Jak by měla být stará pneumatika?

Jak by měla být stará pneumatika?

Jak poznat jak je stará pneumatika

Najdete ho na bočnici pláště v podobě až 12místného kódu. Poslední čtyřčíslí označuje stáří pneumatiky, první dvě čísla znamenají týden a poslední dvě rok výroby.

Jak dlouho můžu mít pneumatiky

Výrobci pneumatik doporučují řídit se obecným pravidlem. Koupím-li pneumatiku vyrobenou před 5 lety, můžu ji klidně používat dalších 5 let. Pokud se ptáte na životnost pneumatiky v km, je to velmi individuální, obecně se uvádí, že nové pneumatiky vydrží něco mezi 50 000 až 100 000 km.

Jak využít starou pneumatiku

Ze starých gum lze totiž možné vyrobit téměř cokoliv – od okrasných prvků pro vaši zahradu, herní prvky pro děti, pelíšky pro vaše miláčky, a dokonce nábytek do vašeho bytu. Můžete totiž vytvořit nejrůznější pufy, taburety, křesla, ale i stolky a ti odvážnější z vás dokonce stínítko na lampu či lustry.

Jak konzervovat pneumatiky

Pneumatiky skladujte v chladu, ideálně v teplotě pod 15 °C. Rozpálená kotelna tedy není pro uložení pneumatik zrovna nejvhodnější místo, zvláště v případě zimních plášťů. Skladujte pláště v suchu. Zamezte veškerému přístupu vlhkosti, větru, sněhu a dalších venkovních vlivů.

Co to je dot

DOT je kód o délce 8 až 13 znaků (typicky 12), který najdete na boční straně každé pneumatiky. Lze z něj vyčíst určité informace, které se pojí s původem pneumatiky, a to včetně orientačního data její výroby, jež najdete v posledním čtyřčíslí DOT kódu. První dvě čísla označují týden a druhá dvě rok výroby.

Kdy je nejvýhodnější koupit letní pneumatiky

Kdy měnit pneumatiky na letní

Obecně jsou letní pneumatiky dobrou volbou, pokud venkovní teploty vystoupají nad 7 °C. Pokud již vlastníte zimní pneumatiky pro teploty pod 7 °C, je rozumnější koupit letní pneumatiky.

Které pneumatiky vydrží nejdéle

Tuhle situaci zná až příliš dobře spousta řidičů. Koupíte nové pneumatiky a jezdí se na nich naprosto skvěle… jenže stačí sjet první 2 milimetry a už cítíte, že to na mokru není ono. Řešení představuje technologie EverGrip od francouzského výrobce Michelin.

Kdy se vyplati kupovat letni pneu

Optimální období pro nákup letního pneu za nejnižší cenu je tak období mezi koncem srpna a zářím. Pokud jste nestihli podzimní výprodeje, nezoufejte. Mnoho odborníků na pneu doporučuje nákup letních pneumatik odložit na leden až únor.

Jak vyuzit stare pneumatiky na zahrade

Díky svým vlastnostem se staré pneumatiky využívají na dětský hřištích, dá se z nich totiž postavit spousta atrakcí pro děti. Například houpačky. Jednoduchá houpačka vznikne přepůlením pneumatiky, na kterou se připevní kus nalakovaného prkna a držadlo. Gumy pak můžete natřít, aby vypadaly veseleji.

Jak skladovat pneumatiky bez disku

Máte-li pneumatiky bez disků, není vhodné je klást na sebe ani zavěšovat. Postavte je na výšku a každý měsíc jimi pootočte, aby stály na zemi jinou částí běhounu. Naopak máte-li pneumatiky na discích, není vhodné je stavět na výšku.

Jak oživit pneumatiky

Pneumatiky nastříkat autočističem na gumy, např. ADBL Tire And Rubber Cleaner a nechat chvíli působit, následně opláchnout silným proudem vody, nejlépe tlakovým čističem. Pneumatiku vysušte nebo nechte na slunci hodinku vyschnout, pneumatika musí být 100% suchá pro následnou aplikaci vosku.

Kdy se vyplatí celoroční pneumatiky

Celoroční pneumatiky se vyplatí především svátečním řidičům, kteří se na silnice nevydávají příliš často a příliš daleko. Pokud najezdíte, řekněme, pár jednotek tisíc kilometrů ročně, a ještě po městě, má smysl vaše auto obout do celoroček. Ušetříte tím za nákup, výměnu, vyvažování a skladování dvou sad pneumatik.

