Kdy kvete levandule v ČR?

Kdy kvete levandule v ČR?

Kdy vykvete levandule

Levandule kvete řadu týdnů. Obdobím květu je červen až srpen.
Archiv

Kdy kvete levandule Starovičky

Kdy kvete levandule

Levandule kvete od června do srpna, takže by se dalo říct, že na návštěvu této farmy máte celé letní prázdniny.
Archiv

Kdy kvete levandule ve Francii

Jen na konci června a v červenci je modrofialová, protože rozkvete levandule, hlavní turistické lákadlo oblasti nad Marseille.
Archiv

Kdy se sklízí levandule v Provence

Od poloviny července do poloviny srpna však začíná neméně zajímavá a oblíbená sklizeň levandule, takže si můžete užít nejrůznější slavnosti, množství domácích levandulových výrobků nebo si leckde tento proces i vyzkoušet. S nadsázkou lze tedy říct, že za levandulí se lze do Provence vydat hned tři měsíce v roce!
Archiv

Kdy začíná kvést levandule

Obecně se však dá říct, že levandule kvete od června do srpna. Právě v červnu a červenci je nejvhodnější navštívit levandulové farmy kvetoucí České republice. V tomto období je levandule ve své nejhezčí fázi a vy tak můžete objevovat její krásy a malebnou vůni.

Kdy se vysazuje levandule

Sázení levandule

Když jsou pryč poslední mrazy, nastává správný okamžik k zasazení levandule na zahradu. Proto vyčkejte a zasaďte rostlinu ven do země uprostřed května. Chcete-li zasadit vedle sebe několik levandulí, dodržujte mezi nimi vzdálenost 30 cm.

Na co je dobrá levandule

Levandule se odpradávna užívá ke zklidnění úzkosti a stresu, na podporu trávení nebo při poruchách spánku. Dokáže nejen uklidnit, ale i zlepšit náladu! Bylinka má mj. také antibakteriální účinky a lze ji použít jako dezinfekční prostředek.

Kdy jet na levandule

Obecně se však dá říct, že levandule kvete od června do srpna. Právě v červnu a červenci je nejvhodnější navštívit levandulové farmy kvetoucí České republice. V tomto období je levandule ve své nejhezčí fázi a vy tak můžete objevovat její krásy a malebnou vůni.

Kde se pěstuje levandule

V současné době roste levandule především na kamenitých, dobře osluněných svazích středomořských zemí, hlavně Itálie a Chorvatska. Od roku 1568 se levandule pěstuje také v Anglii.

Kdy je nejlepší navštívit Provence

Méně vhodným termínem cesty jsou měsíce jako duben nebo říjen, kdy počasí není až tak stabilní (i když se říká, že v Provence svítí slunce 300 až 330 dní v roce) a období listopad až březen můžeme vynechat úplně. Autor článku vidí jako nejvhodnější období pro výpravu (nejen) do této části Francie měsíce květen a září.

Která levandule je jedlá

Ne každá levandule je jedlá. Mnoho lidí doporučuje konzumovat pouze levanduli lékařskou. Naopak levandule prostřední (např. Grosso) není pro konzumaci ani styk s pokožkou vhodná.

Jak stříhat levanduli aby pěkně kvetla

Levandule stříháme na podzim a na jaře „dokulata“, nejlepší je zkracovat starší rostliny o cca 1/3, přičemž odstraňujeme i uschlé výhonky a větvičky. Ty odstraníme zcela. Z rostlin tvarujeme rovnoměrné bochánky a nikdy nestříháme do dřeva, když nevidíme nové lístky.

Jak dlouho vydrží levandule

Protože je to velmi DŮLEŽITÉ – levanduli stříhejte pravidelně již od jejího vysazení. Jedině tak vám vydrží několik let nádherně kvést. Pokud se o rostlinu budete starat s péčí, vydrží klidně i 10 let.

