Proč žloutnou listy cibule?

Proč žloutnou listy cibule?

Proč žloutne cibule

Hlavním důvodem žloutnutí peří cibule je nedostatečné zalévání v plném rozsahu. Do poloviny července, kdy se cibulky aktivně tvoří, potřebuje rostlina vydatné zalévání – až 2krát za 7 dní. Již v srpnu se frekvence zavlažování snižuje a rostliny se zalévají ne více než 1krát za 10 dní.

Proč se kroutí listy cibule

Kroucení cibulové natě způsobují larvy květilky cibulové (Delia antiqua). Květilky patří mezi dvoukřídlý hmyz a jsou podobné mouše. Přezimuje kukla, z které se v květnu líhnou dospělci. Dospělci dorůstají délky 7 mm, larvy asi 8 mm.
Archiv

Co způsobuje žloutnutí listů

Pokud nemá vaše rostlina vše, co k životu potřebuje, nebo je naopak něčeho příliš, projeví se to nejčastěji žloutnutím nebo opadáváním listů. Co může být příčinou a jak pokojové květině pomoci Nejčastěji je na vině špatná intenzita zalévání, nedostatek, nebo naopak přebytek světla a nevhodná teplota v místnosti.

Co napadá cibuli

Vrtalka má ráda všechny cibuloviny – česnek, pór, cibuli, ale také tulipán či narcis. Čerstvě napadenou rostlinu poznáte celkem snadno, na listech jsou malé „perličky“ v řadě za sebou, jak vrtalka kladla vajíčka do řádku. Později se začnou deformovat listy a rostlina chřadne.

Jaký postřik na cibuli

V místech s pravidelným výskytem se neobejdete bez chemické ochrany, kterou je třeba dělat od června a to nejlépe třikrát, tedy na začátku, v polovině a na konci měsíce. Pro tato ošetření se doporučujeme přípravek Ortiva.

Proč žloutnou listy u česneku

Žloutnutí a zasychání konečků natě u česneku je téměř vždy důsledkem nedostatku přijatelného dusíku v půdě. Česnek nepotřebuje vysoké dávky dusíku, ale vyžaduje ho, hlavně na začátku vegetace, v pohotové formě, neboť u něho probíhá intenzivní růst.

Kdy se stříká cibule

Chemická ochrana

S ochranou cibule je třeba začít včas, to znamená již před výskytem prvních příznaků, a to většinou již v červnu. Podle průběhu počasí je třeba ošetření opakovat v 7 až 14 denních intervalech v závislosti na průběhu počasí a podle druhu přípravku až do fyziologické zralosti rostlin.

Kdy zacina Zloutnout listí

Již koncem léta začínají klesat teploty a zkracuje se období světlého dne. V této době listy nepatrně žloutnou. Svou pravou paletu barev rozehrávají až v období října, kdy listy intenzivně stárnou a začátkem listopadu se z nich transportují důležité látky, které se ukládají na jarní období a listy opadávají.

Proč žloutnou listy u cukety

Častou nemocí cuket je padlí. V druhé polovině léta, většinou v polovině srpna, se na listech objevuje moučnatý bílý povlak houby. Napadené části rostliny rostou pomaleji, žloutnou a usychají. V případě napadení ošetřete rostliny fungicidy na bázi organické či anorganické síry nebo benzimidazolu.

Kdy zakrýt pórek

Agrotechnická opatření Je doporučeno zakrývat pórek sítěmi, jakmile se mouchy podzimní generace vylíhnou a zakopat jakékoliv zbytky rostlin obsahující kukly tak hluboko, jak je to jen možné do půdy. Silně napadené rostliny je důležité odstranit z porostu i ze skladu a nekompostovat je.

Jak se zbavit Vrtalek

Jak se vrtalce bránit

Pěstujeme raději cibuli z jarních výsevů než z podzimních, porosty překrýváme netkanou textilií (cibuli v dubnu až květnu, pór během srpna a září). Při napadení zeleniny vrtalkou použijeme povolené insekticidy. Na podzim důsledně likvidujeme napadené zbytky rostlin a často pomůže i hluboká orba.

Kdy hnojit cibuli

Zalévání, mulčování, hnojení

Až se budou cibule zvětšovat, mulč odstraňte, nebo ponechejte ve velmi tenké a lehké vrstvě, aby cibulím nic nebránilo v narůstání. Tekutým organickým hnojivem můžete sazeničkám přilepšit tři týdny po výsadbě, a poté každé další tři týdny.

