Co se dá koupit v Chorvatsku?

Co se dá koupit v Chorvatsku?

Co si přivézt z Chorvatska

Chorvatsko – typické produkty a suvenýryKravata. Kravatu dali světu právě Chorvati.Kuličkové pero. Vynalezl ho Slavoljub Penkala.Slavonský dub.Vegeta od Podravky.Pralinky Bajadera.Likér Pelinkovac a Šlivovica Badel.Dalmátský pršut.Pažský sýr.
Archiv

Jak jsou drahé potraviny v Chorvatsku

Oproti České republice jsou ceny potravin v Chorvatsku vyšší zhruba o 6 %, ušetří tam však kuřáci. Vyrazíme do zahraničí, abychom ochutnali tamní speciality a pochytili několik cizojazyčných frází. Anebo zkrátka jenom změníme prostředí a budeme odpočívat.

Co se vyváží z Chorvatska

Chorvatsko vyváží zejména textil, potraviny, paliva, dopravní prostředky a chemikálie. V dovozu dominují stroje, chemické látky, elektrická zařízení a potraviny.

Co je typické pro Chorvatsko

Mezi typické suroviny vnitrozemské i pobřežní kuchyně patří obilniny, mléčné výrobky, maso, ryby, zelenina, ořechy. Chorvaté připravují ryby mořské i sladkovodní, různé druhy masa, různé druhy sýra i zeleninových pochoutek. Ve vnitrozemí pěstují brambory, kapustu a jedlou levanduli.

Co se nesmí vyvážet z Chorvatska

Zakázán je vývoz mušlí, díly starých vraků, amfory a všechno, co se počítá k mořskému bohatství. "Mušle, které se kupují na tržištích jako upomínkové předměty, jsou bez problémů. Horší je to s mušlemi vylovenými z moře, například datlovkou vrtkavou, kyjovkou šupinatou nebo černým mořským ježkem.

Co ochutnat v Chorvatsku

Sedm parádních pokladů chorvatské domácí kuchyně, které musíte ochutnatČerné rizoto.Slavnostní sarma.Pečené jehněčíChobotnice pod pekou.Krevety na buzaru.Plněné kalamáry.Úhoři a žáby v brudetu.

Jaké peníze si vzít do Chorvatska

V turistických letoviscích lze platit často i eury, ale nevyplatí se to. Mezi lety 2025 a 2030 mají Chorvati v plánu přijmout euro jako svoji národní měnu, do té doby je lepší mít kuny vždy u sebe.

Jak je to drahé v Chorvatsku

Nejvíce vzrostly ceny dopravy (o 19%), jídla (o 15%), ubytování a restaurace (cca o 12%), energie (o 10%). Průměrně rostou ceny tempem cca 2,8% – 3,5% měsíčně. Při chorvatské průměrné mzdě, která činí 7547,- kun měsíčně a na kterou mimochodem málo kdo dosáhne, je nárust cen dost značný i pro samotné Chorvaty.

Jakou zkratku má Chorvatsko

Chorvatsko

Chorvatská republika Republika Hrvatska
ISO 3166-1 191 HRV HR
MPZ HR
Telefonní předvolba +385
Národní TLD .hr

Proč jet do Chorvatska

Nádherné pláže, čisté moře a panenská příroda. K tomu antická kultura, bohaté sportovní vyžití a jedinečné gastronomické zážitky. To a mnohem víc nabízí Chorvatsko – země, která se rozkládá na východním pobřeží Jadranského moře a na více než 1200 ostrovech a útesech.

Jakou rybu si dát v Chorvatsku

Mezi nejběžnější a přitom nejkvalitnější chorvatské ryby patří brancin, orada, kovać a zubatac. Pokud byste raději jen něco malého, vyzkoušejte třeba v mouce obalené a osmažené sardinky. Podávají se s tatarskou omáčkou a hranolky.

Co je v Chorvatsku zakázané

Na celém území Chorvatska je přísný zákaz nocování ve volné přírodě. To znamená, že s výjimkou ubytování v hotelu, kempu a privátu je jiný způsob nocování zakázán. Při nedodržení tohoto nařízení se turisté vystavují policejnímu stíhání, soudnímu řízení a peněžité pokutě nebo i vězení.

Co se nesmí v Chorvatsku

Co dělat a co nedělat v Chorvatsku. Respektujte místní zvyky a hlídejte si i své bezpečíDávejte si pozor na oblečeníNevydávejte se na pěší túry v žabkách.Nesnažte se vychvalovat svou domovinu.Do moře jen obuti.Pozor na jadranský vítr.Při pozvání domů pozor na jídlo.Na pláž si neberte cennosti.Nebezpečné motorové čluny.

