Co je to UHO?

Co je to UHO?

Co je UHO omáčka

Univerzální hnědá omáčka (zkráceně UHO) je lidový pojem pro tmavou omáčku, která byla podávána v československých závodních a školních jídelnách. Základními ingrediencemi bývá vývar z kostí, cibule, hladká mouka, tuk, sůl a pepř. Jejich vzájemný poměr a způsob zpracování má mnoho variant.

Jak se dělá UHO

V rozehřátém másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, poprašte moukou a umíchejte jíšku, která by měla být dozlatova. Přidejte malé množství horkého vývaru a rozmíchejte v něm jíšku, až vznikne kašička. Poté zalijte celým vývarem, důkladně rozmíchejte, podle potřeby osolte a opepřete a vařte 25 minut.
Archiv

Jak se dělá hnědá omáčka

Na tuku zpěníme očištěnou a na kostky nakrájenou cibuli, přidáme drcený pepř, zasypeme prosátou moukou a připravíme zlatavou zásmažku. Připravenou zásmažku zalijeme vývarem, rozšleháme, osolíme a povaříme. Omáčku přecedíme a dochutíme solí, procezenou omáčku krátce povaříme.
Archiv

Jak udělat aby byla omáčka tmavá

Jak to udělat, co při vaření použít, aby byla omáčka tmavá – tipy, rady, doporučení Chcete-li mít omáčku tmavší barvy, vmícháme do osmažené cibulky lžičku mleté sladké papriky.

Jak zahustit Hnedou omáčku

Čím můžete zahustit omáčky

Někdo zahušťuje na malé kousky nakrájeným chlebem, někteří sáhnou po škrobu a jiní vsadí na stejný poměr masa a cibule, která se ve výsledku rozvaří a omáčku tak zahustí. Naprosté dokonalosti však dosáhnete pouze se starou dobrou jíškou.

Jak se dělá sosik

Nejprve ohřejte smetanu a do hrnce k ní přidejte nastrouhaný sýr nebo třeba žampiony. Za stálého míchání vám omáčka postupně zhoustne, případně ji zahustěte. Pro dochucení pak použijte sůl a pepř.

Jak ochutit UHO

Omáčku 20 minut povařte a poté propasírujte přes síto nebo jen rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete dochutit solí a pepřem nebo lehce dokyselit.

Jakou omáčku k těstovinám

Příkladem může být třeba sýrová omáčka, která se nejčastěji podává s těstovinami. Základem většiny omáček je obvykle masový vývar nebo výpek, koření a smetana, která zajistí požadovanou hustotu a výslednou jemnou chuť. Mezi nejoblíbenější druhy patří houbová, smetanová nebo křenová omáčka.

Jak se dělá omáčka k masu

Do pánve přilijeme trochu horké vody, vína nebo vývaru, stěrkou jemně uvolníme na dně nebo na okraji pánve přichycené částečky potravin. Obsah 1-2 minuty povaříme a pak použijeme jako šťávu, kterou přelijeme nebo podlijeme hotové maso. Nesmíme ji zapomenout osolit, případně jinak dochutit.

Jak se dělá Znojemská omáčka

Postup přípravy

Nadrobno nakrájíme slaninu a osmažíme na rozpáleném oleji společně s cibulí. Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme do směsi, když je cibule sklovitá. Když se maso zatáhne, přidáme lžíci plnotučné hořčice, osolíme, opepříme, promícháme a zalijeme vývarem. Necháme pod poklicí zvolna dusit.

Co je to Záklechtka

Záklechtka je směs vody a hladké nebo polohrubé mouky, popřípadě obojí, která se používá k zahuštění polévek a omáček. Je náhradou jíšky a výhoda spočívá v tom, že je méně kalorická a jednodušší na přípravu. Pokud ji připravíme v dostatečném předstihu, mouka ve vodě nabobtná a nemusí se tak dlouho provářet.

Proč mi řídne omáčka

Omáčka vždy řídne, jestliže do ní přidáme kyselé součásti nebo vodnatější zeleninu, např. rajčata nebo papriku, okurky apod.

Jak se dělá pepřová omáčka

Do kastrůlku dáme ½ kostky zeleninového bujónu, 250 ml vody a 2 lžíce celého zeleného pepře. Pomalu přivedeme k varu a hned potom přilijeme 250 ml smetany. Necháme alespoň 30 minut velmi zvolna povařit, aby zelený pepř změkl. Když máme pepř „al dente“, omáčku dochutíme solí a kapkou citronové šťávy.

