Čím ředit čokoládu?

Čím ředit čokoládu?

Čím naředit čokoládu

Čokoláda je schopna přijímat vodu, a proto ji můžete naředit máslem, tukovou polevu ale máslem naředit nemůžete, protože by se srazilo,“ vysvětluje Pavlína Berzisová. Za nejideálnější považuje naředění čokolády kakaovým máslem, když ho ale doma nemáte, můžete použít smetanu vysokoprocentní nebo zmiňovaný kousek másla.
Archiv

Co se Zdrclou čokoládou

Pokud již došlo ke katastrofě a čokoláda se vám srazila, nic není ztraceno. Přidejte k čokoládě několik lžic vroucí vody a čokoláda opět zjemní do původní podoby. Určitě čokoládu nemusíte vyhazovat ani se obávat, že ji již nepoužijete!
Archiv

Co přidat do čokolády aby byla lesklá

Čokoláda má v sobě tukové krystalky poskládané do krystalické mřížky, která se při rozpuštění zničí. Aby čokoláda byla i po opětném ztuhnutí krásně lesklá a křupavá (to se hodí zejména při polévání či výrobě pralinek), je potřeba ji zahřívat a chladit tak, aby se krystalky opět poskládaly do původní formy.
Archiv

Jak rozehrát čokoládu na vaření

Vodu zahřejte na teplotu okolo 45 °C a hrnec odstavte z plotýnky. Mísu s čokoládou položte na hrnec. Pokud má voda okolo 45 °C, může se dno misky dotýkat vodní hladiny. Nechejte čokoládu pomalu roztát a pomalu promíchávejte metličkou.
Archiv

Čím obarvit čokoládu

Na barevní čokolády jsou vhodné i některé pudrové barvy, které se rozpustí v pár kapkách oleje. Proces barvení není složitý. Ideální je barvit čokoládu bílu, nebo extra bílou, která nemá béžový nádech a snadno se obarví do požadovaného odstínu.

Jak se dělá ganache

Na ganache potřebujete hořkou čokoládu s obsahem kakaa minimálně 60 %, dále smetanu, nejlépe tedy smetanu ke šlehání. Postup přípravy je snadný. Smetanu zahřejete v kastrůlku a horkou ji pak nalijete do misky s rozlámanou čokoládou. Za stálého míchání se čokoláda ve smetaně rozpustí a vytvoří kompaktní hmotu.

Jak zachranit Cokoladovou polevu

Sražená poleva

Čokoláda se musí rozpouštět pomalu, jinak se srazí. Volíme proto rozpouštění ve vodní lázni, kdy se dno kastrůlku nesmí dotýkat hladiny horké vody. Pokud se poleva srazí, napravíme ji opětovným zahřátím ve vodní lázni a postupným přilitím několika lžic vařící vody. Mícháme, dokud se poleva nespojí.

Jak opravit čokoládu

Někdy se čokoláda při rozpouštění srazí. Pokud ji chcete "uvést do původního stavu", stačí do ní zamíchat pár lžic velmi horké vody. Čokoláda bude zase nádherně hladká.

Jak udělat čokoládový krém

Čokoládu nalámejte na malé kousky a vložte do misky. Šlehačku mezitím dejte na pánev, smíchejte s cukrem a přiveďte k varu. Jakmile se začne šlehačka vařit, zalijte s ní nalámanou čokoládu, aby se rozpustila. Směs pořádně promíchejte a dejte odstát do ledničky, ideálně na několik hodin.

Jak udělat Stekajici polevu

Jak připravit stékanou polevu

Připravujeme ji z čokolády a smetany ke šlehání v poměru 1:1. Nasekanou čokoládu zalijeme horkou smetanou a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Dort před poléváním musí být dobře vychlazený, aby se poleva pěkně přichytila.

Jak udělat vodní lázeň na čokoládu

Rozpouštění čokolády ve vodní lázni

Na hrnec s horkou až vroucí vodou položíme skleněnou nebo nerezovou mísu s čokoládovými peckami nebo nalámanými kousky tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny vody. Dejte na to pozor, pokud by se dotýkalo vařící vody, čokoláda by se připalovala.

Čím malovat na čokoládu

Na výrobu čokoládového obrazu potřebujeme hlavně kvalitní čokoládu, a sice dva druhy, které se barevně doplňují nebo naopak spolu ladí kontrastně. Dále je dobré využit pečící papír, cukrářský sáček a obyčejný štětec na malování, který bude sloužit pouze potravinářským účelům.

