Co se těží na jihu Afriky?

Co se těží na jihu Afriky?

Co se těží v Jižní Africe

Na rozdíl od ostatních částí Afriky (mimo severní) je oblast BOHATÁ na nerostné suroviny, těží se drahé kovy jako např. ZLATO nebo platina, dále diamanty nebo pro jaderné elektrárny potřebný URAN. Navíc v JAR a Zimbabwe najdeme významná naleziště ČERNÉHO UHLÍ a při pobřeží NAMIBIE i zásoby ropy.
Archiv

Co se pěstuje v Jižní Africe

Lidé pěstují především kukuřici, pšenici, citrusy a další ovoce, vinnou révu, bavlnu a tabák. Na západě země se rozkládá poušť Kalahari, pustina sem tam zpestřená kaktusy a křovinami. Ve střední části země se zvedá náhorní plošina Highveld s vysokými trávami, nízkými keři a akáciemi.

Co se pěstuje na plantážích v Africe

Plantáže produkují na vývoz čaj, kávu, ovoce (ananas, banány), zeleninu a sisal. Orné půdy je málo. Pro domácí spotřebu se pěstují cukrová třtina, kukuřice, kasava a sladké brambory, luštěniny a obilniny. Významný je rybolov.
Archiv

Kde se těží zlato a diamanty v Africe

Další světová ložiska. V Africe se diamanty vyskytují a těží v řadě dalších zemí – v Lesothu, Zairu, Tanzanii, Středoafrické republice, dále na sever v rovníkové Africe jsou to Ghana, Pobřeží slonoviny, Burkina Faso, Guinea, Libérie a Sierra Leone.
Archiv

Co se pestuje v JAR

Pěstuje se pšenice, kukuřice, tabák,bavlník, cukrová třtina a teplomilné ovoce – vinná réva, citrusy, jablka … Živočišnou výrobu zastupuje důležité pastevectví – chov ovcí, chov skotu a drůbeže spolu s rybolovem.

Co žije v Jižní Africe

Žije zde přes 12000 slonů, 1500 lvů a největší populace nosorožců na světě. Park Hluhluwe dostal mezinárodní ocenění za zásluhy o záchranu téměř vyhynulého bílého nosorožce. Po jeho boku žijí antilopy, pakoně, zebry, žirafy, gepardi, hyeny a více než 300 druhů ptáků.

Co je to apartheid

Apartheid byl oficiální státní politikou v Jihoafrické republice v letech 1948 až 1994. Projevoval se oddělováním černošské populace od bílé v dopravě, v restauracích, v kinech, ve školách, na úřadech a na dalších veřejných místech. Mnohé skupiny musely opustit svá bydliště kvůli výstavbě bytů pro bělošskou komunitu.

Co se nejvíce těží v Africe

Nerostné suroviny

Světadíl má bohaté zásoby nerostných surovin. Odhaduje se, že v Africe se nachází 90 % světových zásob kobaltu, 90 % zásob platiny, 50 % zásob zlata, 98 % zásob chromu, 70 % tantalu, 64 % manganu a jedna třetina zásob uranu. Mimo to se zde nachází diamanty, zemní plyn, tuha, měď a další suroviny.

Co se dováží z Afriky

Mezi hlavní vývozní artikl putující ze západní Afriky do EU patří:kakaové boby.kakaová pasta a prášek.tropické ovoce.skořápkové ovoce.koření

Co se vyrábí z diamantů

Z diamantů se vyrábějí řezné, vrtné a brusné nástroje, prášky a pasty. Pro tento účel se využívají diamanty pro šperkařství bezcenné (špatná barva, špatná čistota), diamantový prach, průmyslově vyráběné diamanty a jinak nevhodné diamanty.

Jaký je největší diamant na světě

Cullinan. V roce 1905 byl v dole Premiér firmy De Beers nalezen dosud největší diamant na světě. V surovém stavu vážil 3 106 ct a rozměry krystalu byly cca 10 x 6 x 5 cm, velikostí se dal přirovnat k většímu grapefruitu. Diamant byl nazván Cullinan na počest zakladatele dolu sira Thomase Cullinana.

