Co vynalezli Chorvati?

Co vynalezli Chorvati?

Co vymysleli Chorvati

za vše to se zasloužil chorvatský vynález zvaný propisovací tužka (chorv. penkala, pozn. překl.), který používají miliony lidí po celém světě.

Co je typické pro Chorvatsko

Mezi typické suroviny vnitrozemské i pobřežní kuchyně patří obilniny, mléčné výrobky, maso, ryby, zelenina, ořechy. Chorvaté připravují ryby mořské i sladkovodní, různé druhy masa, různé druhy sýra i zeleninových pochoutek. Ve vnitrozemí pěstují brambory, kapustu a jedlou levanduli.

Co se dá koupit v Chorvatsku

Chorvatské suvenýryKARLOVAČKO PIVO – Snad není Čech co by v Chorvatsku neochutnal toto pivo.OŽUJSKO PIVO – ne méně dobré pivo.PAŠSKÝ SÝR – Chorvatské síry díky své jedinečnosti jsou známé po celém světě.PRŠUT a VRATINA – jedno z nejznámějších specialit je především pršut.

Čím je zajímavé Chorvatsko

Země tisíce ostrovů, slunečného svitu a dalmatinů

Chorvatsko, to není jenom pevnina. Kromě nejoblíbenějších pevninských letovisek jako jsou Pula, Zadar, Umag nebo Makarská riviéra máte v této zemi k dispozici více než tisícovku ostrůvků, ostrovů a souostroví. Díky tomu má země jedno z nejčlenitějších pobřeží světa.

Co si o nás myslí Chorvati

Nejčastěji totiž převládá pozitivní názor. "Češi jsou dobří lidé a mají skvělé pivo," uvádí jeden z Chorvatů. "Jeden člověk v Praze se mě pokusil podvést, takže jsem Čechy nenáviděla.

Co se vyrábí v Chorvatsku

Kromě toho je zde významná textilní výroba, obuvnictví a kožedělný průmysl, chemický průmysl, strojírenství, průmysl oceli a železa, nábytkářský, farmaceutický, potravinářský průmysl a průmysl poživatin. Těžký průmysl na dalmatském pobřeží se koncentruje téměř výhradně do aglomerací Splitu, Zadaru a Šibeniku.

Co si dát k jídlu v Chorvatsku

Chorvatské speciality:Ryby a mořské plody na mnoho způsobů (na Istrii je typickou rybou sardel a sardinka)Jídla připravená pod pekou (hliněný poklop, hlavně masa)Pokrmy z mletého masa (pljeskavica, čevapi)Maneštre (studené polévky)Pašticada (dlouho vařené hovězí na víně s noky)

Co ochutnat v Chorvatsku

Sedm parádních pokladů chorvatské domácí kuchyně, které musíte ochutnatČerné rizoto.Slavnostní sarma.Pečené jehněčíChobotnice pod pekou.Krevety na buzaru.Plněné kalamáry.Úhoři a žáby v brudetu.

Jaký suvenýr z Chorvatska

Chorvatsko – typické produkty a suvenýryKravata. Kravatu dali světu právě Chorvati.Kuličkové pero. Vynalezl ho Slavoljub Penkala.Slavonský dub.Vegeta od Podravky.Pralinky Bajadera.Likér Pelinkovac a Šlivovica Badel.Dalmátský pršut.Pažský sýr.

Co se nesmí v Chorvatsku

Co se nesmí v Chorvatsku

Kuřáci pozor na přísný zákaz kouření v restauracích, pracovištích a úřadech ale i veřejných místech. Hrozí pokuta až 4 tisíce Kč. Problémem může být také chození v plavkách na nevhodných místech. I za to můžete v mnoha městech dostat pokutu, zejména v historických centrech.

Co je hlavní město Chorvatska

ZáhřebChorvatsko / Hlavní město

Hlavním městem je Záhřeb s celkovým počtem 779 000 obyvatel a mezi další známá města se řadí Split, Rijeka, Zadar a Dubrovník. Chorvatsko je členem OBSE, OSN, Rady Evropy, WTO, NATO a od 1.

Jací jsou Chorvati

Chorvatská povaha

Tak jako většina obyvatel jihoevropských států, i Chorvati nám můžou přijít hluční, občas až přespříliš. Celkově jsou přátelští a pohostinní. To, že troubí za volantem nebo na skútru, případně na někoho křičí přes ulici, je spíš projev přátelství než nadávání a vyhrožování.

