Na co si dát pozor při prodeji auta do bazaru?

Na co si dát pozor při prodeji auta do bazaru?

Na co se ptát v bazaru

Na co se zeptat, když kupujete ojetý vůz 5 nejdůležitějších otázekJaký je skutečný rok výrobyNebylo číslo VIN nějak upravenoJe vozidlo bez právní vadyBylo vozidlo bouranéJe vůz v dobrém technickém stavu

Co mít při prodeji auta

Společně s formulářem žádosti o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla je nutné na úřadu předložit:velký i malý technický průkaz.protokol o evidenční kontrole.zelenou kartu jako doklad o sjednaném -povinném ručeníkupní smlouvu.doklady totožnosti přítomných osob.
Archiv

Na co si dát pozor při výkupu auta

Několik rad před výkupem auta u Vás doma

Nezapomeňte si především zkontrolovat, že sdělená cena za váš vůz je již konečná a nebudou Vám účtovány žádné vedlejší poplatky. Po výkupu auta doma si sami zkontrolujte, zda došlo k převodu vozidla na kupujícího.
Archiv

Jak probíhá prodej auta do bazaru

Vozidlo přivezete do vámi zvoleného autobazaru, předáte ho prodejci s veškerými doklady a příslušenstvím. Autobazar s vámi sepíše smlouvu o zprostředkování prodeje a vyčíslí si provizi z prodeje. Následně vaše vozidlo zaparkuje na ploše autobazaru, zainzeruje a následně nabízí.
Archiv

Co vědět při koupi auta

K přepisu vozidla je nutné sebou mít:doklad totožnosti obou stran.úředně ověřenou plnou moc strany, která se přepisu neúčastnízelenou kartu jako doklad o sjednaném povinném ručeníkupní smlouvu.potvrzení o technické prohlídce vozidla (STK)vyplněný formulář žádosti o změnu vlastníka.velký technický průkaz.

Proč nekupovat auto z bazaru

Nákup ojetého vozu je vždy spjat s určitými riziky a v málokterých případech je lze stlačit na nulu. Pokud se všem budete držet našich rad, rozhodně zvýšíte pravděpodobnost, že auto, které jste si právě přivezli z bazaru, není kradený vrak se stočeným tachometrem a padělanými doklady.

Co dělat po koupi auta z bazaru

Čerstvě zakoupený ojetý vůz většinou potřebuje odbornou péči, a proto jej nechte překontrolovat v odborném servisu. Ojeté vozidlo vyžaduje alespoň výměnu základních kapalin a případně i výměnu rozvodů. Doporučeno je také zkontrolovat stav pneumatik a zda odpovídají ročnímu období (zimní vs. letní pneumatiky).

Jak bezpečně prodat auto

Při prodeji auta se doporučuje sepsat o prodeji kupní smlouva se všemi potřebnými náležitostmi a také se dohodnout na tom, kdo nahlásí změnu majitele v registru vozidel. Pokud to neuděláte, hrozí vám až hororová situace, která je popsaná výše. Navíc je důležité si smlouvu o prodeji dobře uchovat.

Co zkontrolovat u ojetého auta

Co zkontrolovatvšechny doklady k vozidlu (včetně servisní knížky, původní kupní smlouvy atd.)všechny identifikátory (VIN, číslo karoserie, číslo motoru)prověření ve všech databázích kradených aut.vizuální prohlídka interiéru (ošoupaný volant, pedály, sedačky, švy na přístrojové desce v místech, kde je airbag…)

Jak přepsat auto při prodeji

Přepis vozidla na nového majitele – přepis vozidla je možné provést na dopravním odboru jakéhokoli úřadu obce s rozšířenou působností a stojí 800 Kč. Není tedy nutné přepis provést na konkrétním úřadě v místě bydliště prodejce nebo kupujícího.

Jak převést auto z bazaru

Jakmile je uzavřena kupní smlouva, prodávající zajistí přepis vozidla. K tomu bude potřebovat kompletní doklady, tzn. kupní smlouvu, osvědčení o registraci, technický průkaz a doklad o pojištění. Na evidenci vozidel zajistí zápis nového majitele do technického průkazu a následně předá doklady kupujícímu.

Jak nenaletět v autobazaru

Jak nenaletět v autobazaru Dodržujte těchto deset zásadPtejte se. Zcela základní pravidlo.Nehleďte na kilometry, ale na stav.Nebojte se ušpinit.Testovací jízda – téma samo o soběTOP STAV!!!Odložte si peníze.Pečlivě čtěte.Pojistěte dopředu.

