Co delaji lidé v Chorvatsku v zime?

Co delaji lidé v Chorvatsku v zime?

Jak vypadá Chorvatsko v zimě

Zimní počasí v Chorvatsku

Zimy jsou celkem mírné, teploty málokdy klesnou pod 5 stupňů. V posledních 10 letech se občas objevil sníh v Dalmácii ve městech jako Zadar nebo Split. Výjimečně se sněhem potkáte dokonce i na jihu v Dubrovníku.
Archiv

Co v zime v Chorvatsku

Neexistuje lepší období k návštěvě přírodních termálních pramenů v Chorvatsku než právě zima. Mezi nejproslulejší termální lázně patří Stubičke Toplice, Sveti Martin na Muri, Tuhelži, Varaždinske Toplice, Daruvarske Toplice a Krapinske Toplice. Právě v zimním období získáte v Chorvatsku za málo peněz moc muziky.

Kdy je v Chorvatsku nejtepleji

Nejteplejším měsícem v celém přímoří je červenec. Nejvyšší průměrná teplota byla v tuto dobu naměřena ve Splitu: 25,9°C. Teploty v noci se v severní části pohybují od 20,7 do 23,9°C, ve střední části od 20,6 do 25,9°C a v jižní části od 21,9 do 25,4°C.

Kdy končí sezona v Chorvatsku

Velká většina návštěvníků jezdí do Chorvatska od června do září, i v těchto termínech jsou ale určitá specifika, která se před plánováním dovolené vyplatí znát.

Kde je nejtepleji v Chorvatsku

Riviéra Pelješac je nejteplejším místem chorvatského přímoří a rozhodně vás nezklame.

Jak se slaví Vánoce v Chorvatsku

Lidé drží půst, nebo aspoň jí méně, balí dárky, zdobí se stromeček a připravuje se slavnostní večeře. Na štědrovečerní večeři jedí lidé v Chorvatsku nejčastěji tresku, chobotnici nebo jinou rybu. Po společné večeři si lidé povídají a později vyráží do kostela na mši.

Kdy je nejlepší čas jet do Chorvatska

Hlavní sezona (červenec a srpen): V hlavní sezoně je nejlepší počasí. Nejvíce hodin slunečního svitu je na ostrovech Hvar a Korčula a ve městě Dubrovník. Toto období je nejlepší k cestě za mořem a koupáním, počasí je nejteplejší a nejstabilnější. Ceny jsou v hlavní sezoně nejvyšší a pobřežní destinace nejrušnější.

Kdy je Bora v Chorvatsku

Kdy fouká v Chorvatsku bóra Bóra vane nejčastěji a nejsilněji v zimě, a také na podzim a na jaře. Zimní bóra může v nárazech dosahovat rychlosti až 250 km/h (naměřeno v Maslenické úžině) a může trvat i týden.

Kdy se dá koupat v Chorvatsku

Nejvyšší teploty moře jsou zde v letním měsíci srpnu. Avšak v Chorvatsku se dá koupat už od června a až do září. Pokud se teplota vzduchu vyšplhá na úroveň těch v létě, sezóna koupání se většinou zahajuje již během teplých dní v květnu.

Kdy je nejlepší cestovat do Chorvatska

Hlavní sezona (červenec a srpen): V hlavní sezoně je nejlepší počasí. Nejvíce hodin slunečního svitu je na ostrovech Hvar a Korčula a ve městě Dubrovník. Toto období je nejlepší k cestě za mořem a koupáním, počasí je nejteplejší a nejstabilnější. Ceny jsou v hlavní sezoně nejvyšší a pobřežní destinace nejrušnější.

Kde se koupat v Chorvatsku

na Makarské riviéře, na Bolu, na poloostrově Pelješac, v Srebrenu jižně od Dubrovníku, ve Stinivě na Visu, na ostrově Korčula, v Solarisu u Šibeniku či na ostrově Mljetu). Čisté oblázky najdete například na plážích v letovisku Pakoštane v severní Dalmácii, na Pagu a na Kaštelské riviéře.

Kdo nosí dárky v Chorvatsku

Například ve Francii nosí dárky Pere Noel, v Holandsku Sinterklaas, v Bulharsku děda Koleda, ve Švédsku Jultomten, v Polynésii velký krab, v Sýrii velbloud patřící Třem králům, v Chorvatsku děda Božičnjak a například v Indii nikdo dárky nerozdává a lidé si je dávají osobně.

