Odkud pochází jméno Ondřej?

Odkud pochází jméno Ondřej?

Jak vzniklo jméno Ondřej

O původu příjmení

To je jméno řeckého původu (Andreas) a znamená „mužný“, „statný“, „odvážný“. Podle biblického podání měl být sv. Ondřej první, kdo uvěřil v Kristovo poslání, a také vůbec první učedník, který se k němu přidal. Kromě něj uctívá katolická církev ještě dalších pět svatých téhož jména.

Jak říkat Ondřej

Domácí podoby: Ondra, Ondřin, Ondráš, Ondrášek, Ondřík, Onďa, Onďula, Oja. Muž tohoto jména bohužel po celý život bojuje především sám se sebou.
ArchivPodobné

Kdy je Ondřeje

Kdy má svátek Ondřej

dne v letech
10. listopadu 1951-1953
30. listopadu 1954-2023

Kdy má svátek Ondřej a kdy Zora

30.11. Ondřej slaví svátek 30.11. a v roce 2023 to bude Čtvrtek.

Jaké je nejčastější jméno v České republice

Nejoblíbenějšími jmény i tentokrát zůstávají Tereza a Jan. Každá 11. holčička se tedy jmenuje Tereza a každý 12. chlapeček Jan!

Jaké jméno je nejčastější

V Česku se v prvním měsíci roku 2019 narodilo více než devět tisíc dětí, nejvíce Elišek a Jakubů. Eliška zvítězila už popáté za sebou, Jakuba sesadil z pomyslného trůnu za posledních osm let jen jednou Jan. Na dalších místech pak byly Anna a Adéla, u chlapců Jan a Tomáš.

Kdo má svátek 1 1

Kalendář jmenin a (státních) svátků

měsíc datum svátek (jmeniny)
Leden 1. 1. Mečislav
2. 1. Karina
3. 1. Radmila
4. 1. Diana

Jaké je nejpopulárnější jméno

V Česku se v prvním měsíci roku 2019 narodilo více než devět tisíc dětí, nejvíce Elišek a Jakubů. Eliška zvítězila už popáté za sebou, Jakuba sesadil z pomyslného trůnu za posledních osm let jen jednou Jan. Na dalších místech pak byly Anna a Adéla, u chlapců Jan a Tomáš.

Jaké je nejdelší jméno na světě

Kim-Jong Sexy Glorious Beast Divine Dick Father Lovely Iron Man Even Unique Poh Un Winn Charlie Ghora Khaos Mehan Hansa Kimmy Humbero Uno Master Over Dance Shake Bouti Bepop Rocksteady Shredder Kung Ulf Road House Gilgamesh Flap Guy Theo Arse Hole Im Yoda Funky Boy Slam Duck Chuck Jorma Jukka Pekka Ryan Super Air Ooy …

Jaký je nejhezčí jméno pro kluka

Z kluků lidé nejčastěji zvolili Jakuba. Druhé místo obsadil Jan, třetí Tomáš, za ním se umístil Matyáš a na pátém místě skončil Adam. V první dvacítce se objevil také Matěj, Dominik, Tobiáš nebo Marek. Český statistický ústav zveřejnil i neobvyklá jména, která rodiče svým dětem dala v loňském roce.

Jaké je nejhezčí jméno pro holku

Na prvních příčkách oblíbených českých jmen se za posledních pár let objevují stále podobná jména, přičemž už 5 let po sobě je nejoblíbenějším dívčím jménem Eliška. Druhým nejoblíbenějším jménem v loňském roce se stala Anna a třetí místo obsadilo jméno Adéla, které bylo stejně oblíbené naposledy před 7 lety.

Co je 11

leden – Den obnovy samostatného českého státu. Od roku 2001 se 1. leden neslaví jen jako Nový rok, ale také jako státní svátek – Den obnovy samostatného českého státu.

Jak se anglicky řekne svátek

svátek

pohyblivý pohyblivý svátek movable feast
státní státní svátek ( BrE ) bank holiday , ( AmE ) public holiday , ( mimo Británii a USA též ) national holiday
holiday ( BrE ) bank holiday státní svátek ( den volna )
holiday national holiday státní / národní svátek
movable movable feast pohyblivý svátek

Jaké jméno je nejméně používané

Vítězstvím v pomyslném žebříčku minimálně používaných jmen se pyšní již zmiňovaný Augustýn. Jak vyplývá ze statistiky Ministerstva vnitra, nositelů tohoto jména u nás žije jen 8. Následují Bonifácové (19), Apoleny (27), Havlové (28) a Saskie (39).

Jaké je nejdelší české jméno

Nejdelší české příjmení je ženské, šestislovné a jde o kombinaci zřejmě španělského a českého příjmení: Martins Ferreira Pereira De Magalhaes Mandová.

Jaké je nejméně používané jméno v ČR

Vítězstvím v pomyslném žebříčku minimálně používaných jmen se pyšní již zmiňovaný Augustýn. Jak vyplývá ze statistiky Ministerstva vnitra, nositelů tohoto jména u nás žije jen 8. Následují Bonifácové (19), Apoleny (27), Havlové (28) a Saskie (39).

Jaké je nejčastější jméno v ČR 2023

Mezi dlouhodobě nejoblíbenější jména patří: Jakub. Jan. Tomáš

Co se stalo 13

1955 – Byla vyhlášena nejstarší chráněná krajinná oblast v České republice – CHKO Český ráj. 2003 – Po náročných opravách zprovozněny stanice Národní třída a Náměstí Republiky. 2008 – Česko zasáhl orkán Emma. 2020 – V Ústí nad Labem se objevily první 3 případy onemocnění covid-19 v Česku.

Co se stalo 1. května

Svátek zavedla v roce 1889 II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu dne 1. května 1886, která vyústila v Haymarketský masakr a následné soudní řízení. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze.

V kterých zemích se slaví jmeniny

Svátek jmenin se slaví především v Evropě a v Latinské Americe, přičemž v silně katolických zemí, jakou je například Polsko, mají mnohdy jmeniny větší význam než třeba narozeniny. Liší se i způsob oslav jmenin.

Jak se anglicky řekne narozeniny

birthday: Happy birthday!

Jaké je nejčastější jméno v ČR

Četnost jmen v České republiceJiří 296090.Jan. 293938.Petr. 272135.Jana. 264944.Marie. 260526.Josef. 211317.Pavel. 200997.Martin. 188380.

Co je za den 273

1932 – Slavnostní otevření Dannerova stadionu dnes známého jako Ďolíček. 1960 – Byla namíchána první Kofola. Za první domácí nápoj kolového typu na československém trhu byl odpovědný tým z výzkumného ústavu přírodních léčiv v Praze pod vedením Zdeňka Blažka. 1963 – Marta Kubišová natáčí svou první píseň.

Co se stalo 101

1863 – V Londýně byl zprovozněn první úsek metra. 1901 – V texaském Beaumontu bylo objeveno první ložisko nafty (tzv. spindletopský vrt). 1920 – Nově vzniklá Společnost národů (předchůdce OSN) ratifikovala Versailleskou smlouvu, která oficiálně ukončila první světovou válku.

Co se dělá na 15

V Česku jsou první máj i celý květen tradičně chápány jako svátek a měsíc lásky. S tímto pojetím je tradičně spojena především noc předcházející prvnímu květnu zahrnující stavění a hlídání máje, vylévání cestiček z hašeného vápna smíšeného s vodou mezi domy milenců a malování vápnem srdcí a nápisů na jejich vrata.