Kde vyměnit kuny 2023 v ČR?

Kde vyměnit kuny 2023 v ČR?

Kde lze vyměnit kuny 2023

Vyměňovat bankovky a mince chorvatské kuny za eurobankovky a mince je do 31. prosince 2023 možné pouze na poštách, v komerčních bankách a ve Financijska agencia.

Jak vyměnit kuny za koruny

Výměnu chorvatské kuny provádějí pouze centrální banky, které patří do eurozóny. V České národní bance tedy výměna není možná. Podle nařízení Evropské centrální banky (ECB) je výměna kun za eura možná pouze u centrálních bank všech zemí eurozóny, a to od 1. ledna 2023 do 28.
Archiv

Kde je nejlepší vymenit kuny

Kam pro kuny

Místo Kurz Zaplatíte
Česká spořitelna 3,58 18 079 Kč
Oberbank 3,61 18 231 Kč
Směnárna Exchange 3,65 18 250 Kč
Komerční banka 3,5618 18 254 Kč

Archiv

Co dělat s chorvatskými Kunami

Poté, co v Chorvatsku uplyne rok od zavedení eura, bude kuny povinně přijímat a měnit za eura jen Chorvatská národní banka (Hrvatska narodna banka), která sídlí v hlavním městě Záhřebu. Kunové bankovky bude možno v národní bance za eura vyměnit kdykoliv bez časového omezení.
Archiv

Co je lepší do Chorvatska eura nebo kuny

V turistických letoviscích lze platit často i eury, ale nevyplatí se to. Mezi lety 2025 a 2030 mají Chorvati v plánu přijmout euro jako svoji národní měnu, do té doby je lepší mít kuny vždy u sebe.

Jak platit v Chorvatsku 2023

2023. Chorvatsko se stalo 20. zemí Evropské unie, která přijala euro jako svou měnu. V rámci přivykání na tuto novinku musejí od září 2022 uvádět ceny výrobků a služeb jak v původní měně, kunách, tak i v eurech.

Jak vyhnat kunu

Rozmístěte do prostoru pachy, které kunám nevoní!

Rozvěsit po půdě naftalinové nebo chlorové tablety. Odradí je také voda po holení, kterou můžete rozprášit do prostoru. Využít lze také levné vůně do auta, které stačí rozvěsit po místnosti. Na kuny zabírá i staré prádlo namočené v naftě, které rozložíte po zemi.

Jak platit kartou v Chorvatsku

Platba kartou a bankomaty

V hotelech a luxusnějších restauracích je možné platit kartou, stejně jako ve větších obchodech. Menší restaurace, obchody a majitelé soukromých ubytování často přijímají pouze hotovost, proto vždy mějte s sebou alespoň menší částku v hotovosti.

Jak dlouho bude platit Kuna

ISO 4217 kód kuny byl HRK, jedna kuna se dělila na 100 lip (jednotné číslo: lipa). Dne 1. ledna 2023 chorvatská kuna zanikla a byla nahrazena eurem. Všechny chorvatské bankovní účty a kreditní karty byly automaticky převedeny na eura a hotovost v kunách bylo možné bez poplatku vyměnit za eura.

Kde nakoupit eura 2023

Dobrý kurz mají Moneta, Česká spořitelna nebo Komerční banka.

Kde nakupovat potraviny v Chorvatsku

Nejvýhodnější je nakupovat ve velkých marketech, protože jejich ceny jsou nejnižší. Levnými obchody jsou například Konzum, Tommy, Studenac, Mercator, Lidl, Kaufland, Billa, … Menší obchůdky jsou dražší, ale ceny zboží nejsou přehnané. Nejdražší jsou samozřejmě takoví prodejci, kteří chodí po pláži.

Na co si dát pozor při cestě do Chorvatska

Na co si dát pozor při cestě do Chorvatska Při cestě do Chorvatska autem je nutné nezapomenout na zakoupení příslušných dálničních známek a uhrazení mýtného. Pokud cestujete s dětmi, od 2 do 5 let je pro ně povinná dětská autosedačka. Myslete rovněž na to, že v Chorvatsku smí dítě na přední sedadlo až od 12 let.

Co kuny nesnáší

Kuna nesnáší hluk, ultrazvukové vlny, silné světlo, některé pachy a v neposlední řadě kočky. Všech těchto věcí lze využít proti ní. Proti kuně na půdě pomáhá pustit v podkroví hlasitě rádio. Jako trvalejší řešení, které bude fungovat i v noci, je vhodné na půdu umístit akustický plašič kun.

