Co je to hypoteční úvěr?

Co je to hypoteční úvěr?

Kdy si můžu vzít hypotéku

Dolní hranice pro získání hypotéky je jednoduchá: stačí být plnoletý. Horní hranice není oficiálně stanovena. Počítejte ovšem s tím, že hypotéka je obvykle půjčka na mnoho let a bankovní instituce se budou zajímat, zda jako klient budete schopen po celou dobu trvání smlouvy pravidelně splácet.

Kdo má nárok na hypotéku

Při žádosti o hypotéku musíte doložit své příjmy, stejně tak i všechny své pravidelné výdaje. Vedle výdajů na bydlení se jedná například o jiné úvěry, ale třeba i o penzijní pojištění nebo alimenty. Přitom platí, že čím je vaše bonita nižší, tím pro vás bude obtížnější na úvěr dosáhnout.

Kdy se vyplatí splatit hypotéku

Nejčastěji se jedná o případy, kdy banka kvůli vysokému LTV hypotéky vyžaduje po dlužníkovi sjednání i doplňkových produktů, nejčastěji úvěrového pojištění, případně kreditní karty či běžného účtu.

Jak dlouho se platí úroky z hypotéky

Obvykle se setkáte s možností rozložit splátky do 30 let. Některé banky ale nabízejí splatnost až 40 let. Platí přitom, že čím delší je doba splácení, tím nižší jsou jednotlivé splátky. Půjčku ale přeplatíte výrazněji.

Na jakou hypotéku dosáhnu 2023

36 let, výše vaší hypotéky nesmí nově překročit 8,5násobek vašeho ročního příjmu, splátka nesmí být vyšší než 45 % vašeho čistého měsíčního příjmu a výše úvěru nesmí být vyšší než 80 % hodnoty nemovitosti. Tyto limity ukazatelů pro poskytování hypoték určuje ČNB a začínají platit v načrtnuté výši od 1. dubna 2023.

Jak si vzít hypotéku bez peněz

Nejobvyklejší způsob, jak získat hypotéku i bez vlastních úspor, je přidat do zástavy kromě kupovaného domu či bytu ještě další nemovitost. Tím pádem se zvýší hodnota zástavy. Můžete tak od banky získat dost peněz na celou koupi.

Na co lze využít hypoteční úvěr

Hypoteční úvěr je úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti (hypotékou). Nejčastěji je využit k nákupu nemovitosti za účelem bydlení či pronájmu (účelová hypotéka). Hypotékou Češi velmi často financují také výstavbu, celkové rekonstrukce, přístavbu či rozšíření rodinných domů například o půdní vestavbu.

Co následuje po splacení hypotéky

Po uhrazení poslední splátky poskytne banka takzvanou kvitanci (s tímto pojmem se můžete setkat i u refinancování hypotéky). Znamená to, že instituce oznámí katastrálnímu úřadu stažení zástavní smlouvy k nemovitosti. S tím je spojen správní poplatek ve výši čtyř tisíc korun.

Co když Nevyčerpám hypotéku

Nedočerpání hypotéky

Dojde tak k nedočerpání celé dohodnuté hypotéky. Většinou to již není problém a banky obvykle umožňují nedočerpat až 20 % ze sjednané částky bez jakýchkoli sankcí. Případné nedočerpání hypotéky nad rámec 20 % je zpoplatněno sankcí 5 % nevyčerpané částky.

Jak odepsat hypotéku z daní

Úroky z hypotéky si může odečíst pouze ten, kdo na daních z příjmů zaplatí za rok více, než činí roční sleva poplatníka, tedy 27 840 korun. Pokud ještě nemáte vyplněné daňové přiznání za rok 2020, tam počítejte s částkou 24 840 Kč. V roce 2022 by mělo dojít ke zvýšení na 30 840 Kč.

Jak se počítá úrok hypotéky

Úrok spočítám jako úrokovou sazbu / 360 * počet dnů * jistina; např. pro sazbu 2,99 % p.a. za 31 dnů: 0,0299 / 360 * 31 * 1.000.000 = cca 2.574 Kč.

Jak dosáhnout na 100% hypotéku

– Stoprocentní hypotéky bez zástavy už banky neposkytují. – Pokud nemáte předem našetřené peníze, budete potřebovat pomoc rodičů a zastavit jejich nemovitost. – Díky tomu je možné vzít úvěr na úplnou úhradu kupní ceny. – Pro financování hypotéky lze využít také další úvěr, kvůli němu se ale můžete dostat do problémů.