Jak se chovat v Chorvatsku

Chorvatsko se řadí mezi tolerantní země. Místní obyvatelé si turistů váží a chovají se k nim přátelsky, pohostinně, vstřícně a mile. Od návštěvníků nejsou očekávána zvláštní pravidla ani chování. Stačí běžná slušnost vůči místním.

Co pijou Chorvati

Typickými nápoji pro Chorvatsko jsou pálenky rakija a méně známá loza. Češky si tady pochutnávají na dalmátském vínu a Češi na pivu. Podél pobřeží vás ale budou lákat především na míchané drinky.

Jaké ovoce roste v Chorvatsku

V deltě Neretvy se ve velkém pěstuje zelenina (rajčata, papriky aj.), ovoce (mandarinky, pomeranče, citrony, broskve, meruňky a v poslední době i kiwi, které na celém přímoří úplně zdomácnělo, jakoby bylo autochtonní rostlinou).

Co se pije v Chorvatsku

Nápoje. V Chorvatsku se hodně pije káva, a to silná. Pokud byste raději slabší, objednejte si dvojité espresso, kde je dvojnásobné množství vody a stejně kávy. Z alkoholických nápojů stojí za zmínku piva, vína, likéry a pálenky.

Co se vyváží z Chorvatska

Chorvatsko vyváží zejména textil, potraviny, paliva, dopravní prostředky a chemikálie. V dovozu dominují stroje, chemické látky, elektrická zařízení a potraviny.

Co se nesmí vyvážet z Chorvatska

Zakázán je vývoz mušlí, díly starých vraků, amfory a všechno, co se počítá k mořskému bohatství. "Mušle, které se kupují na tržištích jako upomínkové předměty, jsou bez problémů. Horší je to s mušlemi vylovenými z moře, například datlovkou vrtkavou, kyjovkou šupinatou nebo černým mořským ježkem.

Co sebou do Chorvatska 2023

Pro legální vstup do Chorvatska není nutné mít cestovní pas. Ke vstupu stačí platný občanský průkaz. Dítě ale musí mít platný cestovní pas nebo dětský občanský průkaz.

Na co si dát pozor v Chorvatsku

Chorvatsko je bezpečnou evropskou destinací, kde se nemusíte ničeho bát. Vypovídá o tom také snížená kriminalita oproti jiným zemím. Nejbezpečnější jsou logicky přímořská letoviska. Pakliže byste vyrazili do vnitrozemí, vyhýbejte se spíše lokalitám s upozorněním na podzemní nevybuchlé miny.

Co žije v moři v Chorvatsku

V průzračných vodách tady můžete vidět plže, mlže, kraby, ráčky poustevníčky, mořské hvězdice, ježky, slávky jedlé, ústřice, sépie, ale i chobotnice. V okolí Chorvatských pobřeží se vyskytuje přes sto druhů ryb, nejčastěji se jedná o makrely, sardele, mořské okouny, okáče a mořské úhoře.

Co je to Travarica

Travarica je chorvatský národní klenot mezi destiláty a jak už sám její název napovídá, jedná se o pálenku vyrobenou z vinné révy a směsi trav a aromatických bylin. Ze samotných rostlin se však travarica nepálí, bylinky se v ní pouze nechávají louhovat.

Co je v Chorvatsku zakázané

Na celém území Chorvatska je přísný zákaz nocování ve volné přírodě. To znamená, že s výjimkou ubytování v hotelu, kempu a privátu je jiný způsob nocování zakázán. Při nedodržení tohoto nařízení se turisté vystavují policejnímu stíhání, soudnímu řízení a peněžité pokutě nebo i vězení.

Na co si dát pozor při dovolené v Chorvatsku

Při cestě do Chorvatska platí stejná bezpečnostní doporučení, jako do kterékoliv jiné země. Na frekventovanějších místech si hlídejte hlavně své osobní věci. Jsou to peníze, doklady, cennosti, šperky nebo elektronika. Co sebou vyloženě nemusíte nosit, nechte raději v hotelovém trezoru.

Kdy je nejlepší čas jet do Chorvatska

Hlavní sezona (červenec a srpen): V hlavní sezoně je nejlepší počasí. Nejvíce hodin slunečního svitu je na ostrovech Hvar a Korčula a ve městě Dubrovník. Toto období je nejlepší k cestě za mořem a koupáním, počasí je nejteplejší a nejstabilnější.