Čím platit v Chorvatsku 2023?

Čím platit v Chorvatsku 2023?

Jak se platí v Chorvatsku 2023

Výměna chorvatské kuny za euro

Vyměňovat bankovky a mince chorvatské kuny za eurobankovky a mince je do 31. prosince 2023 možné pouze na poštách, v komerčních bankách a ve Financijska agencia.

Čím je lepší platit v Chorvatsku

Nejjednodušší a nejvýhodnější je platit kartou, případně vybrat z místních bankomatů. V turisticky exponovaných místech zaplatíte kartou téměř všude kromě místních trhů a menších podniků. Bankomaty jsou v každém turistickém letovisku a můžete si tak jednoduše vybrat hotovost.
Archiv

Co sebou do Chorvatska 2023

Pro legální vstup do Chorvatska není nutné mít cestovní pas. Ke vstupu stačí platný občanský průkaz. Dítě ale musí mít platný cestovní pas nebo dětský občanský průkaz.
Archiv

Jak se platí mýtné v Chorvatsku

Řidiči je mohou zaplatit v hotovosti nebo platební kartou v mýtných branách, levněji je pak vyjde použití elektronického mýtného systému ETC. V Chorvatsku jsou osobní vozidla rozdělena podle výšky a počtu náprav. Průměrná cena mýtného pro osobní vozidla do výšky 1,9 metru je zhruba 6 eur na sto kilometrů.

Jak nejlevněji cestovat do Chorvatska

Doba letu z Prahy do Chorvatska činí přibližně 90 minut. Nejlevnější letenky stabilně nabízí Ryanair na své trase z Prahy do Zadaru, které v letní sezoně vyjdou zhruba na 3 000 Kč za zpáteční cestu, mimo sezonu v akcích i pod 1 000 Kč.

Co se zbylými Kunami

Výměnu chorvatské kuny provádějí pouze centrální banky, které patří do eurozóny. V České národní bance tedy výměna není možná. Podle nařízení Evropské centrální banky (ECB) je výměna kun za eura možná pouze u centrálních bank všech zemí eurozóny, a to od 1. ledna 2023 do 28.

Kde nejlépe nakoupit kuny

Kam pro kuny

Místo Kurz Poplatek
MONETA Money Bank** 3,39 0
Směnárna Exchange 3,35 0
Česká spořitelna 3,39 2 %, min. 40 Kč
Komerční banka 3,388 2,5 %, min. 50 Kč

V jakých bankomatech vybírat v Chorvatsku

Vybírejte z bankomatů v obchodní síti

Česká banka Partnerská banka v zahraničí Země, kde ji najdete
Česká spořitelna Erste Bank Hungary Maďarsko
Erste&Steiermärkische Bank Chorvatsko
Erste Bank Serbia Srbsko
Banca Comerciala Romana Rumunsko

Na co si dát pozor při cestě do Chorvatska

Na co si dát pozor při cestě do Chorvatska Při cestě do Chorvatska autem je nutné nezapomenout na zakoupení příslušných dálničních známek a uhrazení mýtného. Pokud cestujete s dětmi, od 2 do 5 let je pro ně povinná dětská autosedačka. Myslete rovněž na to, že v Chorvatsku smí dítě na přední sedadlo až od 12 let.

Co se nesmí v Chorvatsku

Co dělat a co nedělat v Chorvatsku. Respektujte místní zvyky a hlídejte si i své bezpečíDávejte si pozor na oblečeníNevydávejte se na pěší túry v žabkách.Nesnažte se vychvalovat svou domovinu.Do moře jen obuti.Pozor na jadranský vítr.Při pozvání domů pozor na jídlo.Na pláž si neberte cennosti.Nebezpečné motorové čluny.

Kde koupit dálniční známku Slovinsko 2023

Kde koupit slovinskou dálniční známku Prodej slovinských dálničních známek probíhá pohodlně online cestou přes web evinjeta.dars.si. Stejně tak si můžete slovinskou dálniční známku koupit na čerpacích stanicích, hraničních přechodech, na poštách, případně i v trafikách.

Jak fungují dalnice v Chorvatsku

V Chorvatsku je užití dálnic stejně jako v České republice zpoplatněno. Neexistuje však žádná chorvatská dálniční známka, poplatky se vybírají prostřednictvím mýtných bran. Povinnost mýtného platí pro osobní vozidla, motocykly i vozidla s hmotností nad 3,5 tuny.