Jak získat hypotéku v roce 2023

Podmínky pro získání hypotéky se v roce 2023 nijak zásadně nemění. Pořád potřebujete doložit čistý příjem, který musí přesáhnout součet splátek vašich úvěrů o bankou definované procento (tzv. DSTI) a půjčku zajistit nemovitostí v určité hodnotě (tzv. LTV).

Proč si nebrat hypotéku

„Mezi nejčastější důvody zamítnutí hypotečního úvěru patří nedostatečný příjem, nevhodná zástava nebo její nízká hodnota a negativní záznamy v registrech. V současné době může být důvodem zamítnutí také zaměstnání v odvětví, které výrazně poznamenala koronavirová opatření.

Na co se ptát hypotečního poradce

Buďte připraveni! Otázky na hypotečního poradce aneb na co je dobré se zeptat Kolik stojí Vaše služby (Služby hypotečního poradce jsou zdarma, platí je příslušná bankovní instituce a výše provize není závislá na výši úrokové sazby. Co všechno je součástí Vaší služby Na jakou výši maximální hypotéky dosáhnu

Co když nezaplatím hypotéku

Když dlužník neplatí a nekomunikuje s bankou, je to pro obě strany ta nejhorší varianta. Jsou banky, které pohledávku vymáhají samy a bez komunikace poměrně rychle dojde k takzvanému zesplatnění pohledávky a prodeji nemovitosti.

Kdy banka uvolní peníze z hypotéky

Hypotéku je obvykle možné čerpat do dvou dnů od splnění všech podmínek čerpání, a to na základě úvěrové smlouvy – buď najednou, nebo postupně (zpravidla u výstavby). Po dobu čerpání, která je stanovena v úvěrové smlouvě, platíte pouze úroky z vyčerpané částky. Po ukončení čerpání začnete splácet hypotéku.

Na co si dát pozor při výběru hypotéky

Podívejte se na výběr častých záludností, které mohou „život s hypotékou“ ztížit.Zákaz zcizení nebo zatížení Banky poskytující hypotéku mohou vyžadovat sjednání tzv.Nestandardní ustanovení smluv.Datum konce fixace.Souhlas banky s pronájmem.Lákavá výše sazeb.Poplatky.

Jak se dani úroky

Výnosy z úroků podléhají srážkové dani ve výši 15 %. Nebojte se ale, že když si naspoříte například 100 000 Kč, budete platit daň z celé částky. Dani podléhají pouze připsané úroky, tedy jen to, co vám banka nebo spořitelna připíše na účet.

Kdy se platí daň z nemovitosti

Daň musejí zaplatit do konce května. Daň z nemovitých věcí musí letos drtivá většina majitelů bytů, domů či pozemků zaplatit do středy 31. května.

Co dělat když nedosáhnu na hypotéku

Co dělat, když banka neschválí hypotéku:Společná žádost – Pokud máte nedostatečný příjem, jednou z možností, jak ho navýšit, je mít spolužadatele. Banka bude posuzovat součet vašich příjmů.Ručitel – Na pomoc můžete pozvat i ručitele.Navýšení příjmů – Můžete také zkusit navýšit své příjmy.

Co dělat když nemůžu splácet hypotéku

Když se ani pak klient s bankou nedohodne, žádá banka okamžité zaplacení úvěru, uplatňuje právo k zástavě nebo požaduje zaplacení od ručitele. Může se obrátit také na soud, který nařídí exekuci, a tím i dražbu majetku dlužníka.

Co musím splnit abych dostal hypotéku

Hlavním ukazatelem pro banku bývá příjem. Musíte prokázat, že čisté příjmy všech žadatelů o úvěr jsou dostatečné pro to, abyste mohli hypotéku bez problémů splácet. Podle nařízení České národní banky nesmí součet všech měsíčních splátek přesahovat 50 % vašeho čistého příjmu.

Jakou zvolit fixaci hypotéky 2023

Vybrat si ovšem můžete i delší dobu fixace, třeba 10 nebo i 15 let. Ne všechny banky ale takto dlouhé fixace nabízejí. V současné době se úrokové sazby hypoték pohybují na historických maximech. Pokud si plánujete sjednat hypotéku v roce 2023, jeví se jako nejvýhodnější tříletá fixace.

Kdy budou levnější hypotéky

Na výrazně levnější hypotéky si ještě počkáme

Repo sazba se dle výhledu České národní banky nedostane pod šest procent minimálně do konce roku 2023. Pokud se tedy některý z hráčů na hypotečním trhu nepustí do výraznějšího boje, nabídky hypoték se budou pravděpodobně pohybovat v rozmezí čtyř až pěti procent.