Jak se píše Čech?

Jak se píše Čech?

Jak se píše česky narod

názvy příslušníků států, národů nebo národností píšeme vždy s velkým počátečním písmenem. Správně je proto Češi, Čech, Češka. Do stejné kategorie patří např. Pražan, Brňan, Francouz, Moravan, Slovan, Eskymák.
Archiv

Jak se píše mateřská škola

Mateřské, základní, střední školy, gymnázia a učiliště

V názvech obsahujících jeden typ nebo druh školy se velké písmeno píše vždy, jde‑li o oficiální název a je‑li tento název užit v administrativně‑právním textu, např.

Jaké písmeno se píše u národností

Velké písmeno se píše, pokud tato jména označují příslušníky národa, malé písmeno tehdy, jestliže označují příslušníky antropologické skupiny: mongol, cikán nebo náboženského vyznání: žid.
Archiv

Jak se píše Evropská unie

Napíše-li se však unie s malým písmenem, pak to především znamená, že máme na mysli jakékoliv spojení, sjednocení, sdružení států, organizací, politických stran v obecném smyslu. Proto lze doporučit velké počáteční písmeno iv Unii – myslíme-li právě Evropskou unii .

Jak se píše Český ráj

Český ráj (německy Böhmisches Paradies) je název pro území ve středním Pojizeří, které vyniká vysokou koncentrací přírodních i historických památek.

Jací jsou Češi národ

Určitě se považujeme za národ, který má smysl pro humor – ironie nebo satira, to je naše! Postavy jako Švejk nebo Jára Cimrman mluví za vše. Zároveň se vidíme jako pracovití a zruční, často s oblibou mluvíme o zlatých, českých ručičkách. Jsme mistři improvizace, kteří si dokáží poradit za jakýchkoliv okolností.

Jak se píše Praha západ

[1] Praha-západ, Praha-východ, Brno-venkov, Ostrava-město atd. píšeme vždy se spojovací čárkou, spojovníkem.

Jak se píše ráda obce

Rada obce (neformálně též obecní rada) je výkonným orgánem obce zřizovaným v obcích s 15 a více zastupiteli. Rada je jedním ze způsobů realizace práva na samosprávu, oproti zastupitelstvu vykonává však působnost samostatnou i přenesenou, stanoví-li tak zákon.

Jak se píše Pražský

U přídavných jmen odvozených od označení místa nebo národu se však píše písmeno malé: pražský, český, totéž se týká i přídavných jmen druhových, které jsou odvozeny od osobních jmen (pavlovské epištoly, ale Pavlovy epištoly). S malým písmenem se též píší názvy jazyků: čeština, angličtina.

Jak se píše Pražský hrad

S velkým písmenem se tradičně píšou názvy památek celonárodně považovaných za významné: Pražský hrad, Staroměstská radnice (v Praze), Betlémská kaple, Strahovský klášter, Sázavský klášter, Vladislavský sál. PČP z r. 1993 mezi tyto názvy zařadila Chrám sv.

Jak se píše česká koruna

Koruna česká je (od měnové odluky 8. února 1993) měnová jednotka České republiky (se zkratkou Kč, mezinárodně v ISO 4217 CZK). Dělí se na sto haléřů (zkratka h), které se však pro nízkou hodnotu používají už jen v bezhotovostním styku.

Kdy se píše saz

Nejčastější výrazy, které se tedy vždy píší s předponou s, jsou následující: Sklidit, schovat se, skonat, skončit, skoupit, spáchat, skoupý, spálit, spasit, splatit, splašit, splnit, spotřebovat, spořádat, sprovodit (ze světa), spropitné, stěžovat si, stmívat se, strnout, strávit, strpět, stvořit, stýskat si, stržit.

Proč je Český ráj CHKO

Hlavním důvodem vzniku CHKO se stala potřeba chránit unikátní skalní města. Výjimečnost těchto atraktivit je především v tom, že se jedná o pískovcová města různého stáří. Na konci roku 2002 došlo k rozšíření na současných 181,5 km².

Jak se píše Jizni Cechy

spojení jižní Čechy (případně západní, severní či východní) nejsou oficiálními názvy nějakého konkrétního území, píšeme tedy malé počáteční písmeno.

Co to je Čech

Mužský příslušník českého národa se nazývá Čech, mužští příslušníci českého národa jsou Češi, zastarale Čechové. Ženská příslušnice českého národa je Češka, ženské příslušnice českého národa jsou Češky, zastarale Čechyně.

Jak vypadá typický Čech

Typický Čech je pracovitý, šikovný a zručný, ne nadarmo se říká "zlaté české ručičky". Mezi české vlastnosti patří také laskavost a dobrota. Češi se dokážou semknout v těžké situaci a pomoci jeden druhému.

Jak se píše západní Evropa

v těchto spojeních: západní Evropa (Afrika, Čechy, Morava, Slovensko, Itálie…), východní Evropa (Afrika, Čechy, Morava, Slovensko, Itálie…), jižní Evropa (Afrika = jižní část Afriky, Čechy, Morava, Slovensko, Itálie…), severní Evropa (Afrika, Čechy, Morava, Slovensko, Itálie…), střední Evropa (Afrika, Čechy, Morava, …

Jak se píše Západní Čechy

spojení jižní Čechy (případně západní, severní či východní) nejsou oficiálními názvy nějakého konkrétního území, píšeme tedy malé počáteční písmeno.

Jak se píše název obce

Pojďme se na ně společně podívat. První slovo názvu píšeme vždy s velkým písmenem. Pokud obsahuje název obce dvě slova, obě píšeme s velkým písmenem na začátku. Jestliže obsahuje název předložku, píšeme ji s malým písmenem.

Kdo jmenuje radu obce

Kdo a jakým způsobem volí radu obce Volit členy rady obce (a tím i zřizovat radu obce) je v souladu s ustanovením § 84 odst. 2 písm. m) zákona o obcích vyhrazeno zastupitelstvu obce na jeho veřejném zasedání.

Jak se píše Svatý Kopeček

Svatý kopeček u Olomouce je vyhledávaným místem nejen pro věřící, ale i pro turisty. V roce 2018 byla tamní bazilika Navštívení Panny Marie zapsána na seznam kulturních památek České republiky.

Jak se píše svatý Martin

Legenda říká, že svatý Martin byl původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours.

Jak se píše Pražský orloj

Staroměstský orloj nebo také Pražský orloj jsou středověké astronomické hodiny umístěné na jižní straně věže Staroměstské radnice v Praze.

Jak se píše částka Kč slovy

Slovy číslovky vyšších číselných řádů píšeme dohromady pouze v malém počtu specifických případů (např. na pokladních složenkách – osmdesátpětmilionůstotřicetpěttisíc korun českých), a to z bezpečnostních důvodů. Všude jinde bychom měli psát osmdesát pět milionů sto třicet pět tisíc korun českých.

Jak psát jednotky za čísly

Mezeru píšeme:

mezi číslem a jednotkami či počítanými předměty/bytostmi: 100 km, 4 kg, 5 let, 15 kJ, 13 členů mezi číslem a %, ‰, °C: 12 %, 3 ‰, 25 °C (pozor, jiné je 25°) v zápise matematických příkladů: 5 + 2 = 7; 20 : 5 = 4; 3 × 5 = 15; 8 − 6 = 2.