Kam vyhodit ředidlo?

Kam vyhodit ředidlo?

Jak se zbavit ředidla

Barvy, ředidla a lepidla

Jak naložit s obalem obsahujícím zbytky těchto látek se dozvíte z etikety, která doporučuje odevzdat obal na místo sběru nebezpečného odpadu. Tím jsou především sběrné dvory, ale i mobilní sběry nebezpečného odpadu pořádané jednotlivými obcemi.
Archiv

Kam se vyhazuje žiletka

Patří tedy do směsného odpadu. Obaly od šampónů a sprchových gelů pořádně vypláchněte a vhoďte do plastů. Obaly od deosprejů či žiletky odevzdejte do sběrného dvoru.

Kam se starými talíři

Talíře, hrnky a další porcelánové a keramické výrobky po té, co doslouží, patří do směsného odpadu. Varné sklo patří do směsného odpadu, případně na sběrný dvůr.

Kam se starou asfaltovou lepenkou

Prakticky všechny asfaltové pásy ze staveb mladších 20 let nemohou obsahovat dehet. V případě většího množství odpadu se doporučuje informovat sběrné místo v předstihu a přitom doložit typ odpadu. Zbytky a odřezy asfaltových pásů z nových realizací lze bez problémů odevzdat na skládkách.

Kam vyhodit plechovku od ředidla

Plechovky po syntetických barvách

Neřežte, nesvářejte ani nebruste použité nádoby, pokud nebyly uvnitř řádně vyčištěny. Použitou plechovku využijete k uskladnění ředidla po vymývání, které posléze odevzdáte do nebezpečného odpadu.

Jak dostat barvu že štětce

Použili jste barvy ředitelné ředidly Nalijte malé množství ředidla (zakoupíte ho v drogerii) do malé skleničky nebo plechovky a zapracujte ředidlo do štětin štětce opíráním o stěny nádoby. Nechte štětec namočený po dobu dvou hodin, usušte ho čistou látkou a uložte ho na suchém místě pro budoucí použití.

Kam vyhodit řasenku

Ne: Různé kosmetické potřeby, jako třeba řasenka, jsou sice z plastu, ale bývají znečištěny barvami, proto je vhazujte do směsného odpadu.

Kam se hází krabice od mléka

Kam tedy krabice od mléka správně vyhodit Je to velmi jednoduché. Na kartony od nápojů dnes již běžně fungují speciální oranžové kontejnery, do kterých patří všechny krabice od mléka, džusů, vína nebo jogurtů. Patří sem veškeré nápojové obaly označené jako C/PAP, 81 nebo 84.

Kam s Rozbitym zrcadlem

Pokovení totiž způsobuje problémy při recyklaci. Stejně tak si ve sklárnách neporadí s porcelánem nebo keramikou. Proto je spolu s rozbitým zrcadlem vhoďte raději do směsného odpadu.

Kam vyhodit duši od kola

Nakonec je vhoďte do speciálního kontejneru na kovový odpad v nejbližším recyklačním centru, nebo je odneste do obchodu s kovovým šrotem.

Kam vyhodit asfalt

Odvézt jej můžete buď do sběrného dvora či na skládku, nebo při větším množství zajistit likvidaci specializovanou firmu.

Kam vyhodit plachtu

I takový papír, patří do modrých kontejnerů. Pokud vám materiál připomíná proložky od vajíček, pak se jedná o papír a patří do papíru.

Kam s obaly od barev

Zbytky barev, špinavé obaly i štětce, hadry atd. odevzdejte v nejbližším sběrném dvoře, který vybírá i nebezpečný odpad. Pokud máte v daném místě trvalé bydliště, je tato služby zdarma.

Jak změkčit štětec

Nejprve barvu ze štětce vyždímejte (klidně o hranu plechovky) a následně oškrábejte tupou hranou nože. Namočte štětec do vody alespoň na dvě hodiny. Štětiny pak propláchněte pod proudem teplé vody, hezky je promněte prsty, aby barva nezůstala ani uvnitř štětce.

Jak nejlépe vyčistit štětec

V zásadě je možné kosmetické štětce bez obtíží vymýt. Do umyvadla přidejte trochu dětského šamponu a štětec v něm vymyjte. Nebojte se přitlačit a mýt tak dlouho, až na štětinách nezůstanou žádné zbytky líčidla. Dbejte na to, aby při mytí štětiny mířily směrem dolů.

Kam patří víčka od piva

Kovové obaly a hliníková víčka odhazujte, do sběrných nádob nebo pytlů určených pro sběr kovů. Větší množství můžete odnést do sběrného dvora nebo výkupny kovů.

Kam vyhodit lahve od deodorantů

Tlakové obaly například od deodorantů, u kterých hrozí vznícení, podle Many patří na sběrný dvůr. Zákaz platí i pro nádoby a obaly od motorových olejů, benzinu, barev a dalších chemických nebo nebezpečných látek.

Kam s platy od vajec

Namísto do kontejneru na papír patří do směsného odpadu," upozorňuje Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství. Oboje lze také vyhodit do nádoby na bioodpady, protože plato i rulička jsou kompostovatelné nebo využitelné v bioplynové stanici.

Kam vyhodit nápojové kartony

Nápojáč třídíme do oranžového kontejneru

No a všechny tyhle krabice na pitíčka, vína a mlíčka (malý i velký) se mají třídit do oranžových kontejnerů. Jak už to ale bývá, jsou i tady výjimky a někdy se nápojové kartony třídí do jedné nádoby spolu s jiným druhem odpadu.

Kam s Tabulovým sklem

Tabulové sklo má lehce zelený nádech a svým složením odpovídá spíše sklu barevnému. Měli bychom jej tedy třídit do zelených kontejnerů nebo ve větším množství odvézt na sběrný dvůr.

Kdy uklidit rozbité zrcadlo

Střepy sice znamenají štěstí, ale dlužno podotknout, že jak které. Rozbité zrcadlo sice také přináší spoustu střepů, ale se zcela opačným efektem. Pověra o sedmi letech neštěstí je známá zřejmě už od středověku.

Kam vyhodit měděné dráty

Kabely patří do červených kontejnerů na drobný elektroodpad nebo na sběrný dvůr.

Kam vyhodit kameny

Odpady ze stavby – na skládku nebo do sběrného dvora

Postará se o přistavení kontejneru a po jeho naložení odpad odveze a správným způsobem zlikviduje. Odpady ze stavby můžete samozřejmě vytřídit i svépomocí. V takovém případě je budete muset odvézt buď na skládku, kde za uložení vždy zaplatíte, nebo na sběrný dvůr.

Kam vyhodit stare cihly

Suť, kam spadá beton, cihly, střešní krytiny, obkladačky, umyvadla, WC mísy apod., by měla být před likvidací zabalená (ideálně v pytlích). Patří do sběrného dvora, další možností je přistavení kontejneru nebo svěření specializované firmě.

Kam se třídí popel

Doporučujeme popel skladovat v kovové nádobě (např. starý kastrol, kýbl) a do popelnic vkládat až po několika dnech. Nemáme-li takovou možnost, je lépe popel před vsypáním do popelnice zchladit, například kropenou vodou.