Co je to Entomofobie?

Co je to Entomofobie?

Co je to Akrofobie

Akrofobie je odborné označení pro extrémní nebo neopodstatněný strach z výšek či hloubek. Chorobný strach z výšky – hypsofobie, z hloubky – kremnofobie. Člověk trpící touto fobií může být v extrémních případech nebezpečný sobě i svému okolí.

Co je to Thalassofobie

Strach z oceánu nebo hluboké, otevřené vody úzce souvisí se strachem z neznámého.

Jak se říká strachu z hmyzu

Entomofobie je specifická fobie charakterizována nadměrným nebo nereálným strachem z jednoho nebo více druhů hmyzu a je klasifikována jako fobie podle DSM-5. Více specifické fóbie jsou apifobie (strach z včel) a myrmecofobie (strach z mravenců). Jedna kniha tvrdí, že 6 % všech obyvatel USA touto fobií trpí.

Co je to Nyktofobie

Nyktofobie je chorobný strach ze tmy. Nejde o běžný strach ze tmy, kdy se tělo přirozeně cítí v nebezpečí, protože jeho hlavní smysl, zrak a s ním spojená obrana spočívající v tom, že ví o nepříteli, je neutralizován.

Jak se jmenuje fobie z bouřky

Keraunofobie – strach z bouřky, především z blesků.

Jak se jmenuje fobie z hadů

Ofidiofobie je abnormální strach (neboli fobie) z hadů. Řadí se mezi zoofobie, jež jsou způsobeny zvířaty. U lidí postižených ofidiofobií vyvolává pohled na hady pocit úzkosti a strachu a nezáleží na tom, zda je v teráriu, televizi, na fotografii či při setkání ve volné přírodě.

Jak se jmenuje strach z hlubin

Jedná se o druh fobie označovaný jako thalassofobie. Na rozdíl od obecného strachu z vody neboli aquafobie totiž určuje úzkost z vodní hloubky, z toho co žije nebo hrozí pod hladinou, případně z vln a dalších projevů vodního živlu.

Co dělat když se dítě boji

Zůstaňte v klidu, pak se o tom bavte

„Zkuste pochopit své dítě a přijmout jeho pocity. “ Cílem v první chvíli je pomoci dítěti, aby se uklidnilo, protože objektivně vzato je úplně ochromené strachem. Zjistěte co nejpřesněji, čeho se dítě bojí a jaké obrazy mu jeho mysl maluje.

Jak překonat fobie

V léčbě fobií je nejúspěšnější kognitivně behaviorální terapie (KBT). Zaměřuje se hlavně na myšlení a učení. Terapeuti se obvykle snaží pacienty jejich fobii odnaučit a ukázat jim, že jejich strach je iracionální.

Jak překonat strach ze tmy

Jako jedna z nejúčinnějších se ukazuje kognitivně behaviorální terapie. S psychologem můžete o svém strachu bez obav mluvit, budete zkoušet různé modelové situace a postupně třeba pracovat i na odstranění pomoci v podobě nočního světýlka. Tma je tajemná a neproniknutelná.

Jak se jmenuje fobie tmy

Fobie ze tmy (nyktofobie) není obyčejným strachem, který zažene rozsvícené světlo na chodbě či lampička před spaním.

Jak se jmenuje strach z lidí

Strach z lidí ve formě sociální fobie

Strach z lidí může být doprovodným symptomem mnoha psychických onemocnění. Nejčastěji se však jedná o jednu z úzkostných poruch, která se nazývá sociální fobie. Sociální fobici mají problematický vztah sami k sobě.

Jak se jmenuje strach z klaunů

Termín coulrofobie, kterým se označuje chorobný strach z klaunů, pochází z řeckého slova koulron, což znamená chůdy. Výraz kolobathristes představuje člověka na chůdách — na nich klauni dříve v cirkusech vystupovali. „Strach z klaunů může u člověka vzniknout vlivem negativní zkušenosti z minulosti.

