Na co si můžu vzít hypotéku?

Na co si můžu vzít hypotéku?

Co lze financovat hypotékou

Možností je celá řada. V současné době jsou hypotéky nejčastěji využívány k financování výstavby rodinných domů nebo nákupu nových či starších nemovitostí v osobním vlastnictví, které slouží k trvalému bydlení. Hypotékou lze samozřejmě financovat také nákup stavebního pozemku.

Proč si nebrat hypotéku

„Mezi nejčastější důvody zamítnutí hypotečního úvěru patří nedostatečný příjem, nevhodná zástava nebo její nízká hodnota a negativní záznamy v registrech. V současné době může být důvodem zamítnutí také zaměstnání v odvětví, které výrazně poznamenala koronavirová opatření.

Na jakou výši hypotéky dosáhnu

Jak vysokou hypotéku dostanu Na jak vysokou hypotéku dosáhnete, závisí nejen na vašich příjmech, ale také na hodnotě kupované – respektive zastavované – nemovitosti. Nařízení České národní banky z dubna 2022 stanovuje, že vám banka nesmí půjčit víc než 80 % ceny nemovitosti (90 % pro žadatele mladší 36 let).
Archiv

Jaké příjmy se počítají do hypotéky

Jedná se například o invalidní důchody, rodičovské příspěvky, příspěvky na bydlení či dopravu, podpory v nezaměstnanosti, výživné nebo například výsluhové příspěvky policistů, vojáků či hasičů. Počítejte ovšem s tím, že ne všechny příjmy na hypotéku banky akceptují nebo je uznávají pouze částečně.

Jak financovat vlastní bydlení

Nejčastěji se jedná o hypotéku, její získání má však přísné podmínky. Další možností je například úvěr ze stavebního spoření, překlenovací úvěr, ale také americká hypotéka nebo půjčka na bydlení od nebankovní společnosti. Každý způsob má svá specifika a je vhodný pro jinou skupinu lidí.

Jak funguje hypotéka na dům

Hypotéka na výstavbu domu má specifický způsob využití, který se liší od půjčky na koupi nemovitosti. Peníze nejsou k dispozici najednou, ale postupně v průběhu výstavby. Banka uvolňuje finance podle průběhu prací, aby mohla kontrolovat využití půjčky. Odhadce dohlíží na stavbu a vytváří protokoly o stavu práce.

Kdy budou klesat hypotéky

Ke konci roku 2022 se úrokové sazby hypoték vyšplhaly až k 6 %, v prosinci už zůstaly prakticky beze změny. To se odrazilo také v mizivém zájmu o nové hypoteční smlouvy. Vývoj úrokových sazeb v roce 2023 bude záviset na vývoji inflace.

Kdy budou levnější hypotéky

Na výrazně levnější hypotéky si ještě počkáme

Repo sazba se dle výhledu České národní banky nedostane pod šest procent minimálně do konce roku 2023. Pokud se tedy některý z hráčů na hypotečním trhu nepustí do výraznějšího boje, nabídky hypoték se budou pravděpodobně pohybovat v rozmezí čtyř až pěti procent.

Na jakou hypotéku dosáhnu 2023

36 let, výše vaší hypotéky nesmí nově překročit 8,5násobek vašeho ročního příjmu, splátka nesmí být vyšší než 45 % vašeho čistého měsíčního příjmu a výše úvěru nesmí být vyšší než 80 % hodnoty nemovitosti. Tyto limity ukazatelů pro poskytování hypoték určuje ČNB a začínají platit v načrtnuté výši od 1. dubna 2023.

Jak si vzít hypotéku bez peněz

Nejobvyklejší způsob, jak získat hypotéku i bez vlastních úspor, je přidat do zástavy kromě kupovaného domu či bytu ještě další nemovitost. Tím pádem se zvýší hodnota zástavy. Můžete tak od banky získat dost peněz na celou koupi.

Jak spočítat výši splátky hypotéky

Příklad pro ilustraci: pokud si vezmu úvěr 3 mil. Kč na 30 let se sazbou 5,99 % p.a., pak u většiny bank budu měsíčně splácet částku ve výši 17.967 Kč. Pokud si naprosto totožný úvěr vezmu u České spořitelny, budu měsíčně splácet částku ve výši 18.137 Kč.

Jak financovat být bez hypotéky

Možná vám pomůže stát. Stát nabízí program Vlastní bydlení. Jde o půjčku lidem mladším čtyřiceti let s úrokem 2, 49 %. Na výstavbu rodinného domu díky státní podpoře můžete získat až 3,5 milionu korun, na byt 3 miliony korun a na rekonstrukci stávajícího bydlení vám stát nabídne až 750 tisíc korun.

