Jak dlouho lze skladovat pneumatiky?

Jak dlouho lze skladovat pneumatiky?

Jak dlouho se mohou skladovat pneumatiky

Výrobci pneumatik zastávají stanovisko, že pneumatika si zachovává své původní technické vlastnosti po dobu pěti let, pokud je správně skladována a není užívána v provozu. V souladu s mezinárodní praxí se doporučuje pneumatiku užívat nejdéle deset let od data její výroby.
Archiv

Jak poznat jak je stará pneumatika

Najdete ho na bočnici pláště v podobě až 12místného kódu. Poslední čtyřčíslí označuje stáří pneumatiky, první dvě čísla znamenají týden a poslední dvě rok výroby.

Jak by měla být stará pneumatika

Jak dlouho můžu na pneumatikách jezdit Maximální stáří pneu se uvádí jako 10 let od data jejich výroby. Po uplynutí této doby ztrácí pneumatiky své jízdní vlastnosti a je vhodné je vyměnit za nové. Výrobci pneumatik doporučují se řídit obecným pravidlem.

Jak nejlépe skladovat pneumatiky

Pneumatiky byste měli správně skladovat při teplotách od 10 do 15 °C. Pokud máte k dispozici opravdu jen vlhký sklep, bude vhodné pneumatiky důkladně omotat balicí folií, nebo je zabalit do igelitového pytle, který je třeba pořádně utěsnit. Pneumatiky byste měli skladovat nejlépe na místě bez přístupu denního světla.

Jak skladovat pneumatiky bez disku

Máte-li pneumatiky bez disků, není vhodné je klást na sebe ani zavěšovat. Postavte je na výšku a každý měsíc jimi pootočte, aby stály na zemi jinou částí běhounu. Naopak máte-li pneumatiky na discích, není vhodné je stavět na výšku.

Jak skladovat pneu bez ráfků

Pneumatiky bez ráfků je ideální skladovat vestoje vedle sebe, ideálně ve stojanu. Nikdy je nepokládejte na sebe, ani je nezavěšujte. Vystavili byste je riziku deformace.

Kdy se vyplati kupovat letni pneu

Optimální období pro nákup letního pneu za nejnižší cenu je tak období mezi koncem srpna a zářím. Pokud jste nestihli podzimní výprodeje, nezoufejte. Mnoho odborníků na pneu doporučuje nákup letních pneumatik odložit na leden až únor.

Kdy je nutné mít zimní pneumatiky

Zákonem stanovené období mezi 1. listopadem a 31. březnem má však svá specifika a povinnost zimního obutí platí v těchto případech: Řidič má povinnost použít zimní pneumatiky, pokud se na komunikaci nachází sníh, led nebo námraza.

Proč hučí pneumatiky

Obecně lze říct, že velký vliv na hlučnost pneu má tvar dezénu. Můžou to ale být i technické závady na vozidle, nebo nerovnoměrně ojeté pneu. Tato závada má ve většině případů jasného viníka, a to špatnou geometrii kol. Hlučnost pneumatik může zapříčinit i špatný stav podvozkové části auta, zavěšení kol a tlumiče.

Jak skladovat letni pneu

Pneumatiky uschovejte na čistém, tmavém a teplotně stabilním místě. Ideálně v chladnějším prostoru (10 – 15 °C) bez přístupu slunečních paprsků (UV škodí směsi, ze kterých jsou pneumatiky vyrobeny).

Co znamená bílá tečka na pneumatice

Umístění ventilu (montážní informace, často má charakter a formu závisející na dohodě mezi výrobcem pneumatiky a automobilovým výrobce, který kupuje větší množství pneumatik do svého modelu vozidla) Pozitivní výsledek při kontrole kvalit (bílá tečka s černým prostředkem)

Jak dlouho vydrží pneumatiky

Neustálé používání pneumatik častým ježděním zkracuje jejich životnost. Průměrný počet kilometrů, které lze na pneumatice najet, činí přibližně 50 000 kilometrů. Vy určujete, kdy je tohoto čísla dosaženo.

