Kdy stříhat Čechravu?

Kdy stříhat Čechravu?

Jak se starat o Čechravu

Čechravy vysazujeme na polostinná, až stinná místa, s humózní, dobře propustnou, ale vlhčí půdou, bohatou na živiny, a s mírně kyselou reakcí. Přílišné horko čechravám nesvědčí. Zálivka: Čechravm udržujeme stanoviště neustále mírně vlhké, ale nepřemokřené.
Archiv

Čím hnojit Čechravu

Pěstování čechrav

Přihnojujeme je kompostem a při výsadbě je ukládáme do rašeliny. Vysazujeme-li čechravy do méně kyselých půd, dodáváme do jejich okolí rašelinu pravidelně. Aby čechravy vydatně kvetly, jedenkrát vždy za 4 až 5 let rostliny zmlazujeme, a to tak, že dělíme jejich trsy, buďto na jaře nebo na podzim.
Archiv

Jak je vysoká Čechrava

Venkovní rostlina

Stonky jsou hustě olistěné a nesou hluboce dělené ostře pilovité listy. Na jaře jsou často zbarvené dobronzova. Roste v trsech, které lze snadno na jaře nebo na podzim dělit. Rostlina je vysoká od 0,4 – 1 m.
Archiv

Kdy kvete Cechrava

Květenství: Čechrava zahradní kvete obvykle v letních měsících, často od července do srpna. Její květy vytvářejí působivá květenství, která přitahují motýly a včely do zahrady.

Proč nekvete Čechrava

Stín jí svědčí

Nemusíte se trápit se správným Ph půdy nebo pravidelným přihnojováním. Čechrava ke svému úspěšnému růstu potřebuje jediné – stín. Minimálně 6 hodin zastínění je nutnou podmínkou. Polostín nebo dokonce přímé slunce totiž rostlinu příliš vysiluje, a ta poté neprospívá a samozřejmě ani nekvete.

Jaké trvalky do stínu

Mezi další trvalky, které krásně pokvetou ve stínu patří bergénie, brambořík, dlužicha, dymnivka, hluchavka, jarmanka, jaterník, konvalinka, mitrovnička, plicník, pomněnkovec, pupkovec, škornice, udatna, zběhovec.

Co s Odkvetlými trvalkami

Odstřihujeme odkvetlé květy trvalek mimo těch, z nichž potřebujeme semena a těch, které ještě i po odkvětu dlouho do zimy zdobí záhony. Od konce srpna je možné všechny odkvetlé trvalky dělit a přesazovat. Do podzimu je dostatek času na řádné zakořenění, aby dobře přečkaly zimu.

Jaké Trvalky do stínu

Mezi další trvalky, které krásně pokvetou ve stínu patří bergénie, brambořík, dlužicha, dymnivka, hluchavka, jarmanka, jaterník, konvalinka, mitrovnička, plicník, pomněnkovec, pupkovec, škornice, udatna, zběhovec.

Jak vypadá Čechrava

Čechrava neboli tavolín (Astilbe) je trvalka, patřící mezi lomikamenovité. Má dvojčetně až trojčetně dělené, zpeřené listy. Kvete dlouhými latami květů, převážně v létě. Zkombinujeme-li více odrůd, lze docílit plynulého kvetení od poloviny června až do září.

Co do truhlíků do stínu

Mezi balkonové rostliny dobře snášející stín řadíme například:Balkonové rostliny: begónie, africká kopřiva, popenec, netýkavka, fuchsie.Sezonní rostliny: zvonky, primule, dlužicha.Bylinky: kozlík lékařský, převislé a lesní jahody, máta, pažitka, mařinka vonná

Kdy dělit trvalky

Trvalky by se měly dělit v době, kdy nekvetou a mají tak dostatek energie pro růst kořenů a listů. Trvalky kvetoucí na jaře tedy dělte na podzim a opačně. Do jarního dělení je nejlepší se pustit hned, jak rostlina vyrazí první čerstvé výhonky. Trvalky dělené na jaře většinou kvetou o trochu později.

Kdy se stříhají trvalky

Obecně stříháme trvalky 3x ročně. Na jaře (tedy po zimě), průběžně během léta a na podzim.