Jak udělat dobrý sos

Nejjednodušší a nejpraktičtější při výrobě sosu, je využít šťávu z vypečeného masa. Docílíte tak přirozené a jemné chuti. Navíc ji můžete připravit i v jedné pánvi nebo hrnci, ve kterém jste připravovali maso. Šťávu z vypečeného masa jednoduše zahustěte, pro zjemnění pak můžete přidat i lžíci másla.

Jak udělat omáčku z masa

Jak udělat sos k masu – rychlá omáčka k masu z výpeku

Dejte ho do hrnce a začněte jej pomalu převařovat. Poté do výpeku přidejte vodu a přiveďte jej k varu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte sůl a další koření podle chuti. Nyní přidejte lžíci mouky a přimíchejte ji do omáčky, dokud se úplně nerozpustí.

Jak se dělá játrová omáčka

Postup přípravy

Játra očistíme, nakrájíme nadrobno nebo naškrábeme. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme játra, větší špetku drceného kmínu a mletého pepře a za stálého míchání vše orestujeme. Zalijeme drůbežím vývarem nebo vodou a velmi krátce povaříme. Omáčku zahustíme záklechtkou připravenou z vody a hladké mouky.

Jak se dělá frankfurtská omáčka

Nakrájíme cibuli na drobno, maso na kostky. Osmažíme cibuli na oleji do zlatova, přidáme maso a opékáme, až pustí šťávu.Chvíli před koncem přidáme šunkový salám nakrájený na kostičky. Je-li maso měkké, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.Podáváme s jasmínovou rýži (lze i knedlík, těstovina). Dobrou chuť!

Jak se dělá holandská omáčka

Princip je následující. Žloutky se začnou šlehat v mixéru zastudena spolu s trochou vody a citrónové šťávy. Rozpuštěné máslo se pak za chodu postupně přilévá a rovnou zašlehává. Teplo z rozpuštěného másla stačí tak akorát, aby omáčka pěkně naběhla a získala tu správnou konzistenci.

Jak se dělá okurková omáčka

Na 50 g másla osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata, zasypeme moukou, krátce osmahneme, přidáme papriku, osmahneme a za stálého míchání zalijeme studeným vývarem a povaříme 20 minut, vložíme na drobné nudličky nakrájenou okurku, vmícháme obě smetany, povaříme ještě 10 minut, dochutíme cukrem, solí a octem.

Jak zahustit UHO

Čím můžete zahustit omáčky

Někdo zahušťuje na malé kousky nakrájeným chlebem, někteří sáhnou po škrobu a jiní vsadí na stejný poměr masa a cibule, která se ve výsledku rozvaří a omáčku tak zahustí. Naprosté dokonalosti však dosáhnete pouze se starou dobrou jíškou.

Co znamená Zaprasit moukou

Zaprášením se zahušťují hlavně dušená masa. Při zaprašování se maso ze šťávy, tj. cibulového nebo jiného základu může vyjmout, šťáva se nechá zcela vydusit a do tohoto základu se nasype určité množství hladké mouky. Aby se nevytvořily žmolečky, může méně zkušený kuchtík nebo hospodyně mouku do základu prosít.

Čím se dá zahustit omáčka

Čím můžete zahustit omáčky

Někdo zahušťuje na malé kousky nakrájeným chlebem, někteří sáhnou po škrobu a jiní vsadí na stejný poměr masa a cibule, která se ve výsledku rozvaří a omáčku tak zahustí. Naprosté dokonalosti však dosáhnete pouze se starou dobrou jíškou.

Jakou mouku na zahuštění

Pšeničná (či jiná) mouka

Pšeničná mouka je dokonalým rychlým řešením pro všechny druhy omáček, světlé i tmavé. Stačí mouku smíchat s vodou nebo ji opéct do jíšky a poté přidat do omáčky, aby se zahustila.

Co k pepřové omáčce

Chceme-li omáčku hustší, rozmícháme škrob ve vodě, omáčku jím zahustíme a už jen krátce provaříme. Omáčku podáváme na těstovinách, ke steakům, nebo je dobrá i s bramborem.

Co se zeleným pepřem

Zelený pepř se dobře hodí k přípravě steaků, kuřecího masa nebo studených i teplých omáček. Při přípravě jídel se můžete setkat s barevným pepřem, což je směs černého, bílého, zeleného a červeného pepře.