Jak dlouho schovávat výpisy z účtů?

Jak dlouho schovávat výpisy z účtů?

Jak dlouho uchovávat výpisy z účtů

Banky umožňují klientům náhled do historie účtu jen za několik málo měsíců až let. V případě potřeby staršího potvrzení je možné požádat banku o archívní výpis nebo doklad. Jak potvrzuje kancelář finančního arbitra, podle zákona jsou banky povinné uchovávat prvotní účetní doklady deset let.
Archiv

Jak dlouho uchovávat účty

Proto má smysl shromažďovat je po celou promlčecí lhůtu plus rezervu, tedy zhruba čtyři roky. Kdo potřebný bankovní výpis nemá, může požádat o jeho kopii, a to až deset let zpět, často i u zrušených účtů.
Archiv

Jak dlouho archivovat firemní dokumenty

Skartační lhůty, aneb jak dlouho archivovat

Typ dokumentu Lhůta
účetní doklady (faktury, pokladní doklady, bankovní výpisy…) 5 let
účetní knihy 5 let
odpisové plány 5 let
inventurní soupisy 5 let

Archiv

Jak dlouho se archivují účetní doklady

Účetní doklady (délku archivace stanovuje Zákon o účetnictví, zákon č. 563/1991 Sb.) 5 let: účetní záznamy, kterými účetní jednotky dokládají vedení účetnictví, účetní doklady, účetní knihy, odpisové plány, inventurní soupisy, účtový rozvrh; 10 let: účetní závěrka, výroční zpráva.

Jak dlouho se archivují Stazky

Denním výkazem zřejmě rozumíte záznam o provozu vozidla. Tento záznam má povinnost vést pouze dopravce provozující silniční dopravu vozidly určenými k přepravě osob, s výjimkou osobních vozidel používaných pro vlastní potřebu. Tento záznam je povinnost uchovávat po dobu pěti let od ukončení přepravy (§3 odst. 2).

Jak uchovávat účtenky

Nejlepší variantou je uložit účtenky někam do cloudového úložiště, a to ještě ideálně do takového, které disponuje funkcí OCR. Díky tomu je totiž možné účtenky hledat i podle obsahu na ní (o OCR už jsem se zmínil v jednom článku dříve).

Co archivovat z mezd

Archivace mzdových listů a personálních dokladůzápočtové listy – 10 let.Pracovní smlouva, DPP, DPČ, – 10 let.Platový výměr – 10 let.Pracovní náplň – 10 let.Evidence pracovní doby, docházky – 3 roky.Evidence dovolené – 1 rok.

Jak dlouho musím schovávat účetnictví

5 let: účetní knihy, účetní doklady, odpisové plány, účtový rozvrh, přehledy nebo účetní záznamy, inventurní soupisy. 10 let: účetní závěrka, výroční zpráva, daňové doklady rozhodné pro stanovení daně z přidané hodnoty.

Jak dlouho se musí archivovat mzdové listy

Dosavadní třicetiletá lhůta pro uchovávání těchto dokumentů byla novelou prodloužena o 15 let. Nově tak zaměstnavatelé budou povinni předmětné dokumenty archivovat 45 kalendářních let následujících po roce, jehož se dokumenty týkají.

Kdy začíná běžet skartační lhůta

Skartační lhůta začíná běžet 1. lednem následujícího roku po vyřízení dokumentu nebo uzavření spisu. Například značka S3 znamená dát do skartu (stoupy) za tři roky, A5 znamená předat do archivu k trvalému uložení za pět let a značka V3 znamená po třech letech rozhodnout, zda dát do skartu nebo do archivu.

Jaké dokumenty se archivují

jsou povinny uchovávat všechny doklady, které slouží pro stanovení daně (více níže). by měli archivovat faktury přijaté, faktury vydané, příjmové pokladní doklady, bankovní výpisy, příjemky, výdejky, výplatní listiny.

Jak dlouho evidovat knihu jízd

Jak dlouho se musí archivovat kniha jízd Dle zákona je nutné účetní doklady archivovat po dobu 5 let, tak dlouho byste tedy měli uchovávat i knihu jízd. Po stejně dlouhou dobu si může Finanční správa ČR vyžádat kamerové záznamy od Policie ČR, pokud má pochybnosti o pravosti záznamů ve vaší účetní knize.

