Co se nesmí vyvážet z Chorvatska?

Co se nesmí vyvážet z Chorvatska?

Co je v Chorvatsku zakázané

Na celém území Chorvatska je přísný zákaz nocování ve volné přírodě. To znamená, že s výjimkou ubytování v hotelu, kempu a privátu je jiný způsob nocování zakázán. Při nedodržení tohoto nařízení se turisté vystavují policejnímu stíhání, soudnímu řízení a peněžité pokutě nebo i vězení.

Co se nesmí dovážet do Chorvatska

Do Chorvatska je zakázán dovoz jakéhokoliv množství drog a jiných omamných prostředků, byť i pro osobní potřebu. Trestné je i užívání drog. Pokud chorvatská policie tento přestupek zjistí, pachatel je potrestán peněžitou pokutou a následně vyhoštěn se zákazem pobytu na území Chorvatska.
Archiv

Co si přivézt z Chorvatska

Nejlepší suvenýry z Chorvatska jsou většinou k snědku a pitíCrno vino a spol. K chorvatské pohodě patří samozřejmě víno.Prošek.Cezar.Pálenka.Pršut.Olivový olej.Marmelády.Levandule.

Odkud se nesmí vyvážet mušle

Filipíny: Podle filipínských zákonů je úplně zakázáno vyvážet například mušle zév, přestože evropská legislativa dovoluje jejich dovoz do počtu tří kusů na osobu. Povolení nad rámec CITES Filipínci vyžadují také pro všechny korály. Chorvatsko: Zakázán je vývoz mušlí a všeho „mořského bohatství“.
Archiv

Co sebou do Chorvatska 2023

Pro legální vstup do Chorvatska není nutné mít cestovní pas. Ke vstupu stačí platný občanský průkaz. Dítě ale musí mít platný cestovní pas nebo dětský občanský průkaz.

Jaký doklad potřebuje dítě do Chorvatska

Dítě potřebuje na cestu do Chorvatska platný cestovní doklad, tzn. pas nebo občanský průkaz pro děti do 15 let. · U podání žádosti je nutná přítomnost dítěte z důvodu pořízení fotografie. U dětí od 12 let se pořizují také otisky prstů.

Co se nesmí vyvážet z Madeiry

Vyvážet se nesmějí výrobky neobchodní povahy v hodnotě nad 45 € u osob starších 15 let a nad 23 € u osob mladších 15 let, neautorizovaná vydání knih z fondu národního kulturního bohatství, esence k výrobě portugalských vín, zdraví škodlivé potraviny a léky.

Co se vyváží z Chorvatska

Chorvatsko vyváží zejména textil, potraviny, paliva, dopravní prostředky a chemikálie. V dovozu dominují stroje, chemické látky, elektrická zařízení a potraviny.

Co je typické pro Chorvatsko

Mezi typické suroviny vnitrozemské i pobřežní kuchyně patří obilniny, mléčné výrobky, maso, ryby, zelenina, ořechy. Chorvaté připravují ryby mořské i sladkovodní, různé druhy masa, různé druhy sýra i zeleninových pochoutek. Ve vnitrozemí pěstují brambory, kapustu a jedlou levanduli.

Co se nesmí vyvážet z Malediv

Z Malediv je zakázáno vyvážet korály, krokodýlí kůže, želví krunýře, písek a mušle nasbírané na pláži nebo při potápění. Povolen je vývoz suvenýrů vyrobených z mrtvých korálů a mušlí vyplavených na pláž, které již nejsou v přírodní podobě.

Co se nesmí vyvážet z Kanárských ostrovů

Španělsko podepsalo CITES, což je mezinárodní dohoda o zákazu obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin, která se celosvětově týká více jak 800 druhů. Patří sem mj. například korály, mušle, kaktusy, orchideje a želvy. Těmto „suvenýrům“ se vyhněte: v případě porušení zákona hrozí trestní stíhání.

Na co si dát pozor při cestě do Chorvatska

Na co si dát pozor při cestě do Chorvatska Při cestě do Chorvatska autem je nutné nezapomenout na zakoupení příslušných dálničních známek a uhrazení mýtného. Pokud cestujete s dětmi, od 2 do 5 let je pro ně povinná dětská autosedačka. Myslete rovněž na to, že v Chorvatsku smí dítě na přední sedadlo až od 12 let.

