Jak se píše Jižní Afrika?

Jak se píše Jižní Afrika?

Jak se píše severní Afrika

S malým písmenem píšeme: slovo republika/království/emirát v názvech států: Česká republika, Švédské království, Spolková republika Německo, Spojené arabské emiráty. názvy světových stran, pokud netvoří součást oficiálního názvu: jižní Evropa, severní Afrika, východní Čechy, na západ od Řecka.
Archiv

Jak se správně píše Jižní Morava

S velkým písmenem se píšou např. Evropa, Asie, Afrika, Austrálie, Amerika; Čechy, Morava, Slezsko, Vestfálsko, Chodsko, Balkán, Pobaltí, Haná, Havaj –⁠ o psaní názvů států a správních oblastí viz Velká písmena –⁠ organizace (státy, správní oblasti, zastupitelské sbory, ministerstva, školy, divadla apod.).
Archiv

Jak se píše Jižní Cechy

spojení jižní Čechy (případně západní, severní či východní) nejsou oficiálními názvy nějakého konkrétního území, píšeme tedy malé počáteční písmeno.

Kdy psát velké písmena

Mezi 3 základní pravidla pro psaní velkých písmen patří následující:Vlastní jména (jména osob, měst, řek, států, organizací apod.)Vyjádření zvláštního vztahu k osobě či věci (v dopisech apod.)Začátek větného úseku (včetně nadpisů a titulků)

Jak se píše jižní pól

Jižní (geografický) pól, též jižní točna je jeden ze dvou zemských pólů, místo na povrchu Země, kterým prochází zemská osa, kolem které se Země otáčí.

Jak se správně píše Česká republika

Oficiální politické názvy současných států bývají víceslovné a velké písmeno se píše většinou jen u prvního slova: Česká republika (o názvu Česko viz Česko), Slovenská republika, Spojené státy americké, Dánské království, Pobřeží slonoviny.

Jak se píše Středočeský kraj

Dvanáct názvů krajů je tvořeno spojením přídavného a podstatného jména. Velké písmeno se píše pouze u přídavného jména, a to i při obráceném slovosledu: Středočeský kraj (kraj Středočeský), Královéhradecký kraj (kraj Královéhradecký), Olomoucký kraj (kraj Olomoucký) atp.

Jak se správně píše Socha svobody

Socha Svobody anglicky Statue of Liberty, oficiálně: Liberty Enlightening the World (Svoboda osvěcující svět), kolosální socha na ostrově Liberty Island v horní části newyorského zálivu v USA, připomínající přátelství národů Spojených států a Francie.

Jak se píše mistr světa

S malým písmenem by se měla psát pojmenování označující vítěze různých soutěží, ať už sportovních, nebo společenských: mistr světa (mistr světa v biatlonu), mistr Evropy, mistryně světa (mistryně světa v krasobruslení), mistryně Evropy, fotbalista roku 2007, zasloužilý/národní umělec, zlatý slavík Karel Gott, obec roku …

Jak se správně píše západní Německo

Západní Německo (německy Westdeutschland) je historické a neoficiální označení území Spolkové republiky Německo (německy Bundesrepublik Deutschland, neoficiální zkratka BRD, česky NSR) v rozmezí od 23.

Jak se píše Střední Amerika

Střední Amerika je pomyslná část amerického kontinentu. Střední Amerikou se obvykle označuje území sedmi nezávislých států Guatemala, Belize, Honduras, Salvador, Nikaragua, Kostarika a Panama. Střední Amerika se považuje za součást Severní Ameriky.

Proč Czechia a ne Czech Republic

Czechia, nikdy Czech!

Z nějakých důvodů panuje okolo anglického jednoslovného pojmenování naší země podobný problém, jako v češtině. Oficiální úřední název České republiky je the Czech Republic. Už delší dobu oficiálně existuje i jednoslovný výraz, tedy přesný překlad slova Česko a to je Czechia.

Jak se píše Vláďa ČR

Výrazy vláda, prezident, veřejný ochránce práv se chápou jako obecná jména, píšou se s malým písmenem, a to i když je k nim připojen název státu (jeho zkratka): vláda České republiky (ČR), prezident České republiky (ČR), vláda SRN, prezident USA.

Jak se píše Pražský hrad

S velkým písmenem se tradičně píšou názvy památek celonárodně považovaných za významné: Pražský hrad, Staroměstská radnice (v Praze), Betlémská kaple, Strahovský klášter, Sázavský klášter, Vladislavský sál. PČP z r. 1993 mezi tyto názvy zařadila Chrám sv.

Jak se píše Katedrála svatého Víta

S velkým písmenem píšeme: názvy významných budov: Staroměstská radnice, Pražský hrad, Sázavský klášter, Prašná brána, Chrám sv. Víta.

Jak se píše Střední Asie

Jižní Amerika, Latinská Amerika, Střední Asie (= není to obecný název jako třeba „střední Evropa“, ale jedná se o část Asie mezi Kaspickým mořem a hranicí s Čínou), Blízký východ, jižní Evropa, Středomoří, Český ráj.

Kdo vymyslel slovo Czechia

Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek představil jednoslovný anglický název Czechia. Na sociálních sítích to vzbudilo lehkou bouři, ačkoliv název byl schválen již v roce 1993 a první zmínky o něm se datují až do roku 1722.

Co znamená Česko

i název Československo. První užití výrazu Česko je doloženo v roce 1704 jako zeměpisné označení zahrnující všechny České země, v roce 1777 pak jako synonymum ke slovu Čechy. V době národního obrození se používaly i tvary češský a Češsko odvozené ze základu „Čechy“. Nesprávně se v té době užíval i tvar čechský.

Jak se píše Svatý Kopeček

Svatý kopeček u Olomouce je vyhledávaným místem nejen pro věřící, ale i pro turisty. V roce 2018 byla tamní bazilika Navštívení Panny Marie zapsána na seznam kulturních památek České republiky.

Jak se píše Univerzita Karlova

V názvech vysokých škol se velké písmeno píše vždy, jde‑li o oficiální název: Univerzita Karlova, Masarykova univerzita, Ostravská univerzita, Západočeská univerzita v Plzni, Česká zemědělská univerzita v Praze, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Vysoká škola ekonomická v Praze, České vysoké učení technické v Praze atp.

Jak se správně píše Pražský hrad

S velkým písmenem se tradičně píšou názvy památek celonárodně považovaných za významné: Pražský hrad, Staroměstská radnice (v Praze), Betlémská kaple, Strahovský klášter, Sázavský klášter, Vladislavský sál. PČP z r. 1993 mezi tyto názvy zařadila Chrám sv.

Jak se píše Pražský orloj

Staroměstský orloj nebo také Pražský orloj jsou středověké astronomické hodiny umístěné na jižní straně věže Staroměstské radnice v Praze.

Co je správné Česko nebo Česká republika

Pokud většina ostatních zemí v daném případě použije jednoslovný název své země, je vhodnější použít název „Česko“. Naopak, když většina ostatních zemí v daném případě použije formální název, je vhodné použít název „Česká republika“.

Jak se jmenuje naše vlast

NAŠE VLAST – ČESKÁ REPUBLIKA.

Jak se píše Praha západ

[1] Praha-západ, Praha-východ, Brno-venkov, Ostrava-město atd. píšeme vždy se spojovací čárkou, spojovníkem.