Co se těží v jaru

JAR patří mezi světové producenty platiny (první místo na světě), rud chromu (první místo na světě), manganu, vanadia (první místo na světě), antimonu, uranu (těžený často v bývalých zlatých dolech) a azbestu. Velmi významná je těžba černého uhlí i železné rudy, dále mědi, stříbra, lithia, aj.

Co je to segregace

Prostorová (residenční) segregace (vyloučení) je jedním ze základních a nejviditelnějších projevů sociální exkluze. Jednoduše řečeno, jedná se o stav či proces vylučování některých sociálních skupin do různých oblastí, sídel a lokalit na základě sociokulturních charakteristik a ekonomického statusu.

Kdy byl v Jihoafrické republice odstraněn apartheid

Nástupem Nelsona Mandely do prezidentského úřadu v roce 1994 byl jihoafrický apartheid definitivně zrušen, jeho důsledky v podobě sociální a ekonomické nerovnosti nicméně trvají dodnes a jsou předmětem politických a společenských sporů.

Co je typické pro Afriku

Pro celou Afriku jsou typické rozdíly mezi městem a regiony na venkově, kde nemusí být dobrý přístup k elektrice, plynu nebo vodě. Tyto oblasti určují původní tradici jídla – vaří se na dřevě a na uhlí, typický je čaj, cukr, koření, opékané maso a na slunci uzrálá zelenina.

Který jazyk je nejvíce v Africe rozšířen

Nejvíce obyvatel Afriky, celých 150 milionů, hovoří arabsky. Místní verze arabštiny jsou však často tak odlišné, že Arabové žijící v různých zemích si navzájem nerozumějí. Z původních afrických jazyků má nejvíce mluvčích hauština.

Co je tvrdší než diamant

lonsdaleit (neboli "hexagonální diamant"). Ten je však tvrdší než diamant (až o 58 %) jen tehdy, když je velmi čistý. Čerstvým objevem supertvrdého materiálu jsou nové formy krystalů uhlíku, nalezené v jednom finském meteoritickém vzorku.

Jak se jmenuje modrý diamant

Nejslavnějším barevným diamantem je Hope, 45,52 ct těžký modrý diamant. Z Indie, kde byl nalezen, ho přivezl Jean-Baptiste Tavernier roku 1642. V roce 1668 jej prodal králi Ludvíku XIV.

Co je karát u diamantů

„Carat“ neboli karátová hmotnost je měřítkem toho, kolik diamant váží, a označuje se jako ct. Jeden karát vlastně představuje jednu pětinu gramu, tedy 200 mg. Karát se dá dále rozdělit na 100 „bodů" a jeden bod se rovná 0,01 ct. To umožňuje velmi přesné měření na dvě desetinná místa.

Co je to JAR Afrika

Pro Jihoafrickou republiku se používá zkratka JAR a také název Republika Jižní Afrika. Vzhledem k velkému počtu úředních jazyků má Jihoafrická republika více oficiálních názvů.

Kdo zrusil apartheid

Nástupem Nelsona Mandely do prezidentského úřadu v roce 1994 byl jihoafrický apartheid definitivně zrušen, jeho důsledky v podobě sociální a ekonomické nerovnosti nicméně trvají dodnes a jsou předmětem politických a společenských sporů.

Kam nejezdit do Afriky

Mezi další bezpečná místa pro zahraniční pobyt patří např. Jamajka, Kostarika, Chile, Rwanda, Ekvádor, Botswana, Mauricius, Maroko, Seychely, Senegal, Spojené Arabské Emiráty či Tanzanie.

Co odděluje Asii od Afriky

S Asií je Afrika spojena Suezskou šíjí (120 km), jižně od Suezské šíje pak oba kontinenty odděluje Rudé moře.

Jaký je nejrozšířenější jazyk

Odhady CIA World Factbook

# Jazyk Počet mluvčích v milionech
1 čínština (mandarínština) 936,7
2 španělština 429,5
3 angličtina 340,6
4 arabština 266,6

Jaký je nejtvrdší kámen na světě

Diamant je téměř nejtvrdší známý přírodní minerál (nerost) a jedna z nejtvrdších látek vůbec (tvrdší jsou např. fullerit, romboedrická modifikace diamantu či nanokrystalická forma diamantu – ADNR).