Kde se nachází Jižní Afrika?

Kde se nachází Jižní Afrika?

Kde lezi Jižní Afrika

AfrikaJihoafrická republika / Kontinent

Republika Jižní Afrika je jedním z největších a nejvyspělejších afrických států. Sousedí s Namibií, Botswanou a Zimbabwe na severu, Mosambikem a Svazijskem na východě. Uvnitř jihoafrického území se nalézá samostatné království Lesotho.
ArchivPodobné

Které státy patří do Jižní Afriky

Patří do ní tyto země:Angola.Botswana.Lesotho.Madagaskar.Malawi.Mauricius.Mosambik.Namibie.

Co se těží v Jižní Africe

Na rozdíl od ostatních částí Afriky (mimo severní) je oblast BOHATÁ na nerostné suroviny, těží se drahé kovy jako např. ZLATO nebo platina, dále diamanty nebo pro jaderné elektrárny potřebný URAN. Navíc v JAR a Zimbabwe najdeme významná naleziště ČERNÉHO UHLÍ a při pobřeží NAMIBIE i zásoby ropy.
Archiv

Co se pestuje v JAR

Pěstuje se pšenice, kukuřice, tabák,bavlník, cukrová třtina a teplomilné ovoce – vinná réva, citrusy, jablka … Živočišnou výrobu zastupuje důležité pastevectví – chov ovcí, chov skotu a drůbeže spolu s rybolovem.
Archiv

Jak se píše Jižní Afrika

Pokud uvádíme název země či kontinentu (např. Afrika) a chceme danou lokalitu trochu upřesnit (např. jižní Afrika), napíšeme u přídavného jména malé písmeno. Někdy ale toto upřesňující přídavné jméno tvoří součást názvu – Jižní Afrika je totiž také stát, který známe rovněž pod názvem Jihoafrická republika.

Co je to apartheid

Apartheid byl oficiální státní politikou v Jihoafrické republice v letech 1948 až 1994. Projevoval se oddělováním černošské populace od bílé v dopravě, v restauracích, v kinech, ve školách, na úřadech a na dalších veřejných místech. Mnohé skupiny musely opustit svá bydliště kvůli výstavbě bytů pro bělošskou komunitu.

Jak se jmenuje hlavní město Jihoafrické republiky

Kapské MěstoPretoriaBloemfontein
Jihoafrická republika/Hlavní města

Kde se tezi zlato v Africe

Těží se v devatenácti dolech v okolí Bozoumu. Ve vzdálenějších oblastech jsou těžaři asi na dalších deseti místech. Všude pracují hlavně Číňané, pak nějací lidé z centrální Afriky a Kamerunci.

Jaké je hlavní město JAR

Kapské MěstoPretoriaBloemfontein
Jihoafrická republika/Hlavní města

Co se pěstuje v Jižní Africe

Lidé pěstují především kukuřici, pšenici, citrusy a další ovoce, vinnou révu, bavlnu a tabák. Na západě země se rozkládá poušť Kalahari, pustina sem tam zpestřená kaktusy a křovinami. Ve střední části země se zvedá náhorní plošina Highveld s vysokými trávami, nízkými keři a akáciemi.

Jak se píše vesmír

vesmír, -u m.

Co je to segregace

Prostorová (residenční) segregace (vyloučení) je jedním ze základních a nejviditelnějších projevů sociální exkluze. Jednoduše řečeno, jedná se o stav či proces vylučování některých sociálních skupin do různých oblastí, sídel a lokalit na základě sociokulturních charakteristik a ekonomického statusu.

Kdo byl Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela (18. července 1918 – 5. prosince 2013) byl jihoafrický bojovník proti apartheidu, politik a prezident Jihoafrické republiky v letech 1994 až 1999. Byl prvním černošským prezidentem zvoleným v prvních svobodných volbách v historii Jihoafrické republiky.

Co je to Johannesburg

Johannesburg je hlavním městem provincie Gauteng, hustě osídlené mega-metropole s početnými satelitními městy, jejíž součástí je také Pretoria, hlavní město Jihoafrické republiky. V této provincii žije více než 8 miliónů obyvatel.

Jaké je hlavní město Afriky

(hlavní města): Maroko (Ar-Ribát /Ribát/); Mauretánie (Nouakchott); Tunisko (Tunis); Alžírsko (Alžír); Libye (Tarábulus /Tripolis/; Egypt (Káhira); Súdán (Al Khartúm /Chartúm/); Jižní Súdán (Juba)

V které africké zemi se těží diamanty

V Africe se diamanty vyskytují a těží v řadě dalších zemí – v Lesothu, Zairu, Tanzanii, Středoafrické republice, dále na sever v rovníkové Africe jsou to Ghana, Pobřeží slonoviny, Burkina Faso, Guinea, Libérie a Sierra Leone.

Které plodiny se pěstují na afrických plantážích

Plantáže produkují na vývoz čaj, kávu, ovoce (ananas, banány), zeleninu a sisal. Orné půdy je málo. Pro domácí spotřebu se pěstují cukrová třtina, kukuřice, kasava a sladké brambory, luštěniny a obilniny. Významný je rybolov.

Jak se anglicky řekne vesmír

Vesmír – THE UNIVERSE / SPACE.

Kdy začíná vesmír

Podle FAI (Mezinárodní letecké federace) je hranicí vesmírného prostoru vzdálenost 100 km od povrchu Země – tzv. Kármánova hranice. Do této hranice se hovoří o nadmořské výšce. V případě Země do této hranice zasahují i další vrstvy její atmosféry (termosféra a exosféra).

Co udelal Nelson Mandela

Byl prvním černošským prezidentem zvoleným v prvních svobodných volbách v historii Jihoafrické republiky. Jeho vláda se soustředila na likvidaci dědictví apartheidu, zaměřovala se na institucionalizovaný rasismus, chudobu a sociální nerovnost, a zprostředkovala mezirasové usmíření v zemi.

Za co dostal Nelson Mandela Nobelovu cenu

Nelson Mandela, jihoafrický bojovník proti apartheidu, politik a bývalý prezident Jihoafrické republiky, obdržel během svého života více než 260 ocenění. Jedním z nejvýznamnějších ocenění byla Nobelova cena za mír, kterou obdržel v roce 1993.

V jakém státě je Johannesburg

Johannesburg, přezdívaný město zlata, mezi místními známý také jako Jo'burg, Jozi a JHB, je s populací přesahující 6 milionů lidí největším městem Jihoafrické Republiky. Je průmyslovým a ekonomickým centrem Jihoafrické republiky.

Co je typické pro Afriku

Pro celou Afriku jsou typické rozdíly mezi městem a regiony na venkově, kde nemusí být dobrý přístup k elektrice, plynu nebo vodě. Tyto oblasti určují původní tradici jídla – vaří se na dřevě a na uhlí, typický je čaj, cukr, koření, opékané maso a na slunci uzrálá zelenina.

Který jazyk je nejvíce v Africe rozšířen

Nejvíce obyvatel Afriky, celých 150 milionů, hovoří arabsky. Místní verze arabštiny jsou však často tak odlišné, že Arabové žijící v různých zemích si navzájem nerozumějí. Z původních afrických jazyků má nejvíce mluvčích hauština.

Jak se jmenuje největší diamant na světě

Cullinan. V roce 1905 byl v dole Premiér firmy De Beers nalezen dosud největší diamant na světě. V surovém stavu vážil 3 106 ct a rozměry krystalu byly cca 10 x 6 x 5 cm, velikostí se dal přirovnat k většímu grapefruitu. Diamant byl nazván Cullinan na počest zakladatele dolu sira Thomase Cullinana.