Jaké jsou nejlepší letní pneumatiky

Nejlepší letní pneumatiky dle srovnání

Varianta výběru Vzhled a název Cena za typický rozměr (Škoda Fabia)
1. místo Goodyear EfficientGrip Performance 2 1 850 Kč
2. místo Continental PremiumContact 6 1 950 Kč
3. místo Michelin Primacy 4 1 800 Kč
4. místo Bridgestone Turanza T005 1 900 Kč

Jak dlouho vydrží zimní pneumatiky

Pokud se podíváme na názory odborníků, tak průměrné zimní pneumatiky by měly, pokud se o ně pravidelně staráme a nejsou nijak výrazně poškozeny, vydržet zhruba 40 až 60 tisíc kilometrů. A to v průběhu šesti let. Jakmile je jedno nebo druhé přesaženo, lze na pneu pohlížet tak, že už je za svou životností.

Kdy je nejlepší koupit pneu

Optimální období pro nákup letního pneu za nejnižší cenu je tak období mezi koncem srpna a zářím. Pokud jste nestihli podzimní výprodeje, nezoufejte. Mnoho odborníků na pneu doporučuje nákup letních pneumatik odložit na leden až únor.

Jak se projevuje vadné ložisko

Jak ji udělat Ověření poškozených ložisek spočívá v provedení testovací jízdy, aby bylo možné zjistit, které kolo vydává charakteristický zvuk, který se pojí s tímto typem poškození. Poškozené ložisko bude během jízdy hlučet a tento zvuk připomíná narůstající šum nebo šoupání.

Jak skladovat pneu bez disku

Pneumatiky bez ráfků je ideální skladovat vestoje vedle sebe, ideálně ve stojanu. Nikdy je nepokládejte na sebe, ani je nezavěšujte. Vystavili byste je riziku deformace.

Co znamená červený puntík na pneumatice

Červený puntík – každá pneumatika má nízký a vysoký bod v kolísání při otáčení. Rozdíl mezi nimi se nazývá radiální "run out". Pomocí počítačové analýzy výrobce objevuje různá "zakolísaní" v určitých otáčkách. V místě, kde byl bod kolísání nejvyšší, se udělá červená tečka.

Co znamenají barevné pruhy na pneumatikách

Není se však čeho obávat. Barevných proužků na nových pneumatikách si vlastně nemusíte všímat, nejsou určeny pro zákazníka. Výrobci si jimi značí části pneu během různých částí výrobního procesu. Společně s kódy na dezénu barevné proužky na pneumatikách pomáhají k rozeznání jednotlivých pneumatik na skladě.

Které pneumatiky vydrží nejdéle

Tuhle situaci zná až příliš dobře spousta řidičů. Koupíte nové pneumatiky a jezdí se na nich naprosto skvěle… jenže stačí sjet první 2 milimetry a už cítíte, že to na mokru není ono. Řešení představuje technologie EverGrip od francouzského výrobce Michelin.

Která značka pneumatik je nejlepší

Mezi značkami celoročních pneumatik máme obvyklého vítěze, Michelin. Se známkou dobrá končí v průměru 4 značky. Další umístění již jsou ohodnoceny známkou dostatečné – jde o značky Kumho, Toyo, Bridgestone, Kleber, Pirelli, Yokohama a další. Zcela propadly General Tire, Gripmax, Imperial a Nankang.

Jak dlouho vydrží celoroční pneumatiky

Životnost celoročních pneu se uvádí v rozmezí 64000 a 160000 km dle velikosti pneu, modelu a výrobce.

Co to je dot

Kód DOT najdete na pneumatikách a pomůže Vám odhalit skutečné stáří dané pneumatiky. Zkratka DOT na Vašich pneumatikách znamená, že pneumatika vyhovuje všem platným bezpečnostním normám, které stanovuje americké Ministerstvo dopravy (DOT = U.S. Department of Transportation).

Jak dlouho trvá výměna ložiska

Jednoduchá výměna obvykle trvá mezi 30 a 45 minutami. Tato výměna však může trvat také mnohem déle. Jako například v obtížných případech, například když je ložisko kola již poškozeno. 1,5 hodiny zde nejsou neobvyklé, protože ložisko musí být nejprve odstraněno.

Kdy se mění ložiska

Pět známek toho, že byste měli vyměnit ložiska, než bude příliš pozdě.Mazání 36 % poruch ložisek je připisováno problémům s mazáním.Kontaminace. Dalších 14 % poruch ložisek je způsobena znečištěním.Vibrace. Jistým znamením, že Vaše ložisko selhalo, jsou vibrace.Nadměrný hluk.Zvýšená provozní teplota.