Jak dlouho se uchovávají dokumenty

Tím prvním je zákonná lhůta 5 let. Po tuto dobu je ze zákona nutné archivovat: účetní doklady, účetní knihy, odpisové plány, inventurní soupisy, účtový rozvrh, účetní záznamy pro doložení formy vedení účetnictví. Pak zde máme období 10 let. Po tuto dobu se archivuje účetní závěrka, výroční zpráva a daňové doklady.

Jak dlouho schovávat složenky

Česká pošta na základě platné legislativy pro účely reklamačního řízení složenky archivuje po dobu jednoho roku. Je možné je tedy do té doby rovněž dohledat.

Jak dlouho uchovávat záznam o provozu vozidla

Podle čl. 33 odst. 2 nařízení č. 165/2014 je dopravce povinen uchovávat záznamové listy, výtisky a stažené údaje o době řízení vozidla, bezpečnostních přestávkách a době odpočinku po dobu jednoho roku od jejich pořízení.

Jak dlouho archivovat evidenci docházky

Doba archivace mzdových dokladů je 30 let dle zákona (Zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení). Z praxe ale vyplývá, že státní archivy nevydávají souhlas se skartací dříve než po 45 letech. Reálná doba archivace mzdových listů dle doporučení archivu je tedy 45 let.

Jaké dokumenty schovávat

Tím prvním je zákonná lhůta 5 let. Po tuto dobu je ze zákona nutné archivovat: účetní doklady, účetní knihy, odpisové plány, inventurní soupisy, účtový rozvrh, účetní záznamy pro doložení formy vedení účetnictví. Pak zde máme období 10 let. Po tuto dobu se archivuje účetní závěrka, výroční zpráva a daňové doklady.

Kdo nemusí vést knihu jízd

Podle nařízení totiž musí řidiči dodržovat povinné přestávky. Z knihy jízd se zjišťuje, jestli byly tyto přestávky opravdu dodrženy. Naopak knihu jízd nemusejí vést ti, kteří vozidlo pro podnikání používají osobně a nebudou nárokovat odpočet na pohonné hmoty.

Kdo kontroluje knihu jízd

Finanční úřad tyto údaje může kontrolovat, aby posoudil, zda je vozidlo využíváno k dosažení, udržení a zajištění příjmů. Forma vedení knihy jízd může být papírová i elektronická.

Jak dlouho archivovat osobní složky zaměstnanců

Lhůta pro archivaci těchto skutečností je v zákonu 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění stanovena na 10 kalendářních roků následujících po roce, kterého se týkají. Tyto dokumenty budou založeny v osobním spise zaměstnance, který je zaměstnavatel oprávněn vést podle § 312 ZP.

Jak dlouho se uchovávají data na kartě řidiče

Podle čl. 33 odst. 2 nařízení č. 165/2014 je dopravce povinen uchovávat záznamové listy, výtisky a stažené údaje o době řízení vozidla, bezpečnostních přestávkách a době odpočinku po dobu jednoho roku od jejich pořízení.

Co kdyz nevedu knihu jizd

Pokud knihu jízd nepíšete, musí daňový poradce v posledním daňovém přiznání vyrovnat rozdíl v DPH, jak v nároku na odpočet daně uplatněný v průběhu roku, tak i jako 1/5 z odpočtu DPH při pořízení samotného vozidla dle §78 zákona o dani z přidané hodnoty.

Jak dlouho archivovat zápočtový list

Spolu s pracovní smlouvou musíte po dobu 10 let evidovat také zápočtové listy, platové výměry a dokumenty o náplni práce. Mzdové listy a osobní karty zaměstnanců se archivují déle – oficiálně 30 let, v praxi však mnohdy až 45 let. Termín pro archivaci se v tomto případě počítá od ukončení pracovního poměru.

Kdy se muze jet bez karty řidiče

Jízdu bez karty řidiče (561/2006/ES) lze provést pouze pokud je karta poškozena a nebo nefunguje správně, dále je ukradena nebo ztracena.

Kdy nemusím mít tachograf

Tachograf můžete s klidem vypnout v těchto případech: Hmotnost vozidla nepřekračuje 3,5 tuny nebo se jedná o vozidlo pro přepravu osob s nejvýše devíti sedadly (včetně sedadla řidiče). Vozidlo neslouží k přepravě nákladu ani osob, ale bylo tachografem vybaveno už z výroby a nelze ho demontovat.