Jak postavit dům bez peněz

Existuje ale možnost postavit dům, aniž byste měli k dispozici závratné úspory nebo na hypotéku nějakým zázrakem dosáhli. Tuto službu nabízejí Ekonomické stavby v podobě programu s názvem Chytrý nájem. Hodnotu nemovitosti v takovém případě splácíte formou nájmu.

Jakou zvolit fixaci hypotéky 2023

Vybrat si ovšem můžete i delší dobu fixace, třeba 10 nebo i 15 let. Ne všechny banky ale takto dlouhé fixace nabízejí. V současné době se úrokové sazby hypoték pohybují na historických maximech. Pokud si plánujete sjednat hypotéku v roce 2023, jeví se jako nejvýhodnější tříletá fixace.

Jaké budou úrokové sazby v roce 2023

V únoru 2023 se průměrné úrokové sazby vyšplhaly až na 6,37 %, což je nejvyšší úroková sazba za posledních 20 let.

Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky 2023

Vyřízení hypotéky obvykle zabere čtyři až šest týdnů. Na úplném začátku si sepište seznam vašich požadavků na úvěr. Následně je třeba oslovit s konkrétní poptávkou několik bank, získat od nich aktuální nabídky hypoték a poté porovnat jejich jednotlivé parametry.

Kdy lze odečíst úroky z hypotéky

Kdy si můžu odečíst úroky z hypotéky

Zaměstnancům stačí každý rok do poloviny února odevzdat na mzdové účtárně zaměstnavatele potvrzení o zaplacených úrocích. U hypotéky sjednané v roce 2022 je tedy nutné dodat tento dokument nejpozději do 15. února 2023.

Jak získat hypotéku v roce 2023

Podmínky pro získání hypotéky se v roce 2023 nijak zásadně nemění. Pořád potřebujete doložit čistý příjem, který musí přesáhnout součet splátek vašich úvěrů o bankou definované procento (tzv. DSTI) a půjčku zajistit nemovitostí v určité hodnotě (tzv. LTV).

Co dělat když nemůžu splácet hypotéku

Když se ani pak klient s bankou nedohodne, žádá banka okamžité zaplacení úvěru, uplatňuje právo k zástavě nebo požaduje zaplacení od ručitele. Může se obrátit také na soud, který nařídí exekuci, a tím i dražbu majetku dlužníka.

Kdy banka uvolní peníze z hypotéky

Hypotéku je obvykle možné čerpat do dvou dnů od splnění všech podmínek čerpání, a to na základě úvěrové smlouvy – buď najednou, nebo postupně (zpravidla u výstavby). Po dobu čerpání, která je stanovena v úvěrové smlouvě, platíte pouze úroky z vyčerpané částky. Po ukončení čerpání začnete splácet hypotéku.

Jak koupit nemovitost bez peněz

Připravil jsem pro Vás 3 způsoby, jak to vyřešit.Spekulace na rozdíl kupní a odhadní ceny.Dozajištění další nemovitostí.Dofinancovaní jiným úvěrem.

Jak získat peníze na nemovitost

DVĚ MOŽNOSTI, KDE SEHNAT PENÍZE NA BYDLENÍ

Mezi ně patří úvěr ze stavebního spoření a hypotéka, které jsou v jistých směrech odlišné. Ukážeme si, v čem je rozdíl. Úvěr získáte pouze za předem stanovených podmínek, a to v případě, že máte založené stavební spoření.

Jak koupit nemovitost bez hypotéky

Jednou z nich je stavební spoření. Nefunguje to však tak, že se rozhodnete koupit nemovitost a přitom založíte stavební spoření a kupujete. Před koupí je nutné spořit na stavebním spoření alespoň dva roky a za tuto dobu naspořit alespoň 30 % z cílové částky.

Jak si pořídit vlastní bydlení

Existují tři možnosti, jak úvěr získat. První z nich je zajistit hypotéku jinou nemovitostí, například bytem či domem rodičů. Druhou variantou je tzv. předhypotéka, kterou lze využít v případě, že bude družstevní nemovitost zpravidla do jednoho roku převedena do osobního vlastnictví.

Co se stane když končí fixace hypotéky

Když se přiblíží konec fixace hypotéky, domlouvá se nová výše úroku a úvěr lze rovněž splatit. Ovšem vůbec nejdůležitější je to, že můžete hypotéku refinancovat, tedy převést do jiné banky s lepšími podmínkami. Proto se rozhodně vyplatí si konec fixace pohlídat a nechat si vytvořit nabídku i od konkurence.