Co je to semeník?

Co je to semeník?

Co vzniká ze Semeniku

Ze semeníku vznikne postupně plod, který přebírá stejný úkol jako měl semeník – chránit semena. Semeník se postupně přemění na plod a jeho stěna v oplodí – třívrstvý perikap (exokarp, mezokarp a endokarp), např. jablko nebo meloun jsou přeměněný spodní semeník.

Co je to pestík

Pestík (pistillum) je samičí pohlavní orgán, který slouží k zachycení samčích pylových zrn v květu u krytosemenných rostlin. Plodolisty uvnitř pestíku obsahují poutky přirostlá vajíčka. Části pestíku jsou: blizna, čnělka, semeník.

Co je to Blizna

Blizna, latinsky stigma , je jedna ze tří hlavních částí pestíku v květech semenných rostlin. Nejspodnější, zpravidla rozšířená část pestíku, se nazývá semeník. Ten nahoře přechází do protažené čnělky zakončené bliznou. Její funkcí je zachycování pylových zrnek, které se tvoří v tyčinkách.
Archiv

Co je to Plodolist

Plodolist, také karpel (lat. carpellum), je specializovaný listový útvar semenných rostlin (megasporofyl), který nese vajíčka.

Co obsahuje Semeník

Semeník (ovarium) je spodní, zpravidla rozšířená, dutá část pestíku, která obsahuje vajíčka. Nalezneme ho pouze u krytosemenných rostlin.

Co je to oplození u rostlin

Opylení (1) je přenos pylu na bliznu pestíku (u krytosemenných). Z pylového zrna vyklíčí pylová láčka, ta proroste do vajíčka. Zde proběhne oplození (4), splynutí pohlavních buněk. U většiny rostlin probíhá opylení pylem jiného jedince, takové rostliny jsou cizosprašné.

Co je to okvětí

– je květní obal tvořený z lístků přibližně nebo zcela stejně velkých a stejně zbarvených, tj. nerozlišený v korunu a kalich. Okvětní lístek v okvětí se nazývá tepalum a květ s okvětím se nazývá stejnoobalný.

Co to je dvoudomá rostlina

Jsou – li samičí a samčí květy na jednom jedinci, jedná se o rostliny jednodomé – monoecické (kukuřice, bříza, dub), pokud jsou ale na jedné rostlině pouze květy samčí nebo samičí (vývojově odvozenější), jedná se o rostliny dvoudomé – diecické (topol, javor jasnolistý, knotovka bílá).

Co to jsou nahosemenné rostliny

Nahosemenné rostliny (tradičně Gymnospermae, nově Acrogymnospermae) jsou tradičním označením pro skupinu semenných rostlin, do které patří cykasy, jinany a jehličnany včetně liánovců, jejich vnitřní skupiny.

Jaká je základní funkce květů

Květ je reprodukční generativní orgán krytosemenných rostlin. Jeho funkcí je pohlavní rozmnožování rostlin (1). Květ nejčastěji vyrůstá na květní stopce. Je složen z květního lůžka, květních obalů, tyčinek a pestíků.

Co to je pylová Láčka

Pylová láčka je trubicovitý útvar, který vyrůstá z pylového zrna a má za úkol dopravit samčí pohlavní buňky do vajíčka. Roste zajímavým způsobem, jehož molekulární detaily úspěšně zkoumají naši vědci. I rostliny potřebují promyšlenou logistiku.

Co je to jehnědy

Jehněda (nebo také amentum) je květenství, kdy jsou na nitkovitém vřetenu nahloučeny nestopkaté přisedlé květy.

Co jsou květní obaly

Květní obaly se vyskytují u krytosemenných rostlin. Jsou sterilní, přímo se nepodílejí na rozmnožování. Chrání generativní orgány, je jimi tvořena vnější část poupěte. U zoogamních rostlin jsou květní obaly obvykle nápadné a uzpůsobené k lákání opylovačů, a to sice barvou, tvarem a někdy i vůní.

