Co je DAB DAB+?

Co je DAB DAB+?

Jaký je rozdíl mezi DAB a DAB+

Jak se od sebe liší DAB a DAB+

DAB+ se od DAB liší zejména širším pásmem signálu, který umožňuje přenášet i různá doplňková data, jako jsou obrázky, mapy apod. Na lepších zařízeních můžete dokonce objednávat a stahovat písničky, které zrovna slyšíte, nebo třeba hlasovat v anketách.
Archiv

Které stanice vysílají v DAB +

Rozhlasové stanice

Název stanice (16zn) Název stanice (8zn) Bitrate
EVROPA 2 EVROPA 2 80 kbit/s
FREKVENCE 1 F1 72 kbit/s
PIGY RADIO PIGY 72 kbit/s
ROCKZONE ROCKZONE 64 kbit/s

Jak funguje DAB rádio v autě

DAB funguje v automobilu podobně jako FM a AM rádio – signál je zachycen anténou automobilu a dekódován pomocí speciálního DAB tuneru, který může být buď vestavěný v autorádiu nebo připojený jako samostatné zařízení.

Jak naladit DAB+ rádio

Digitální rozhlasový přijímač vybalíte z krabice, vytáhnete prutovou anténu a zapojíte ke zdroji elektrické energie (mnoho přijímačů umožňuje provoz i na akumulátor). Stiskem tlačítka spustíte automatické ladění, které projde všechny dostupné multiplexy a uloží v nich vysílané rozhlasové stanice.

Jak přijímat DAB+

Chcete-li přijímat rádio přes DAB+, potřebujete digitální přijímač s podporou DAB+. Všechny současné digitální rádia s DAB+ i nadále přijímají FM. Při nákupu rádia je tedy nejlepší požádat přímo o standard DAB+. Existuje i mnoho hybridních zařízení, která mohou přijímat kromě DAB+ a FM i internetová rádia.

Jakou anténu na DAB rádio

Typy antén pro příjem DAB+

Veškeré vysílače DAB+ v ČR a okolních zemích pracují s vertikální polarizací, anténu tedy umisťujeme vždy s prvky svisle. Pro místní příjem více silných DAB+ signálů z různých směrů lze využít základní jednoduchou anténu, a to klasický skládaný dipól.

Jak zesílit signál DAB +

Pro místní příjem více silných DAB+ signálů z různých směrů lze využít základní jednoduchou anténu, a to klasický skládaný dipól. Ve vertikální polarizaci má takřka ideální kruhový diagram, přijímá tedy signál ze všech směrů stejně silně.

Jak poznam DAB rádio

Jak poznám, že nějaké auto podporuje DAB Tlačítkem RADIO nebo na dotykové obrazovce rádia zvolím režim příjmu označený DAB, někdy také DAB/FM nebo FM/DAB. Jde to i jinak: v seznamu dostupných stanic zkusím najít Český rozhlas Wave, který je označen jako R-WAVE nebo CRo-WAVE. Pokud tam je, autorádio umí DAB.

Jak zesílit signál u rádia

Dnes je pokrytí a vysílání nejvíce na FM rozsahu. Přídavný systém o něco lepšího příjmu zajišťuje výsuvná anténa. (dipól.) Jediné,co můžete zkusit,je prodloužení dipólu,tedy navázat na výsuvnou anténu patřičný kus drátu(vodiče) Pokud je na místě slabší pole signálu,většinou to nepomůže.

Jak zjistit signál DAB

A co pro to udělat Vstupte na mapový portál (externí odkaz) a jak vidíte na snímku níže, následně si jen stačí vybrat konkrétní místo a pak zjistit pokrytí u daného provozovatele sítě DAB/DAB+, tedy CRA, ČRo, RTI nebo Teleko.

Proč šumí rádio

Může to být konektory na kabelech (utrhlý střed) či rozvyklané starší konektory (přechodové jevy). Může to být nekvalitním zesilovačem, co ti připojili za autorádio (velký šum zesilovače nebo vysoká charakteristika kolísání zesilovače). Může to být špatnou kostrou mezi anténou a plechem střechy vozu.

Co je potřeba k DAB rádio příjmu

Tlačítkem RADIO nebo na dotykové obrazovce rádia zvolím režim příjmu označený DAB, někdy také DAB/FM nebo FM/DAB. Jde to i jinak: v seznamu dostupných stanic zkusím najít Český rozhlas Wave, který je označen jako R-WAVE nebo CRo-WAVE. Pokud tam je, autorádio umí DAB. Autorádia s DAB mají vždy také příjem FM.

Jak vyrobit DAB anténu

Pro správný příjem signálu DAB Vám bude stačit vyměnit jen anténní prut za typ s délkou 37.5, potažmo 110 cm a za nové autorádio či přijímač vsadit aktivní anténní rozdělovač, který stávající jednoduchý svod rozvětví na 2 výstupy, 1 z nich s odpovídající koncovkou a parametry pro DAB.

Jak zapojit anténu do rádia

Anténní napáječ se zapojí mezi nové autorádio a ant. konektor v autě. U anténního napáječe je vždy modrý sepínací kabel, který se zapojuje na spínáné plus na protější straně ISO konektoru, obvykle pozice č. 5, modrý nebo modro-bílý kabel.

Jak zlepšit příjem DAB+

Pro místní příjem více silných DAB+ signálů z různých směrů lze využít základní jednoduchou anténu, a to klasický skládaný dipól. Ve vertikální polarizaci má takřka ideální kruhový diagram, přijímá tedy signál ze všech směrů stejně silně.