Co dělá NATO?

Co dělá NATO?

Co zajišťuje NATO

NATO je aliance zemí Evropy a Severní Ameriky. Poskytuje jedinečné propojení mezi těmito dvěma kontinenty a umožňuje jim tak radit se a spolupracovat v oblasti obrany a bezpečnosti a společně vést nadnárodní operace krizového řízení.

Co má za ukol NATO

Základním posláním NATO je ochrana svobody a bezpečnosti všech jeho členů politickými i vojenskými prostředky v souladu se zásadami Charty OSN.
Archiv

Co znamená vstup do NATO

Vstupem do NATO se ČR stala pevnou součástí nejsilnější politicko-vojenské organizace světa a docílila stavu, kdy je bezpečnost země zajištěna nejlépe v historii našeho národa. ČR je důvěryhodným a spolehlivým spojencem ve shodě se závazky vyplývajícími z členství v NATO.
Archiv

Kdo patří do NATO

Členské státy

Členský stát Hlavní město Připojení
Slovinsko Lublaň 29. března 2004
Spojené království Londýn 24. srpna 1949
Spojené státy americké Washington, D.C. 24. srpna 1949
Španělsko Madrid 30. května 1982

Kdo stojí v čele NATO

Současným GT NATO, od 1. října 2014, je norský politik Jens Stoltenberg, který převzal funkci od dánského politika Anders Fogh Rasmussena, jenž do čela NATO nastoupil v dubnu 2009.

Kdo vymyslel NATO

Severoatlantická aliance

Severoatlantická aliance Organisation du traité de l'Atlantique nord
Zakladatel Paul-Henri Spaak, Lester B. Pearson, Gustav Rasmussen, Robert Schuman, Bjarni Benediktsson, Carlo Sforza, Joseph Bech, Dirk Stikker, Halvard Lange, José Caeiro da Mata, Ernest Bevin a Dean Acheson
Vznik 4. dubna 1949

Kdo zastupuje Českou republiku v NATO

Ministerstvo obrany čeká letos už pátá změna odborného náměstka. V létě skončí Jakub Landovský, který bude Česko zastupovat v NATO, zjistil Radiožurnál. Jeho jmenování už podepsal prezident. Vystřídá tak současného stálého velvyslance při NATO Jiřího Šedivého, který je v Bruselu od září 2012.

Kdo podepsal vstup do NATO

Severoatlantickou smlouvu podepsalo v dubnu 1949 dvanáct států: Spojené státy americké, Kanada, Spojené království, Francie, Portugalsko, Belgie, Lucembursko, Nizozemsko, Dánsko, Norsko, Itálie a Island. V roce 1952 se připojilo Řecko a Turecko.

Co znamená pro ČR členství v NATO

Členství v této nejsilnější vojenské alianci totiž znamená, že na obranu nejsme sami a také se díky tomu snižuje pravděpodobnost, že by nás někdo mohl ohrozit. NATO je základem naší bezpečnosti a obrany, což je i zdůrazněno v našich strategických dokumentech.

Kdo vstoupil do NATO jako posledni

V roce 2004 bylo v největší vlně rozšiřování do NATO připojeno 7 států: Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko a Slovensko. Dále 1. dubna 2009 přistoupily Chorvatsko a Albánie, 5. června 2017 Černá Hora, 27. března 2020 Severní Makedonie a 4. dubna 2023 Finsko.

Kdo podepsal vstup ČR do NATO

Prezident Václav Havel podepsal 26. února 1999 v Trůnním sále Pražského hradu listiny o přistoupení České republiky k Severoatlantické smlouvě. Oficiálním členem NATO se ČR stala 12. března 1999 a od té doby je plně zapojena do všech činností i misí Aliance a získala tím i její bezpečnostní záruky.

Co to je Varšavská smlouva

Varšavská smlouva (oficiálně Smlouva o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci) byl vojenský pakt osmi evropských zemí východního bloku, existující v letech 1955 až 1991.

Proč došlo k okupaci 1968

srpna 1968. Důvodem intervence, podpořené žádostí konzervativního křídla Komunistické strany Československa (KSČ), byly liberálně reformní vnitropolitické změny v ČSSR, známé pod názvem Pražské jaro.

Co se stalo v roce 1968

Včera, dne 20. srpna 1968 kolem 11. hodiny večer, překročila vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky státní hranice Československé socialistické republiky.

Jak dlouho trvala okupace

„Okupace je ve světě často nahlížená jako něco, co trvalo jen první týden v srpnu (1968). Ona ale trvala 20 let a byla to dlouhá součást českých dějin,“ připomněl. „Myslím, že v současné České republice je demokracie nejen ohrožena, ale výrazně ubývá.