Kdo chodi na Vanoce v Chorvatsku

Zatímco české děti po štědrovečerní večeři netrpělivě očekávají zvuk zvonečku, jejich chorvatští vrstevníci si musejí počkat do 25. prosince. V Chorvatsku navíc dárky nenosí Ježíšek, ale Djed Božičnjak. Velký tlustý děda má husté bílé vousy a dárky rozváží na saních, které jsou tažené soby.

Co se nesmí vozit do Chorvatska

Do Chorvatska je zakázán dovoz jakéhokoliv množství drog a jiných omamných prostředků, byť i pro osobní potřebu. Trestné je i užívání drog. Pokud chorvatská policie tento přestupek zjistí, pachatel je potrestán peněžitou pokutou a následně vyhoštěn se zákazem pobytu na území Chorvatska.

Na co si dát pozor v Chorvatsku

Chorvatsko je bezpečnou evropskou destinací, kde se nemusíte ničeho bát. Vypovídá o tom také snížená kriminalita oproti jiným zemím. Nejbezpečnější jsou logicky přímořská letoviska. Pakliže byste vyrazili do vnitrozemí, vyhýbejte se spíše lokalitám s upozorněním na podzemní nevybuchlé miny.

Co je to Mistral

Maestral (též mistrál) je severozápadní vítr.

Jakou teplotu má moře v Chorvatsku

Průměrné teploty vody dosahují v červnu hranice 22°C, v červenci 25°C, v srpnu pak o stupeň méně a i v září se teplota vody ještě pohybuje kolem 22°C. Jadransko-středomořské podnebí je typické krátkými, mírnými zimami a dlouhými, mnohdy velice teplými léty.

Na co si dát pozor při dovolené v Chorvatsku

Při cestě do Chorvatska platí stejná bezpečnostní doporučení, jako do kterékoliv jiné země. Na frekventovanějších místech si hlídejte hlavně své osobní věci. Jsou to peníze, doklady, cennosti, šperky nebo elektronika. Co sebou vyloženě nemusíte nosit, nechte raději v hotelovém trezoru.

Kde je nejčistší moře v Chorvatsku

A nejlepších výsledků dosáhly pláže u Dubrovníku, Krku, Vrsaru, Novigradu, Poreče či Rabu. Z celkového počtu odebraných vzorků bylo navíc jen necelé procento nevyhovujících. Takové nejvíce znečištěné místo se nachází okolo turisticky i dopravně vytíženého Splitu.

Kde je Nejhezci moře v Chorvatsku

Pláž Punta Rata v letovisku Brela patří mezi nejhezčí pláže na světě. Pokud byste měli někam opravdu zajet, pak právě sem. Čeká tu na vás křišťálově čistá voda, spousta stánků s čerstvým ovocem a jiným občerstvením i krásná promenáda. A když vydržíte do večera, můžete se kochat pohledem na okouzlující západ slunce.

Co se jí v Chorvatsku na Vánoce

Na Štědrý den (tzv. Badnjak) si Chorvaté k obědu pochutnávají na rybě. Obyvatelé na pobřeží jedí výhradně ryby mořské, ve vnitrozemí dávají přednost kaprům, tresce či štice. Přílohou jsou pečené brambory a bramborový či francouzský salát.

Kdo nosí dárky v Maďarsku

V Maďarsku tradičně nosí dárky Jézuska (často doprovázený andělem), zatímco Télapó je ekvivalentem Svatého Mikuláše (který nosí dárky 5. nebo 6. prosince). Nicméně dnes již v některých rodinách nosí Télapó dárky o Vánocích (pravděpodobně pod vlivem Santa Clause).

Kdo nosí dárky na Vánoce

Například ve Francii nosí dárky Pere Noel, v Holandsku Sinterklaas, v Bulharsku děda Koleda, ve Švédsku Jultomten, v Polynésii velký krab, v Sýrii velbloud patřící Třem králům, v Chorvatsku děda Božičnjak a například v Indii nikdo dárky nerozdává a lidé si je dávají osobně.

Jak Ježíšek nosí dárky

JAK NOSÍ JEŽÍŠEK DÁRKY Ježíšek nosí dárky skrze poselství našemu srdci, které v nás vyvolává touhu potěšit naše blízké a prožít s nimi krásné chvíle vánoční radosti. V této touze vyhledáváme dárky a odevzdáváme je Ježíškovi a jeho andělským pomocníkům. Ježíšek s anděly je ve správnou chvíli naděluje pod stromeček.

Co sebou do Chorvatska 2023

Pro legální vstup do Chorvatska není nutné mít cestovní pas. Ke vstupu stačí platný občanský průkaz. Dítě ale musí mít platný cestovní pas nebo dětský občanský průkaz.