Co znamená slovo Brexit?

Co znamená slovo Brexit?

Co znamená Brexit

Brexit (z anglického Britain a exit) je zkrácené označení pro proces ukončení členství Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Evropské unii. K tomuto procesu došlo na základě rozhodnutí britských voličů 51,9 % hlasů v referendu konaném 23. června 2016.

Kdo vystoupil z EU

Rozšiřování Unie a politika sousedství

členským státem Evropské unie stalo Chorvatsko. Od té doby se k EU nepřipojily žádné další země a Spojené království vystoupilo z EU dne 31. ledna 2020.

Jak dlouho trval Brexit

Spojené království vystoupilo z Evropské unie 31. ledna 2020 o půlnoci (SEČ), kdy tato dohoda vstoupila v platnost, a stalo se třetí zemí. Tím začalo přechodné období, které trvalo do 31. prosince 2020.

Které státy usilují o vstup do EU

Kandidátské zeměAlbánie.Bosna a Hercegovina.Moldavsko.Černá Hora.Severní Makedonie.Srbsko.Turecko.Ukrajina.

Co to je eurozóna

Přestože všechny země EU jsou součástí hospodářské a měnové unie (EMU), pouze 20 z nich se zatím rozhodlo vzdát se své národní měny a přijmout měnu společnou, tedy euro. Tyto země EU tvoří tzv. eurozónu.

Kde sídlí orgány EU

Uspořádání a sídloEvropský parlament (Brusel/Štrasburk/Lucemburk)Evropská rada (Brusel)Rada Evropské unie (Brusel/Lucemburk)Evropská komise (Brusel/Lucemburk/Zastoupení v zemích EU)

Proč je 12 hvězd na vlajce EU

Evropská vlajka

Tvoří ji dvanácti zlatých hvězd v kruhu na modrém pozadí. Hvězdy symbolizují ideály jednoty, solidarity a souladu mezi evropskými národy. Kruh vyjadřuje evropskou jednotu, počet hvězd v něm nemá nic společného s počtem členských států EU.

Jaké země jsou v Evropské unii

Seznam zemí EU

Belgie Itálie Polsko
Česká republika Litva Rakousko
Dánsko Lotyšsko Rumunsko
Estonsko Lucembursko Řecko
Finsko Maďarsko Slovensko

Jak se dostat do Anglie po Brexitu

Cestovat do UK na platný občanský průkaz bude možné do 30. září 2021. Poté bude možné cestovat pouze na cestovní pas. Ten musí být platný po celou dobu pobytu v UK.

Která země není v EU

Jsou to:Albánie.Bosna a Hercegovina.Černá Hora.Moldavsko.Severní Makedonie.Srbsko.Turecko.Ukrajina.

Kdo není v Evropské unii

Jsou to:Albánie.Bosna a Hercegovina.Černá Hora.Moldavsko.Severní Makedonie.Srbsko.Turecko.Ukrajina.

Které země jsou v Evropské unii

Seznam zemí EU

Belgie Itálie Polsko
Česká republika Litva Rakousko
Dánsko Lotyšsko Rumunsko
Estonsko Lucembursko Řecko
Finsko Maďarsko Slovensko

Které země nepatří do EU

Jsou to:Albánie.Bosna a Hercegovina.Černá Hora.Moldavsko.Severní Makedonie.Srbsko.Turecko.Ukrajina.

Jaké jsou 4 symboly EU

SYMBOLY EUEvropská vlajka.Evropská hymna.Evropská měna.Heslo Evropské unie.Den Evropy.

Které země EU nejsou v Schengenu

Schengenský prostor tvoří tyto státy:

Ostatní členské státy EU nebo EHP, tedy Bulharsko, Irsko, Kypr, Rumunsko a Velká Británie, nejsou členy Schengenského prostoru. POZOR: Povolení k pobytu vydaná Andorrou, San Marinem či Vatikánem neopravňují ke vstupu do ostatních států Schengenu.

Který je největší evropský stát

Co se týče rozlohy, je největší zemí Unie Francie, nejmenší je Malta.

Čím se platí v Anglii

I když je Velká Británie součástí Evropské unie, stále se zde platí librami místo eury. Velká Británie je na svoji tradiční měnu hrdá, a proto patří mezi výjimky a euro nezavedla. Libra (pound) má sto centů. Kurz se pohybuje přibližně 30 Kč za jednu libru.

Jak dlouho můžu zustat v Anglii

Podle nového systému můžete jako občan EU i nadále navštěvovat Velkou Británii bez žádosti o vízum a ve většině případů zde můžete zůstat až šest měsíců.

Které země jsou v NATO

Řecko (1952)Severní Makedonie (2020)Slovensko (2004)Slovinsko (2004)Spojené království (1949)Spojené státy americké (1949)Španělsko (1982)Turecko (1952)

Kdo vstoupil do EU jako poslední

1. července 2013 se stalo členem Chorvatsko. 31. ledna 2020 Spojené království Evropskou unii jako vůbec první země opustilo (Grónsko opustilo ještě Evropská společenství).

Kdy se stalo Norsko součástí EU

V té době už byla úspěšně uzavřena jednání o vytvoření Evropského hospodářského prostoru (EHP). Norsko se díky Dohodě o EHP, která vstoupila v platnost 1. ledna 1994, stalo součástí jednotného trhu EU s výjimkou zemědělství a rybolovu.

Co je to Schengen

Schengenský prostor (zkráceně Schengen [šengen]) je označení pro území 27 evropských států (zemí Schengenské dohody, zkráceně zemí Schengenu), na kterém mohou osoby překračovat hranice smluvních států na kterémkoliv místě, aniž by musely projít hraniční kontrolou.

Proč 12 hvězd na vlajce EU

Na pozadí modré oblohy vytvářejí hvězdy kruh, symbolizující jednotu. Počet hvězd je pevně stanoven, dvanáctka je totiž symbolem dokonalosti a úplnosti a také připomíná apoštoly, syny Jákoba, práce Herkulovy, měsíce roku atd.

Co to znamená Schengen

Schengen je malé městečko v Lucembursku na hranicích s Německem a Francií, kde byla v roce 1985 podepsána Schengenská dohoda a v roce 1990 Schengenská úmluva.

Která země je nejbohatší v Evropě

1. Lucembursko. Pro mnohé to bude překvapení, ale nejbohatší zemí je Lucemboursko (z hlediska HDP na obyvatele).