Na co si dát pozor v Chorvatsku

Chorvatsko je bezpečnou evropskou destinací, kde se nemusíte ničeho bát. Vypovídá o tom také snížená kriminalita oproti jiným zemím. Nejbezpečnější jsou logicky přímořská letoviska. Pakliže byste vyrazili do vnitrozemí, vyhýbejte se spíše lokalitám s upozorněním na podzemní nevybuchlé miny.

Kde není potřeba pas

Kromě Turecka, Ukrajiny, Běloruska, Ruska a Grónska je tedy možné vycestovat jen s občanským průkazem do všech zemí EU. Z exotických destinací to je pak pár vybraných zámořských území Francie. Ale opravdu jen pár vybraných, do všech ostatních je potřeba cestovní pas.

Na co si dát pozor na Madeiře

Madeira je považována za jedno z nejbezpečnějších míst na světě a kriminalita zde je celkově omezena na drobné krádeže. I k těm však dochází zcela minimálně. Přesto je vhodné například nenechávat bez dozoru svoje věci na pláži či v žádném případě nenechávat doklady a cenné věci v zaparkovaném vozidle.

Co nakoupit na Madeiře

Především ve městě Camacha najdete specializované obchody s různými košíky, miskami, ale i dekorativními předměty, jako jsou sochy zvířat. K Madeiře bezesporu patří krásné pestrobarevné květiny, které se prodávají na trhu. Květinářky poznáte podle tradičních barevných krojů.

Co je hlavní město Chorvatska

ZáhřebChorvatsko / Hlavní město

Hlavním městem je Záhřeb s celkovým počtem 779 000 obyvatel a mezi další známá města se řadí Split, Rijeka, Zadar a Dubrovník. Chorvatsko je členem OBSE, OSN, Rady Evropy, WTO, NATO a od 1.

Jakou rybu si dát v Chorvatsku

Mezi nejběžnější a přitom nejkvalitnější chorvatské ryby patří brancin, orada, kovać a zubatac. Pokud byste raději jen něco malého, vyzkoušejte třeba v mouce obalené a osmažené sardinky. Podávají se s tatarskou omáčkou a hranolky.

Co se pije v Chorvatsku

Nápoje. V Chorvatsku se hodně pije káva, a to silná. Pokud byste raději slabší, objednejte si dvojité espresso, kde je dvojnásobné množství vody a stejně kávy. Z alkoholických nápojů stojí za zmínku piva, vína, likéry a pálenky.

Co vědět před cestou na Maledivy

Maledivy jsou muslimskou zemí, proto je nutné mít při návštěvě hlavního města nebo náboženských míst zahalená ramena a kolena. Samozřejmě nezapomeňte plavky, sluneční brýle, pokrývku hlavy, krém na opalování s vysokým ochranným faktorem a kvalitní krém na ošetření spálené pokožky.

Co se dá koupit na Maledivách

Z dovolené na Maledivách si můžete dovézt suvenýry v podobě rukodělných předmětů ze skořápek kokosových ořechů, mušlí nebo palmových listů. Milovníci čajů budou potěšeni velkou nabídkou indických a srí-lanských čajů.

Co se nesmi dovážet do Spanelska

Španělsko podepsalo CITES, což je mezinárodní dohoda o zákazu obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin, která se celosvětově týká více jak 800 druhů. Patří sem mj. například korály, mušle, kaktusy, orchideje a želvy. Těmto „suvenýrům“ se vyhněte: v případě porušení zákona hrozí trestní stíhání.

Co si přivézt z Kanárských ostrovů

Typickými suvenýry jsou kanárské výšivky, místní likéry jako mandlový nebo banánový (typický pro Gran Canarii je tzv. Ron miel – Medový rum) a dále z potravin typický sýr queso de flor nebo omáčky mojo rojo či mojo verde. Za zmínku stojí také kanárské nože – cuchillos canarios – nebo kanárská keramika.

Kdy je nejlepší čas jet do Chorvatska

Hlavní sezona (červenec a srpen): V hlavní sezoně je nejlepší počasí. Nejvíce hodin slunečního svitu je na ostrovech Hvar a Korčula a ve městě Dubrovník. Toto období je nejlepší k cestě za mořem a koupáním, počasí je nejteplejší a nejstabilnější.

Kdy je idealni doba na odjezd z Chorvatska

Nejvíce lidí vyráží do Chorvatska v pátek večer nebo v sobotu ráno. To znamená, že celou noc z pátku na sobotu a celou sobotu je na silnicích a na hlavních dálničních tazích do Chorvatska opravdu plno. Zvětšuje se nebezpečí kolize, prodlužuje se doba jízdy a tím se zvyšuje i stres a únava řidiče.