Kdy vyměnit pneumatiky na motorce

Všeobecně se doporučuje měnit pneumatiky každých 5-6let, na auta i motorky.

Jaké jsou nejlepší letní pneumatiky

Nejlepší letní pneumatiky dle srovnání

Varianta výběru Vzhled a název Cena za typický rozměr (Škoda Fabia)
1. místo Goodyear EfficientGrip Performance 2 1 850 Kč
2. místo Continental PremiumContact 6 1 950 Kč
3. místo Michelin Primacy 4 1 800 Kč
4. místo Bridgestone Turanza T005 1 900 Kč

Jak dlouho vydrží zimní pneumatiky

Kolik sezón nebo kilometrů mi zimní pneumatiky vydrží Ačkoli pro zimní pneumatiky není stanovena žádná "očekávaná životnost", mnoho výrobců pneumatik odhaduje, že byste měli sadu zimních pneumatik opotřebovat za čtyři sezóny.

Kdy se mění zimní pneumatiky

Zákonem stanovené období mezi 1. listopadem a 31. březnem má však svá specifika a povinnost zimního obutí platí v těchto případech: Řidič má povinnost použít zimní pneumatiky, pokud se na komunikaci nachází sníh, led nebo námraza.

Kdy se má přezouvat

Zákonem stanovené období mezi 1. listopadem a 31. březnem má však svá specifika a povinnost zimního obutí platí v těchto případech: Řidič má povinnost použít zimní pneumatiky, pokud se na komunikaci nachází sníh, led nebo námraza.

Čím natřít staré pneumatiky

Čím pneumatiky barvit Použít můžete akrylové spreje nebo jakékoli barvy určené na syntetické povrchy. Pneumatiky musíte před barvením dokonale očistit a odmastit.

Jak skladovat letni pneu

Pneumatiky uschovejte na čistém, tmavém a teplotně stabilním místě. Ideálně v chladnějším prostoru (10 – 15 °C) bez přístupu slunečních paprsků (UV škodí směsi, ze kterých jsou pneumatiky vyrobeny).

Co znamená bílá tečka na pneumatice

Umístění ventilu (montážní informace, často má charakter a formu závisející na dohodě mezi výrobcem pneumatiky a automobilovým výrobce, který kupuje větší množství pneumatik do svého modelu vozidla) Pozitivní výsledek při kontrole kvalit (bílá tečka s černým prostředkem)

Jak vyčistit pneumatiky

Nejlepší je použít vysokotlaký čistič. Univerzální čistič WD-40 Specialist Universal Cleaner je nutné na ráfek nanášet nastříkáním nebo kartáčem. Přípravek nechte několik minut působit a poté jej nastříkejte znovu a kartáčem odstraňte nečistoty.

Jak dlouho vydrží celoroční gumy

Jak dlouho vydrží celoroční pneumatiky

Celoroční pneumatiky najezdí stejně jako 2 sady – letní a zimní pneu, protože se používají za rozličných podmínek. Jejich životnost se uvádí od 30–60 000 km, ale záleží na výrobci, použité gumové směsi, váze vozidla i stylu jízdy.

Jak je to s celoročními pneu

Celoroční pneumatiky s označením M+S, ještě lépe s certifikací 3PMSF (symbol hory s vločkou), je možné podle zákona o provozu na pozemních komunikacích používat i v období, kdy jsou povinné zimní pneumatiky. Musí však, stejně jako zimní pneu, splňovat minimální hloubku dezénu 4 mm.

Jak sundat starou pneumatiku

Sundání pneumatik ve 4 krocíchVypusťte vzduch. Než se chopíte montpák, vypusťte veškerý vzduch.Uvolněte pneu od obou hran ráfku. Aby se dala pneumatika z ráfku snadno demontovat, je potřeba pneu uvolnit od ráfku.Přetahujte pneumatiku přes horní hranu ráfku.Uvolňujte pneu z vnitřní strany disku.

Jak dlouho vydrží pneu na skútru

Pneu na motorku starší 10 let raději vyhoďte

Doporučujeme vyměnit všechny pneumatiky na motorku starší 10 let (dle data výroby na bočnici pneumatiky) za novější. Maximální stáří pneumatik na motorku je dle této poučky 10 let.