Jak je to drahé v Chorvatsku?

Jak je to drahé v Chorvatsku?

Jakou měnou se platí v Chorvatsku

Jednotkou měny je kuna (zkratka HRK), která se dělí na 100 lip. V oběhu jsou mince 5, 10, 20, 50 lip a 1, 2, 5 kun, bankovky 5, 10, 20, 50, 100, 200 500 a 1000 kun. Přehled platných bankovek a mincí je uveden na stránkách Chorvatské národní banky (Hrvatska narodna banka – HNB).

Čím se platí v Chorvatsku 2023

V ostatních národních centrálních bankách zemí eurozóny. Ostatní národní centrální banky zemí eurozóny budou bankovky chorvatské kuny vyměňovat bezplatně v pevně stanoveném převodovém směnném kurzu od 1. ledna do 28. února 2023.

Jaké jsou ceny potravin v Chorvatsku

Potraviny (za kus, příp. kilogram či litr) v eurech:

potravina chorvatsky cena €
chléb kruh od 1,15
mléko 2,8% mlijeko od 0,85
jogurt malý jogurt 0,53
máslo (250 g) maslac 3,12

Co je lepší do Chorvatska eura nebo kuny

V turistických letoviscích lze platit často i eury, ale nevyplatí se to. Mezi lety 2025 a 2030 mají Chorvati v plánu přijmout euro jako svoji národní měnu, do té doby je lepší mít kuny vždy u sebe.

Jak platit kartou v Chorvatsku

Platba kartou a bankomaty

V hotelech a luxusnějších restauracích je možné platit kartou, stejně jako ve větších obchodech. Menší restaurace, obchody a majitelé soukromých ubytování často přijímají pouze hotovost, proto vždy mějte s sebou alespoň menší částku v hotovosti.

Co se dá koupit v Chorvatsku

Chorvatské suvenýryKARLOVAČKO PIVO – Snad není Čech co by v Chorvatsku neochutnal toto pivo.OŽUJSKO PIVO – ne méně dobré pivo.PAŠSKÝ SÝR – Chorvatské síry díky své jedinečnosti jsou známé po celém světě.PRŠUT a VRATINA – jedno z nejznámějších specialit je především pršut.

Jak se stravovat v Chorvatsku

Chorvatsko je přímořský stát, proto v jídelních lístcích restaurací dominují zejména ryby a mořské plody a ve vnitrozemí více maso z domácích zvířat. V posledních letech se ale restaurace přizpůsobily poptávce lidí a většina z nich nabízí také vegetariánská a veganská jídla.

Jak vyměnit kuny v Chorvatsku

Výměnu chorvatské kuny provádějí pouze centrální banky, které patří do eurozóny. V České národní bance tedy výměna není možná. Podle nařízení Evropské centrální banky (ECB) je výměna kun za eura možná pouze u centrálních bank všech zemí eurozóny, a to od 1. ledna 2023 do 28.

Kde je lepsi koupit kuny

Kam pro kuny

Místo Kurz Poplatek
MONETA Money Bank** 3,39 0
Směnárna Exchange 3,35 0
Česká spořitelna 3,39 2 %, min. 40 Kč
Komerční banka 3,388 2,5 %, min. 50 Kč

Co se zbylými Kunami

Výměnu chorvatské kuny provádějí pouze centrální banky, které patří do eurozóny. V České národní bance tedy výměna není možná. Podle nařízení Evropské centrální banky (ECB) je výměna kun za eura možná pouze u centrálních bank všech zemí eurozóny, a to od 1. ledna 2023 do 28.

Co se nesmí v Chorvatsku

Co se nesmí v Chorvatsku

Kuřáci pozor na přísný zákaz kouření v restauracích, pracovištích a úřadech ale i veřejných místech. Hrozí pokuta až 4 tisíce Kč. Problémem může být také chození v plavkách na nevhodných místech. I za to můžete v mnoha městech dostat pokutu, zejména v historických centrech.

Co si můžu přivézt z Chorvatska

Maximální množství těchto výrobků:800 cigaret,400 kusů doutníčků,200 kusů doutníků,1 kg tabáku,10 litrů destilovaných alkoholických nápojů,90 litrů vína nebo 60 litrů šumivého vína,110 litrů pivo,1 kg nahřívaného tabákového výrobku,

Co si přivézt z Chorvatska

Další chorvatské pokladyPivo Karlovačko a Ožujsko.Pršut a vratina – pepřové maso uzené na dýmu.Cedevita – chorvatský vitacit.Graševina – bílé víno.Chorvatský med.Kulen – vepřové maso sušené s kuřením zabalené ve vepřovém střívku.Prošek – dalmatské desertní víno.Ajvar – studená zeleninová příloha k jídlům.