Na co si dát pozor v Chorvatsku

Chorvatsko je bezpečnou evropskou destinací, kde se nemusíte ničeho bát. Vypovídá o tom také snížená kriminalita oproti jiným zemím. Nejbezpečnější jsou logicky přímořská letoviska. Pakliže byste vyrazili do vnitrozemí, vyhýbejte se spíše lokalitám s upozorněním na podzemní nevybuchlé miny.

Kde Smenit kuny za koruny

Výměnu chorvatské kuny provádějí pouze centrální banky, které patří do eurozóny. V České národní bance tedy výměna není možná. Podle nařízení Evropské centrální banky (ECB) je výměna kun za eura možná pouze u centrálních bank všech zemí eurozóny, a to od 1. ledna 2023 do 28.

Kde je nejlepší vymenit kuny

Kam pro kuny

Místo Kurz Zaplatíte
Česká spořitelna 3,58 18 079 Kč
Oberbank 3,61 18 231 Kč
Směnárna Exchange 3,65 18 250 Kč
Komerční banka 3,5618 18 254 Kč

Jak vybrat z bankomatů v Chorvatsku

Peněžní bankomaty k vybírání hotovosti jsou ve všech městech a větších rekreačních střediscích. Pro výběry hotovosti jsou nejvýhodnější bankomaty mateřské finanční skupiny, např. klienti České spořitelny platí menší poplatek za výběr z bankomatů skupiny Erste, v Chorvatsku tedy u Erste Bank Hrvatska (logo je podobné).

Kde je lepší koupit kuny

Kuny můžete snadno získat v ČR. Smění vám je téměř každá banka. Měnit koruny na kuny v Chorvatsku je také možné, ale kurz bývá méně výhodný. Směna EUR na HRK v Chorvatsku je dobrou variantou, pokud již doma nějaká eura máte.

Na co si dát pozor při výběru z bankomatu v zahraničí

V souvislosti s výběry z bankomatů v zahraničí je vhodné dodržovat standardní bezpečnostní pravidla, jako zakrývat rukou klávesnici, dávat si pozor na různá technická zařízení sloužící k podvodům (kamerky, skimmovací zařízení apod.), nepsat si PIN na kartu nebo nenosit všechny karty u sebe najednou.

Kdy je nejlepší čas jet do Chorvatska

Hlavní sezona (červenec a srpen): V hlavní sezoně je nejlepší počasí. Nejvíce hodin slunečního svitu je na ostrovech Hvar a Korčula a ve městě Dubrovník. Toto období je nejlepší k cestě za mořem a koupáním, počasí je nejteplejší a nejstabilnější.

Co si vzít do Chorvatska na pláž

Pokud na dovolené nechcete řešit problém například s výběrem plavek, protože jste si zapomněli svoje oblíbené, zabalte si ještě následujících pár věcí:Plavky.Plážové boty.Pokud se rádi potápíte tak šnorchl, brýle a ploutve.Opalovací krém.Plážový ručník a osušku.Sluneční brýle s ochranným filtrem.

Jak ušetřit v Chorvatsku

Jak ušetřit tisíce korun na dovolené v ChorvatskuNa termínu záležíUšetřete na dopravěUbytujte se v apartmánu nebo v Airbnb.Vsaďte na lokální potraviny.Stravujte se jako místníBavte se za zlomkovou cenu.Nesnažte se šetřit za každou cenu.

Jak objet slovinskou dálnici 2023

Ve Slovinsku se lze vyhnout placení předražené dálniční známky (15€ na 7 dnů nebo 30€ na měsíc) tak, že v Rakousku se sjede z dálnice ještě před hranicemi na 226 km a dáte se směr Mureck. Tam překročíte hranice se Slovinskem po mostě přes řeku a jedete silnicí 433 do města Lenart.

Jak se platí mýtné ve Slovinsku

Informace o mýtném ve Slovinsku

Palubní jednotka je zdarma (žádné poplatky za pronájem ani servisní poplatky). Není vyžadována záloha. Platí se však poplatek 10 EUR za zpracování žádosti. Vozidla s celkovou hmotností ≤ 3,5 t potřebujete e-dálniční známku ve Slovinsku (týdenní, měsíční, roční).

Jaké dálniční známky do Chorvatska

Desetidenní známka pro osobní automobily do 3,5 tuny vás vyjde na 12 EUR a měsíční na 17 EUR. V případě čtrnáctidenní dovolené se tedy rozhodně vyplatí zakoupit měsíční dálniční známku.

Kde koupit nejlevnější kuny

Kam pro kuny

Místo Kurz Poplatek
Směnárna Exchange 3,35 0
Česká spořitelna 3,39 2 %, min. 40 Kč
Komerční banka 3,388 2,5 %, min. 50 Kč
Oberbank 3,33 1 %, min. 30 Kč