Jak škodí kuna

V autech klidně rozkouše kabely. A není nebezpečná jen pro slepice, kdy vnikne do kurníku a všechny pobije. Ničí také drobnou zvěř, kdy prochází revírem a likviduje hnízda třeba bažantů, koroptví nebo kachen.

Čím je výhodnější platit v Chorvatsku

Nejjednodušší a nejvýhodnější je platit kartou, případně vybrat z místních bankomatů. V turisticky exponovaných místech zaplatíte kartou téměř všude kromě místních trhů a menších podniků. Bankomaty jsou v každém turistickém letovisku a můžete si tak jednoduše vybrat hotovost.

Kde nejlépe směnit eura 2023

Nejvýhodnější kurz pro výměnu eur najdete na pumpách ONO. Tisíc eur vás přijde na 25 700 korun. Na další místa v našem srovnání se mezi dvě směnárny dokázaly vklínit dvě banky – Creditas a Moneta.

Kde se dá koupit nejlevnější euro

Kam pro eura

Kurz Poplatek
MONETA Money Bank 26,01 1 %, min. 30 Kč
Expobank 26,327 0
Oberbank 26,18 1 %, min. 30 Kč
Česká spořitelna 26,27 1 %, min. 50 Kč

Jak je draho v Chorvatsku 2023

Dražší chleba, hospoda nebo balená voda

Například v Chorvatsku stojí nealkoholické nápoje 127,3 %, restaurace či hotely 120,8 % a potraviny 106,4 % toho, co platíme za stejné produkty a služby v tuzemsku.

Jak je to drahé v Chorvatsku

Nejvíce vzrostly ceny dopravy (o 19%), jídla (o 15%), ubytování a restaurace (cca o 12%), energie (o 10%). Průměrně rostou ceny tempem cca 2,8% – 3,5% měsíčně. Při chorvatské průměrné mzdě, která činí 7547,- kun měsíčně a na kterou mimochodem málo kdo dosáhne, je nárust cen dost značný i pro samotné Chorvaty.

Kdy je nejlepší čas jet do Chorvatska

Hlavní sezona (červenec a srpen): V hlavní sezoně je nejlepší počasí. Nejvíce hodin slunečního svitu je na ostrovech Hvar a Korčula a ve městě Dubrovník. Toto období je nejlepší k cestě za mořem a koupáním, počasí je nejteplejší a nejstabilnější.

Kdy je idealni doba na odjezd z Chorvatska

Nejvíce lidí vyráží do Chorvatska v pátek večer nebo v sobotu ráno. To znamená, že celou noc z pátku na sobotu a celou sobotu je na silnicích a na hlavních dálničních tazích do Chorvatska opravdu plno. Zvětšuje se nebezpečí kolize, prodlužuje se doba jízdy a tím se zvyšuje i stres a únava řidiče.

Proč kuna kouše kabely

Zejména během zimních měsíců servisy neustále opravují poškozenou elektroinstalaci, za kterou mohou kuny. Kunám totiž kabely, respektive jejich bužírková ochrana a textilní izolační protihluková výplň kapoty v motorovém prostoru vyloženě voní a kabely vedoucí okolo motoru koušou.

Co opravdu funguje na kuny

Rozvěsit po půdě naftalinové nebo chlorové tablety. Odradí je také voda po holení, kterou můžete rozprášit do prostoru. Využít lze také levné vůně do auta, které stačí rozvěsit po místnosti. Na kuny zabírá i staré prádlo namočené v naftě, které rozložíte po zemi.

Co nesnáší kuny

Kuna nesnáší hluk, ultrazvukové vlny, silné světlo, některé pachy a v neposlední řadě kočky. Všech těchto věcí lze využít proti ní. Proti kuně na půdě pomáhá pustit v podkroví hlasitě rádio. Jako trvalejší řešení, které bude fungovat i v noci, je vhodné na půdu umístit akustický plašič kun.

Co dát do pasti na kunu

Sklopce na kuny se vyrábějí z pozinkovaného drátu v různých velikostech a jejich cena často přesahuje tisícovku. K vnadění se doporučují laskominy, které mají kuny zvláště rády – čerstvá vejce, uzené makrely, sušené švestky, používají se i specielní granule na lasicovité šelmy.