Jak poznat Plesnivou cibuli

Tuto hnilobu poznáte podle toho, že při hnití hlízy vylučují vodu nebo jsou alespoň vlhké. Samozřejmě lez chorobu rozeznat ihned po napadení při pěstování. Listy se začínají kroutit, žloutnout a postupně nekrotizují.

Jak často hnojit česnek

První hnojení česneku tedy provádíme při přípravě půdy před výsadbou. Pokud jsme vysazovali česnek na podzim, opakujeme hnojení Hnojíčkem v jarním období . Následně je možné přihnojovat podle potřeby . Poslední přihnojení se doporučuje asi čtyři týdny před sklizní .

Kdy hnojit česnek ledkem vápenatým

Argument pro ledek vápenatý je jeho supersnadná rozpustnost a tedy rychlost působení. Amonné ionty stejně částečně prochází v půdě nitrifikací, ale pro česnek to asi nebude významné, protože na jaře má málo času. To opět favorizuje ledek vápenatý. Na začátku jara je tedy asi nejlepší využít ten, následně cokoliv.

Co na plíseň cibule

Jako prevenci lze nejlépe použít přípravek ACROBAT MZ, což je kombinovaný fungicid se systémovým a kontaktním účinkem k ochraně všech druhů cibule. Lze ho ale použít i na ochranu brambor, rajčat, okurek a révy vinné proti plísním.

Proč padá listí

Hlavním důvodem, proč stromům každoročně listí opadává, je uchování vlhkosti. Široké listy mají značné povrchové plochy a vypařováním vydávají obrovské množství vlhkosti. V zimě při zamrzlé půdě ustane zásobování kořenů vláhou a uchování vody se stane prvořadou záležitostí.

Kdy se začínají zbarvovat listy

Už na konci léta se listy začínají žlutě, oranžově či červeně zabarvovat. Co tuto barevnou změnu způsobuje Za normálních podmínek převažuje v listech zelené barvivo chlorofyl. Jak se dny s nástupem podzimu rychle krátí a slunečního záření ubývá, rostlina přestává vyrábět nový chlorofyl, zatímco ten starý se rozpadá.

Co se žlutou cuketou

Žlutá cuketa má, podobně jako zelená, snad nejvšestrannější použití v kuchyni ze všech druhů zeleniny. Hodí se k dušení, pečení, smažení, grilování, ale také do sladkého pečiva, do nádivek, polévek.

Kdy Predpestovat cukety

Ven na záhon vysaďte sazeničky v půlce května nebo v době, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Vysévat semena cuket lze také rovnou na záhon, ale nejdříve začátkem května, aby rostlinky neponičil mráz.

Čím hnojit pórek

Pro dobrý start má pórek rád přihnojení kopřivovou jíchou nebo dobře vyzrálým kompostem. Jakmile sazenice povyrostou, přihrnujeme je postupně zeminou nebo mulčem, abychom měli dlouhou vybělenou část. Pórku zajišťujeme pravidelnou a vydatnou zálivku zvláště v horkých letních měsících.

Co proti Vrtalkam

Vertimec je insekticidní a akaricidní přípravek na hubení svilušek a vrtalek na okurce, paprikách, rajčeti a na hubení mery skvrnité na hrušních. Účinek: Abamectin, účinná látka přípravku Vertimec 1.8 SC, likviduje svilušky, vrtalky a mery. Jedná se o kontaktní a žaludeční jed.

Jak hluboko se sází cibule

Sázení cibule

Řádky by od sebe měly mít vzdálenost asi 20 centimetrů, jednotlivé sazečky či semena přibližně 8 centimetrů. Semena vyséváme pouze 2-3 centimetry pod povrch a opatrně zaléváme, jsou totiž drobná. Sazečky ukládáme přibližně 5-8 centimetrů hluboko.

Jak a čím hnojit cibuli

K ciulce stačí špetka hnojiva. Nezapomínejme že se jedná o druhou trať a tam stačí přihnojovat sporadicky. Za celý rok stačí lehounce přihnojit max 4x. Když se cibule začnou vyvíjet, zamulčujte je tenkou 0,5 cm vrstvou slámy (na podzim se hodí i rozdrcené listí).

Kdy je cibule toxická

Je ale třeba dbát na to, abyste ji používali vždy čerstvou. Nakrájená cibule totiž po 12 až 24 hodinách začne vytvářet jedovaté toxiny. Můžete z toho dostat i žaludeční infekci.