Jak udělat barevnou čokoládu

Čokoláda se však nedá barvit všemi druhy potravinářské barvy, jinak by se zničila její konzistence. Barvy na čokoládu jsou speciální barvy na tukové bázi, které obsahují olej či kakaové máslo. Na barevní čokolády jsou vhodné i některé pudrové barvy, které se rozpustí v pár kapkách oleje.

Jak udělat štěkající čokoládu na dortu

Jak připravit stékanou polevu

Nejvhodnější na polévání dortu je čokoládová ganache. Připravujeme ji z čokolády a smetany ke šlehání v poměru 1:1. Nasekanou čokoládu zalijeme horkou smetanou a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Dort před poléváním musí být dobře vychlazený, aby se poleva pěkně přichytila.

Jak udělat ovoce v čokoládě

Ovoce nakrájejte na větší kousky, napíchněte na párátka nebo špejle a dejte do mrazáku. Mezitím rozpusťte čokolády – každou zvlášť. Ovoce vyndejte z mrazáku, namočte v čokoládě a obalte v oříškách. Odložte na pečicí papír zaschnout.

Co se starou čokoládou

Využití v kuchyni. Všechnu čokoládu si rozdělíme – na tu kvalitní a poctivou a na ty ostatní. Ty ostatní pak můžeme po částech přidávat do moučníků, třeba takové domácí muffinky s čokoládovými kousky uvnitř z vás udělají hvězdu. Výborně se též hodí do bábovek.

Co je čokoládová ganache

Ganache je poleva, omáčka nebo taky krém, který se vyrábí z čokolády a smetany. Byť slovo ganache (ganáž) pochází z francouzštiny a znamená doslova čokoládový krém, podle poměru surovin a tedy výsledné hustoty vznikne hmota buď řidší, tedy poleva, nebo hustší, čili krém.

Jaký krém na čokoládový dort

Lehký čokoládový korpus dobře doplní pařížská šlehačka nebo lehký čokoládový či smetanový krém. K čokoládě jde dobře i karamel. S ořechovým korpusem jde dohromady vanilkový, karamelový nebo také čokoládový krém. Méně se ale v obou případech hodí krémy ovocné.

Co je to ganache

Ganache je poleva, omáčka nebo taky krém, který se vyrábí z čokolády a smetany. Byť slovo ganache (ganáž) pochází z francouzštiny a znamená doslova čokoládový krém, podle poměru surovin a tedy výsledné hustoty vznikne hmota buď řidší, tedy poleva, nebo hustší, čili krém.

Jak vyrobit čokoládovou ganache

Na ganache potřebujete hořkou čokoládu s obsahem kakaa minimálně 60 %, dále smetanu, nejlépe tedy smetanu ke šlehání. Postup přípravy je snadný. Smetanu zahřejete v kastrůlku a horkou ji pak nalijete do misky s rozlámanou čokoládou. Za stálého míchání se čokoláda ve smetaně rozpustí a vytvoří kompaktní hmotu.

Proč šedne čokoláda

Prudká změna teplot způsobuje reakci šednutí. Nemluvě o pachu, který čokoláda v lednici "nasbírá" od ostatních potravin. Takže v tomto případě je čokoláda chuťově v pořádku, ale vzhled velmi trpí. Čokoláda neobsahuje kakaové máslo, ale náhražkové tuky – ty potom "vylézají" na povrch a mění se v šedou hmotu.

Co je bílý povlak na čokoládě

Povlak vzniká jako důsledek chemických změn, které se v čokoládě dějí z několika důvodů. Tím nejčastějším je uchovávání čokolády ve špatné teplotě – pokud je příliš nízká nebo příliš vysoká, částice tuku v čokoládě se zvednou na povrch a vytvoří bílý práškový film. Vliv má také vlhkost vzduchu.

Jak udělat tuhý krém

Změklé máslo rozšleháte, pak k němu přimícháte cukr a směs šleháte ještě přibližně 2 minuty, dokud není jemná a vzdušná. Na závěr se přidá podle chuti vanilkový cukr nebo extrakt a krém se vyšlehá, aby byl lesklý, vláčný a zároveň dostatečně tuhý.

Jak se dělá pařížský krém

250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme 100 g práškového holandského kakaa a necháme směs přejít varem. Pak ihned odstavíme a po zchladnutí uložíme v chladničce do druhého dne.

Jak nasekat čokoládu

Ruční sekání: Čokolády se dotýkáme co nejméně, abychom ji neohřívali. Sekáme širší stranou ostří, ne špičkou nože. Sekání v kuchyňském robotu: Čokoládu nakrájíme na menší kousky a v robotu zpracujeme. Nenecháváme ji v přístroji moc dlouho, aby se jeho teplem nezačala rozpouštět.