Jak ušetřit v Chorvatsku

Jak ušetřit tisíce korun na dovolené v ChorvatskuNa termínu záležíUšetřete na dopravěUbytujte se v apartmánu nebo v Airbnb.Vsaďte na lokální potraviny.Stravujte se jako místníBavte se za zlomkovou cenu.Nesnažte se šetřit za každou cenu.

Kde nejlépe směnit peníze

Čtěte více: Jak ušetřit za zahraniční platby a kurzové rozdíly

Banka Poplatek za prodej valut Poplatek za nákup valut
Česká spořitelna 1 %, min. 50 Kč 1 (od 1.6. do 30.9. zdarma) 2 %, min.50 Kč 2
ČSOB 2% 2%
GE Money Bank 1 %, min. 30 Kč 2 %, min. 30 Kč
Komerční banka 1 %, min. 50 Kč 2 %, min. 50 Kč

Kde Smenit kuny za koruny

Výměnu chorvatské kuny provádějí pouze centrální banky, které patří do eurozóny. V České národní bance tedy výměna není možná. Podle nařízení Evropské centrální banky (ECB) je výměna kun za eura možná pouze u centrálních bank všech zemí eurozóny, a to od 1. ledna 2023 do 28.

Na co si dát pozor při dovolené v Chorvatsku

Při cestě do Chorvatska platí stejná bezpečnostní doporučení, jako do kterékoliv jiné země. Na frekventovanějších místech si hlídejte hlavně své osobní věci. Jsou to peníze, doklady, cennosti, šperky nebo elektronika. Co sebou vyloženě nemusíte nosit, nechte raději v hotelovém trezoru.

Co se nesmí vyvážet z Chorvatska

Při návratu domů pozor na suvenýry

Platí to i o Chorvatsku. Zakázán je vývoz mušlí, díly starých vraků, amfory a všechno, co se počítá k mořskému bohatství. "Mušle, které se kupují na tržištích jako upomínkové předměty, jsou bez problémů.

Co je typické pro Chorvatsko

Mezi typické suroviny vnitrozemské i pobřežní kuchyně patří obilniny, mléčné výrobky, maso, ryby, zelenina, ořechy. Chorvaté připravují ryby mořské i sladkovodní, různé druhy masa, různé druhy sýra i zeleninových pochoutek. Ve vnitrozemí pěstují brambory, kapustu a jedlou levanduli.

Kde se dá koupit nejlevnější euro

Kam pro eura

Kurz Poplatek
Česká spořitelna 24,89 2 %, min. 40 Kč
MONETA Money Bank 25,09 2 % min. 30 Kč
Komerční banka 24,923 2,5 %, min. 50 Kč
Expobank 24,793 2 %, min. 50 Kč

Co s kunami v roce 2023

Až do konce roku můžete vyměnit kuny na poštách a bankách

To mohou pouze centrální banky států, které jsou v eurozóně. Nepropadejte ale panice, až do 31.12. 2023 můžete směnit kuny za eura ve všech chorvatských bankách a na poštách. Rozhodně si ale kuny nenechávejte do příštího roku.

Kdy je nejlepší jet do Chorvatska

Který den je nejlepší jet do Chorvatska

Doporučuje se nejezdit v sobotu, cesty do Chorvatska mimo sobotu jsou mnohem rychlejší a bezpečnější. Nejvíce lidí vyráží do Chorvatska v pátek večer nebo v sobotu ráno.

Co je v Chorvatsku zakázané

Na celém území Chorvatska je přísný zákaz nocování ve volné přírodě. To znamená, že s výjimkou ubytování v hotelu, kempu a privátu je jiný způsob nocování zakázán. Při nedodržení tohoto nařízení se turisté vystavují policejnímu stíhání, soudnímu řízení a peněžité pokutě nebo i vězení.

Co si dát k jídlu v Chorvatsku

Chorvatské speciality:Ryby a mořské plody na mnoho způsobů (na Istrii je typickou rybou sardel a sardinka)Jídla připravená pod pekou (hliněný poklop, hlavně masa)Pokrmy z mletého masa (pljeskavica, čevapi)Maneštre (studené polévky)Pašticada (dlouho vařené hovězí na víně s noky)

Jak přepočítat koruny na eura

České koruny na eura1.00000 CZK = 0.04194 EUR. Střední tržní směnný kurz v 00:36 UTC. Sledovat směnný kurzPoslat peníze. Sign up today.1 CZK = 0.04194 EUR.