Co je to Cizosprašná

Cizosprašnost (alogamie) je děj, při němž dochází k opylení pylem z jiné rostliny, jedná se tedy o rozmnožování pohlavní. Cizosprašnost je u rostlin mnohem častější než samosprašnost (autogamie). Cizosprašné rostliny mívají výraznější tvary, barvy a vůně květů.

Co je Jednodomý

Jednodomost je termín, který označuje rostliny, jejíž každý jedinec vytváří jak samčí tak i samičí květy na témže jedinci.

Co patří mezi semenné rostliny

Nahosemenné rostliny (tradičně Gymnospermae, nově Acrogymnospermae) jsou tradičním označením pro skupinu semenných rostlin, do které patří cykasy, jinany a jehličnany včetně liánovců, jejich vnitřní skupiny.

Co to jsou cykasy

Cykasy jsou současné i fosilní dřeviny, vzhledem připomínající palmy. Jsou většinou stálezelené, několik druhů je však opadavých v období sucha (např. Encephalartos poggei). Jedná se o dvoudomé rostliny, existují u nich tedy samčí a samičí rostliny s rozdílnými šišticemi.

Jak vzniká květ

Tyčinky vytvářejí pyl, který se dostává na bliznu pestíku. Vyklíčí v pylovou láčku a oplodní vajíčko v semeníku, přesněji vaječnou buňku, která se ve vajíčku nachází. Z oplodněné vaječné buňky vznikne zárodek nové rostliny, z vajíčka vznikne semeno a ze semeníku (a případně dalších částí květu) se stane plod.

Jak vytvořit květní vzorec

Květní vzorce

Části květu jsou popisovány tak, jak se nacházejí v květu zvenku dovnitř. Pokud je jeden typ orgánu uspořádán do více kruhů, jako první se uvádí počet částí ve vnějším kruhu a jednotlivé kruhy se oddělují znaménkem „+“. Pokud je počet velký či neustálený, číslo se nahradí znaménkem „∞“.

Kde vzniká pyl

Pylová zrna vznikají v tetrádách, ale výjimečně může být i jiné seskupení např. polyády (3,4). Ve směru ze středu tetrády rozlišujeme na pylovém zrnu dva póly, proximální (blíže k centru tetrády) a distální (směrem vně) (4).

Jak může dojít k opylení

Opylení může být zajištěno několika způsoby: vodou (hydrogamie), větrem (anemogamie) nebo nejčastěji za pomoci živočichů (zoogamie). Živočichové pomáhají s opylováním přibližně u 87,5 % všech druhů rostlin. Nejčastějším opylovatelem je v našich zeměpisných polohách hmyz (entomogamie).

Co loví liška

Převážnou část mé kořisti tvoří myši a jiní drobní hlodavci. Dále mám ráda malé ptáky či králíky a nepohrdnu ani žížalou, broukem či housenkou. Troufnu si však i na větší kořist – například mladé či zesláblé kusy srnčí zvěře. Pokud se pohybuji v blízkosti lidských obydlí, vyhledávám slepice, husy či kachny domácí.

Kdy se stříhá Liška

Nejvhodnějším časem pro zmlazování je období vegetačního klidu, nejlépe od října do března. Odstraňujeme především větve suché, nemocné, křížící se nebo rostoucí dovnitř keře. Každý rok z keře vyřežeme maximálně 1/3 výhonů. V průběhu roku bychom měli hlídat výmladky – pruty, které raší v blízkosti keře.

Co znamená samosprašné

Samosprašnost (autogamie), někdy také samoopylení, je opylení květu přenesením vlastního pylu z prašníku na bliznu. Opakem je cizosprašnost, tj. přenesení cizího pylu.

Co opylují včely

U listové a kořenové zeleniny nás opylení může zajímat, pokud si chceme vypěstovat vlastní semínka. Bez opylení hmyzem se v tomto případě neobejde brokolice, kedlubna, všechny odrůdy zelí i kapusty, čekanka, vodnice, pažitka, petržel, pórek a mrkev.