Co vyzkoušet v Chorvatsku

Chorvatská kuchyně | 9 jídel, která musíte vyzkoušetPeka. Jestliže mluvíme o tradičním chorvatském jídle, každého napadne peka.Skradinské rizoto.Brudet.Těstoviny s lanýži.Černé rizoto.Stonské ústřice.Viška pogača.Soparnik.

Jaké ovoce roste v Chorvatsku

V deltě Neretvy se ve velkém pěstuje zelenina (rajčata, papriky aj.), ovoce (mandarinky, pomeranče, citrony, broskve, meruňky a v poslední době i kiwi, které na celém přímoří úplně zdomácnělo, jakoby bylo autochtonní rostlinou).

Na co si dát pozor při cestě do Chorvatska

Na co si dát pozor při cestě do Chorvatska Při cestě do Chorvatska autem je nutné nezapomenout na zakoupení příslušných dálničních známek a uhrazení mýtného. Pokud cestujete s dětmi, od 2 do 5 let je pro ně povinná dětská autosedačka. Myslete rovněž na to, že v Chorvatsku smí dítě na přední sedadlo až od 12 let.

Kdy je nejlepší čas jet do Chorvatska

Hlavní sezona (červenec a srpen): V hlavní sezoně je nejlepší počasí. Nejvíce hodin slunečního svitu je na ostrovech Hvar a Korčula a ve městě Dubrovník. Toto období je nejlepší k cestě za mořem a koupáním, počasí je nejteplejší a nejstabilnější.

Na co si dát pozor v Chorvatsku

Chorvatsko je bezpečnou evropskou destinací, kde se nemusíte ničeho bát. Vypovídá o tom také snížená kriminalita oproti jiným zemím. Nejbezpečnější jsou logicky přímořská letoviska. Pakliže byste vyrazili do vnitrozemí, vyhýbejte se spíše lokalitám s upozorněním na podzemní nevybuchlé miny.

Co znamená zkratka GbR

Gesellschaft bürgerlichen Rechts (ve zkratce GbR, společnost podle občanského práva), tzv. offene Handelsgesellschaft (ve zkratce oHG, srovnatelná s českou v.o.s.) a Komanditgesellschaft (ve zkratce KG, srovnatelná s českou k.s.).

Kam jezdí do Chorvatska Češi

Istrie. Istrie je pro nás jednou z nejbližších lokalit u moře, kam většinou míří rodiny s malými dětmi nebo všichni turisté, kteří chtějí v Chorvatsku strávit kratší čas a tím samozřejmě i kratší čas v autě nebo autobuse. Je vhodným místem třeba jen prodloužený víkend. Istrie je vzdálena od Brna pouhých 650 km.

Co delaji lidé v Chorvatsku v zime

Pánové nejčastěji v zimě jezdí na moře lovit ryby. Jezdí jak do domácích vod, tak do světa. Není výjimkou, že živitel rodiny odjede na několik měsíců někam ke břehům Dánska nebo Norska, kde pracuje na velkých rybářských lodích. Ti, co zůstanou doma prodávají ryby na trzích a po vesnicích, např.

Co se nesmí dovážet do Chorvatska

Do Chorvatska je zakázán dovoz jakéhokoliv množství drog a jiných omamných prostředků, byť i pro osobní potřebu. Trestné je i užívání drog. Pokud chorvatská policie tento přestupek zjistí, pachatel je potrestán peněžitou pokutou a následně vyhoštěn se zákazem pobytu na území Chorvatska.

Na co si dát v Chorvatsku pozor

Při cestě do Chorvatska platí stejná bezpečnostní doporučení, jako do kterékoliv jiné země. Na frekventovanějších místech si hlídejte hlavně své osobní věci. Jsou to peníze, doklady, cennosti, šperky nebo elektronika. Co sebou vyloženě nemusíte nosit, nechte raději v hotelovém trezoru.

Jak ušetřit v Chorvatsku

Jak ušetřit tisíce korun na dovolené v ChorvatskuNa termínu záležíUšetřete na dopravěUbytujte se v apartmánu nebo v Airbnb.Vsaďte na lokální potraviny.Stravujte se jako místníBavte se za zlomkovou cenu.Nesnažte se šetřit za každou cenu.

Co se vyrábí v Chorvatsku

Kromě toho je zde významná textilní výroba, obuvnictví a kožedělný průmysl, chemický průmysl, strojírenství, průmysl oceli a železa, nábytkářský, farmaceutický, potravinářský průmysl a průmysl poživatin. Těžký průmysl na dalmatském pobřeží se koncentruje téměř výhradně do aglomerací Splitu, Zadaru a Šibeniku.