Co řešit při koupi auta

Kromě nezbytného povinného ručení, které budete muset řešit operativně ještě před přepisem vozidla, budete určitě řešit i jiné formy pojištění, například havarijní pojištění a mnoho dalších. Můžete využít služby pojišťoven, které tyto služby nabízejí, můžete si nechat poradit v bazaru, případně od známých.

Jak ověřit ojeté auto

Před samotnou návštěvou prodejce si vždy prověřte historii vozidla – největší databázi záznamů o ojetých vozech naleznete na Cebia.com. Odhalit můžete stočený tachometr, předchozí poškození, fotky z historie auta a mnoho dalšího.

Jak nenaletět při koupi auta

Zaměřte se na hlučnost motoru, vyzkoušejte kromě soustředěné jízdy konstantní rychlostí i prudkou akceleraci, a třebaže se těmto radám bude v diskusi pod článkem leckdo posmívat, divili byste se, jak často na ně kupující zapomínají. Vyzkoušejte, zda auto na dálnici drží směr, zda „netáhne“ do strany.

Kdo platí za přepis auta

Samotný přepis vozidla je zpoplatněn částkou 800 Kč, kterou platí prodávající, pokud není smluvně určeno jinak. K tomu si připočítejte poplatek za evidenční kontrolu na STK ve výši 400 Kč a případně ekologickou daň. Výše ekologické daně se odvíjí od emisní třídy vozidla.

Jak přepsat auto z bazaru

Jakmile je uzavřena kupní smlouva, prodávající zajistí přepis vozidla. K tomu bude potřebovat kompletní doklady, tzn. kupní smlouvu, osvědčení o registraci, technický průkaz a doklad o pojištění. Na evidenci vozidel zajistí zápis nového majitele do technického průkazu a následně předá doklady kupujícímu.

Co je lepší Cebia nebo carVertical

Přehledy carVertical jsou komplexnější, obsahují údaje o historii mezinárodních vozidel, včetně údajů o nehodách, krádežích či najetých kilometrů. Naopak jiní mohou ocenit společnost Cebia a její dlouholetou působnost na českém trhu, přehledné webové stránky, PDF reporty nebo funkci AUTROTRACER.

Jak přihlásit auto z bazaru

Na úřadě v oboru dopravy chtějte „Žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla“. S sebou nezapomeňte občanku, techničák, malý techničák (ORV), zelenou kartu, protokol o evidenční kontrole, kupní smlouvu a případně právě ověřenou plnou moc. A 800 korun.

Jak zjistit jestli je auto přepsané

Informace z registru vozidel získáte nejjednodušeji na webu Cebia.com po zadání VIN kódu. Ve výpisu historie vozu získáte data z registru vozidel přehledně zobrazena.

Jak převést auto bez technické

Přepis vozidla lze učinit i bez platné STK. Jedinou věcí na kterou nesmíte zapomenout je, že vozidlo musí mít evidenční kontrolu. V praxi to znamená, že vozidlo musíte naložit na odtah a dovézt na kontrolní stanici, kde vám vydají evidenční osvědčení (bez platné STK nesmíte na pozemní komunikace).

Jak zjistit původ auta

Kontrolu vozu pomocí VIN kódu lze provést jednoduše on-line pomocí systému AUTOTRACER na stránkách Cebia.com. Jedná se o největší databázi záznamů o ojetých vozidlech v ČR.

Jak zjistit VIN z SPZ

Vzhledem k přísným právním předpisům tykajícících se ochrany osobních údajů nelze dohledat žádné údaje o majiteli vozidla na základě SPZ ani VIN vozidla. Státní orgány a některé soukromé společnosti (např. pojišťovny) tuto možnost mají, ale bez souhlasu majitele vozidla nesmějí jeho osobní údaje nikomu předávat.

Jak zjistit vlastníka auta

Legální cestou zjistíte údaje o majiteli vozidla pouze prostřednictvím Policie České republiky. Ta má ale v případě neznámého majitele svázané ruce. Ani jedna ze zmíněných institucí nesmí poskytnout údaje o majiteli bez jeho souhlasu. Pokud neznáte vlastníka vozidla, který ujel od nehody, nahlaste proto nehodu policii.

Co dělat když koupím auto v exekuci

Pokud někdo nevědomě koupí auto v exekuci, možnosti, jak situaci řešit, jsou bohužel velmi limitované. Kupující může zkusit podat návrh na vyškrtnutí vozu z exekučního soupisu (tj. aby bylo vyloučeno z exekuce), případně následně i žalobu na vyloučení věci ze soupisu.