Jak to chodí ve vězení s dohledem?

Jak to chodí ve vězení s dohledem?

Jak dlouho se čeká na nástup do vězení

Nástup do vězení vás čeká za 2-3 měsíce od vynesení pravomocného rozsudku. V případě, že se tedy vzdáte možnosti podání odvolání, můžete brát za relevantní datum vynesení rozsudku prvoinstančním soudem. V případě, že se odvoláte, můžete brát za relevantní datum vynesení rozsudku druhoinstančním (odvolacím) soudem.

Jak to probíhá ve vězení

Mezi 4:30 hodin a 5:00 hodin mají odsouzení možnost snídaně přímo ve vězeňské jídelně a to v klidu u stolu. Někteří toho využijí, jiní ne. Půl hodinka může pro některé odsouzené být naopak příležitost vyřídit si s jinými odsouzenými (z jiných oddílů, jiných budov) vše potřebné.

Jaký je život ve vězení

Jeho život je do značné míry řízen denním rozvrhem v daném zařízení, pravidly stanovenými zákonem a nařízeními ředitele věznice. Jeho možnosti rozhodování o vlastním chování jsou omezené také neustálou přítomnosti několika spoluodsouzených, nedostatkem soukromí a intimity.

Co se stane když nenastoupí do vězení

Jestliže odsouzený nenastoupí na výzvu ve stanoveném termínu k výkonu trestu, hrozí mu trestní stíhání za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což lze uložit trest odnětí svobody na dobu až dvou let.

Co s sebou do vězení

Co v seznamu osobních věcí není, ale je povoleno vzít s sebou:léky.brýle.fotografie blízkých.telefonní karty.knihy a časopisy.známky, obálky a dopisní papíry.propisky.kávu (i pokud ji nepije)

Co jedí ve vězení

„Věznice má pestrý jídelníček s denním příjmem ovoce a zeleniny, zastoupeny jsou i ryby, uzeniny a sladké pečivo. Pokud jsou jídla dávkována podle obvyklých norem, nelze jídelníčku nic vytknout.

Jak se chovat ve vězení

Při návštěvách jsou odsouzení povinni chovat se k ostatním osobám přítomným při návštěvách slušně a ohleduplně. Nesmějí odevzdávat nebo přijímat peníze, dopisy nebo jiné věci, s výjimkou věcí povolených ředitelem věznice nebo jím pověřeným zaměstnancem vězeňské služby.

Kdy se může volat z vězeň

Odsouzený má právo na použití telefonu ke kontaktu s osobou blízkou. V zájmu nápravy odsouzeného nebo z jiného závažného důvodu lze odsouzenému povolit použití telefonu ke kontaktu s jinou osobou, než je osoba blízká. Náklady spojené s použitím telefonu hradí odsouzený.

Co se dá koupit ve vezeni

Limit na nákup má každá věznice stanovený jinak. Bývá to 500-2000 Kč. V kantýně lze koupit běžné věci, jako sušenky, trvanlivé potraviny, tabák, káva. Většinou bývají kantýny neskutečně předražené.

Co si s sebou vzít do vězení

Co v seznamu osobních věcí není, ale je povoleno vzít s sebou:léky.brýle.fotografie blízkých.telefonní karty.knihy a časopisy.známky, obálky a dopisní papíry.propisky.kávu (i pokud ji nepije)

Jak se připravit na nástup do vězení

Jak se připravit na nástup do vězeníJe třeba zajistit placení všech pravidelných plateb, telefony, internet, úvěry, popelnice, sipo apod.Urovnejte vztahy, pokud možno.Máte-li bydlení, zajistěte nemovitost, případně ji pronajměte a peníze nechejte tomu, kdo se o Vás po dobu basy bude starat.