Co delat s uschlou levanduli

Vyhloubíte rýhu nebo menší jamku a větvičku (stále zůstává pevně spojená s matečnou rostlinou) v tomto místě zasypete kvalitním kumpostem nebo substrátem. Proti pohybu nebo vytažení je vhodné výhon zafixovat v zemi třeba kolíkem. Výhon po nějaké době pustí kořeny.

Kdy začínají kvést levandule

Obecně se však dá říct, že levandule kvete od června do srpna. Právě v červnu a červenci je nejvhodnější navštívit levandulové farmy kvetoucí České republice. V tomto období je levandule ve své nejhezčí fázi a vy tak můžete objevovat její krásy a malebnou vůni.

Co odpuzuje levandule

Intenzivní vůně, kterou levandule vydává, navíc odpuzuje i mravence a další hmyz, který často pobíhá po našich domovech. Stačí umístit levandulový květináč blízko vchodu do domu, abychom měli jistotu, že se do našich pokojů nedostane žádný hmyz. Zajímavé je, že levandule přitahuje včely, motýly a čmeláky.

Kdy a jak stříhat levanduli

Levandule se stříhá několikrát do roka. Na jaře (březen – duben), v létě po odkvětu (červen – srpen) nebo případně na podzim (srpen – září).

Co znamená Provence

Provence (francouzská výslovnost [pʁɔ'vɑ̃s], výslovnost v češtině [prováns]; okcitánsky Provença [pʀuˈvɛnsɔ]), česky Provensálsko, je historická země, která se nachází v jihovýchodní Francii. Je součástí administrativního celku Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Která levandule je nejhezčí

Možná nejkrásnější mezi levandulemi je Levandule zoubkatá (Lavandula dentata) s dekorativními jemně vykrajovanými lístky, dlouhou dobou kvetení a velmi sladkou vůní.

Co s květy levandule

Čerstvé květy levandule nacházejí uplatnění i v kuchyni. Lze je kandovat a zdobit jimi dezerty, přidávají se do marmelád. Oblíbený je levandulový cukr, který ovoní čaje, moučníky atd. Připravuje se přidáním sušených levandulových květů do cukru.

Kdy sbírat květ levandule

Levandule se sklízí v plném květu, tedy ve chvíli, kdy jsou všechny rostlinky bohatě vykvetlé, ale ještě nezačaly odkvétat. Obvykle je levandule připravena ke sběru v průběhu srpna, může to však být i dříve či později v závislosti na konkrétním druhu a klimatických podmínkách.

Co dělat když uschne levandule

Na jaře, aby levandule získala nádherný tvar, si můžete dovolit ostříhat nové výhonky a zbavit se omrzlých částí. Na podzim po odkvětu ostříhejte uschlé stonky a odkvetlá květenství. Nikdy ale nestříhejte její dřevnatou část, protože by se mohlo stát, že už nikdy neobrazí a z příliš hlubokého zásahu se už nevzpamatuje.

Kdy stříhat květy levandule

Nejvhodnější dobou pro řez je přelom března a dubna. V té době začíná rostlina rašit, pupeny jsou jasně viditelné a otevřené. Rány po řezu se v tomto období hojí mnohem lépe než na podzim a rostlina rychleji regeneruje. V první řadě odstraňte všechny zmrzlé části.

Co s Odkvetlými květy levandule

Po odkvětu keře je nutné přistoupit k jeho prořezání. Díky tomuto zákroku levandule rychle regeneruje, znovu obrůstá a rozvětvuje se, stává se bohatší, hustší a kompaktnější a nemá sklony k rozvalování větví, což je důležité i proto, aby později ve zdraví přežila zimní období a především tíhu zimní sněhové pokrývky.

Proč uschla levandule

Ani v létě se proto nemusíte obávat, že po návratu z dovolené ji najdete uschlou. Nejčastějšími chybami při pěstování levandule je právě nadměrná zálivka a nevhodné umístění bez dostatku slunečního záření. Levandule jsou na živiny velmi nenáročné a není tedy třeba jim nějaké speciální dodávat.