Kdy stříhat Bohyšku

Listy bohyšek se stříhají během pozdního podzimu. Zpravidla po prvních mrazech listy bohyšek odumírají a vadnou, a to je přesně ten správný čas, kdy listy ostříhat a připravit tak rostlinu na přezimování. Zabráníte tak škůdcům, jako jsou např. slimáci, aby v odumřelých listech bohyšek přezimovali.

Jak rychle roste Cechrava

Jde o německou odrůdu vyšlechtěnou v roce 1930. Tato vděčná opadavá trvalka s étericky krásnými soukvětími je vhodná do vlhčích stinných míst. Roste středně rychle, přičemž formuje tmavě zelené listy.

Jaké bylinky do stínu

pažitka, oregano, anýz, majoránka, máta, petržel. Na výplň záhonu šalvěj, kopr, citrónový tymián, stříbrný citronový tymián, kerblík, mateřídouška. A na střed záhonu rozmarýn, kozlík, libeček, šalvěj. Tento samý postup můžeme použít i na výsev do truhlíku, či jiné nádoby určené na výsadbu bylinek.

Kdy stříhat krásnoočko

Řez – během léta pravidelně odstraňujeme suché odkvetlé květy. Tím podpoříme tvorbu nových pupenů a zabráníme vysílení rostliny. Na jaře ji seřízneme až u země a odstraníme staré odumřelé části a krásnoočko pak začne nově růst.

Kdy stříháme

Optimální dobou je jaro, před vyrašením prvních pupenů. V tuto dobu je strom stále bezlistý, tudíž dobře uvidíte na to, co potřebuje zkrátit a čeho se úplně zbavit. Pakliže na jaře nestíháte, můžete řez oddálit na červen/červenec, případně na dobu po sklizni.

Co s Odkvetlými Denivkami

Po odkvětu denivky přihnojíme hnojem, aby narostly nové přírůstky. Na zimu nestříháme listy denivek, tvoří přirozený ochranný kryt před mrazem.

Jak Strihat krásnoočko

Řez – během léta pravidelně odstraňujeme suché odkvetlé květy. Tím podpoříme tvorbu nových pupenů a zabráníme vysílení rostliny. Na jaře ji seřízneme až u země a odstraníme staré odumřelé části a krásnoočko pak začne nově růst.

Kdy řezat dřeviny

Období vegetačního klidu

V praxi se povoluje kácení nejčastěji od 1. listopadu do 31. března. Každý druh dřeviny dosahuje vegetace v jiné době a rovněž je nutné počítat s výkyvy počasí.

Kdy a jak řezat maliny

Ideálně po sklizni, hned v létě. Ale pokud to nestihnete, můžete je ostříhat i na podzim, v zimě, nebo na jaře. Horní část šlahounů malinovníku zakraťte. Tím vytvoříte boční obrost, na kterém maliníky nejlépe plodí.

Kdy stříhat Denivku

Po odkvětu denivky přihnojíme hnojem, aby narostly nové přírůstky. Na zimu nestříháme listy denivek, tvoří přirozený ochranný kryt před mrazem.

Co s orlickem po odkvetu

Po odkvětu pouze ustřihneme okvětí, případně ponecháme u části rostlin dozrát k vysemenění či pro aranžérské účely. Orlíčky můžeme množit také vegetativně, dělením trsů v říjnu nebo březnu. Tak získáme identické rostliny, ale musíme počítat s tím, že tato metoda není, zvlášť u starších rostlin, stoprocentně úspěšná.

Kdy co stříhat

Ideální čas na stříhání a prořezávání ovocných stromů a keřů se různí podle druhu. Od poloviny srpna do poloviny září se provádí letní řez, který zajistí v dalším roce bohatší úrodu. Při tomto omlazujícím zákroku se zkracují příliš dlouhé větve a ořezávají nepotřebné výhony.

Co lze kácet bez povolení

Aktuálně lze zcela bez povolení kácet všechny dřeviny, které nejsou součástí významného krajinného prvku nebo stromořadí a mají ve výšce 130 cm nad zemí obvod kmene menší než 80 cm.