Jak se jmenuje fobie z jehel

Vyskytuje se u dětí, ale i u dospělých. Aichmofobie, je strach z ostrých předmětů. Strach z odběrů krve tedy není mezi lidmi ojedinělý. Odhaduje se, že více než 10% Američanů má strach z jehel.

Jak se jmenuje strach z vody

Jedná se o druh fobie označovaný jako thalassofobie. Na rozdíl od obecného strachu z vody neboli aquafobie totiž určuje úzkost z vodní hloubky, z toho co žije nebo hrozí pod hladinou, případně z vln a dalších projevů vodního živlu.

Proč se lidé bojí tmy

Strach ze tmy je totiž pro člověka vlastně docela přirozený. Je normální, že v noci neradi chodíte temnou uličkou a že se v neznámém temném prostředí cítíte ostražití. Občasný strach ze tmy je normální, příroda nás takhle vybavila proto, aby nás ochránila před potenciálním nebezpečím.

Kdy se děti bojí tmy

Strach ze tmy se většinou objevuje ve chvíli, kdy se u dětí začíná rozvíjet představivost, tedy okolo 2 až 3 let věku. Tehdy jsou sice dost velké, aby měly vlastní představivost, ale ne tak vyspělé, aby ji řádně odlišily od reality.

Jak nemyslet na úzkost

Pokud na vás zaútočila potvora se jménem úzkost, pak se zaměřte na své břišní dýchání, které se snažte prohlubovat. Dýchejte pomalu a postupem času výdech prodlužujte. Během dýchání nemyslete na nic jiného, a naopak se plně soustřeďte na tempo svého dechu.

Jak se nebát v noci

Pravidla bezpečnosti v noci

Vezměte si s sebou do tašky pohodlné boty, ve kterých se budete lépe pohybovat, a přes minišaty si v noci přehoďte dlouhý svetr. Oblečení ale není to jediné. Záleží také na tom, jak se tváříte, jak rychle jdete nebo co při chůzi děláte!

Jak lecit Nyktofobii

Jako u většiny fobií i zde má léčba dva základní pilíře – psychoterapii a případně podávání léků. Psychoterapie znamená opakovaná sezení s psychiatrem, který se snaží zjistit příčinu pacientových obtíží a postupně ho učí se se strachem vyrovnávat a zvládat ho.

Jak se jmenují všechny fobie

Mmacrofobie – strach z dlouhého čekánímageirokofobie – strach z vařenímaieusiofobie – strach z porodu.maniofobie – strach ze zbláznění se.marofobie – strach z dlouhého čekánímastigofobie – strach z trestání, bitímegalofobie – strach z velkých věcímonofobie – strach z osamění

Jak se jmenuje fobie z žil

Příznaky. Když člověk trpící hematofobií vidí krev, nebo na ni pomyslí, začnou se u něho vyskytovat následující příznaky: panika. strach, úzkost.

Jaké jsou nejčastější fobie

Nejčastější jsou údajně fobie ze zvířat – nejvíce Čechů se bojí pavouků, hadů nebo myší. Na druhé příčce následuje strach z výšky, kterým trpí okolo čtrnácti procent lidí. Třináct procent Čechů zažívá klaustrofobii neboli strach ze stísněných prostor.

Jaké jsou fobie

Které fobie patří mezi nejznámějšíAerofobie – strach z létáníAichmofobie – strach z ostrých předmětůAkrofobie – strach z výšek.Arachnofobie – strach z pavoukůHeliofobie – strach ze slunečního světla.Klaustrofobie – strach z uzavřených prostorůMysofobie – strach ze špíny.Tanatofobie – strach ze smrti.

Jak se jmenuje fobie z injekcí

Strach z injekcí má dokonce svůj latinský název – trypanofobie. Vyskytuje se u dětí, ale i u dospělých. Aichmofobie, je strach z ostrých předmětů. Strach z odběrů krve tedy není mezi lidmi ojedinělý.