Co je to Lazurovani?

Co je to Lazurovani?

Co znamená Lazurování

Malířská technika, při které lazura vzniká, se nazývá lazurování. Používá se hlavně při malbě temperovými a olejovými barvami, a to od pozdního středověku, kdy byly poloprůhledné barvy objeveny.

Jaký je rozdíl mezi barvou a lazurou

Podle průhlednosti se rozdělují nátěry na dřevo následovně: Krycí barvy vytváří jednotně zabarvený povrch, pod kterým struktura dřeva barevně neprosvítá. Nabízí velmi dobrou UV ochranu a představují tak velmi trvalý nátěr. Lazury představují polotransparentní nátěr, pod kterým je struktura dřeva barevně znatelná.

Jak funguje lazura

Lazura zachovává plnou viditelnost kresby dřeva.

To znamená, že i přes nátěr je vše jasně vidět. Nakolik ostře bude vidět kresba dřeva, to záleží na tom, kolik nátěrů použijete, a také na tom, jaký druh lazury využijete. Na výběr je lazura silnovrstvá, středněvrstvá, tenkovrstvá, nebo také olejová lazura.
Archiv

Jak pouzit lazuru

Aplikace lazury

Lazury by se měly na dřevo aplikovat za jasného a suchého počasí bez větru, ideálně však v dílně nebo dobře větratelné místnosti. Na nátěr použijeme štětec. I zde je vhodné odstranit přebytečný nátěr savým hadrem, aby na povrchu dřeva nezůstávaly kapky nebo skvrny.

Jak dlouho nechat schnout lazuru

Impregnace zajistí stejnoměrný nátěr, obsahuje i fungicidní prostředky, což zabraňuje napadení dřevokazným hmyzem. Schnout by měl alespoň 24 hodin, potom se povrch jemně přebrousí. Teprve pak se pusťte do nanášení lazury, laku nebo barvy.

Co pod lazuru

Na trhu se setkáváme se situací, že je používán univerzální konzervační vodou ředitelný přípravek i pod lazury – často je to např. Lignofix, Červostop – vhodné hlavně pro krovy (často obsahují i malé množství pigmentů, které výslednou barvu mohou výrazně zkreslit).

Na co se pouziva lazura na dřevo

Natřít jimi můžete dřevěné ploty, zahradní domky, dřevěné štíty, zahradní nábytek, dětské prolézačky, lavičky či stoly. Lazuru oceníte i při nátěru starého dřevěného nábytku, který chcete využít v interiéru, protože dřevo oživí.

Čím se ředí lazura

Dobrý den, k ředění je v případě nutnosti vhodné ředidlo Herbol V-40, balení je 0,7 L nebo 4 L. Firmy občas ředí i českým S 6006, zde je ale riziko, že barvy mají poté nižší lesk a hlavně déle schnou, což je v tomto podzimním období dost problematické už samo o sobě.

Jak přetřít lazuru

Pro přetření vodou ředitelné lazury krycím nátěrem , po očištění a případně lehkém přebroušení podkladu, můžete použít vodou ředitelný email V2066 Bakrylex, který použitelný případně i na očištěnou a dobře přebroušenou syntetickou lazuru.

Jak ředit lazuru

Dobrý den, k ředění je v případě nutnosti vhodné ředidlo Herbol V-40, balení je 0,7 L nebo 4 L. Firmy občas ředí i českým S 6006, zde je ale riziko, že barvy mají poté nižší lesk a hlavně déle schnou, což je v tomto podzimním období dost problematické už samo o sobě.

Jak natírat dřevo lazurou

Lazura se nanáší štětcem nebo válečkem. Naneste takové množství, aby na povrchu zůstala souvislá vrstva lazury, která se do cca 1 hodiny z větší části vsákne do podkladu. Pokud je dřevo příliš porézní nebo vysušené (lazura se příliš rychle vpila do podkladu), naneste po 24 hodinách další vrstvu.

Jak dlouho schne lazura na dřevo

Současné syntetické barvy schnou čtyři až šest hodin, ředitelné vodou rychleji. Ty je vhodné nanášet lehkou rukou štětci s roztřepenými konečky. Plochy, například jednu stranu plotové plaňky, natíráme tak, abychom se nevraceli k místu, na kterém mohl nátěr již zaschnout.