Kdo dodává plyn?

Kdo dodává plyn?

Kdo nakupuje plyn pro ČR

Dodavatelé dnes pro české zákazníky nakupují plyn prostřednictvím velkoobchodní evropské energetické burzy, kam ho poskytují obchodníci typu např. společnosti Uniper, která má smlouvu s ruským Gazpromem. Dodavatelé uzavírají i bilaterální kontrakty mimo burzu.

Kdo vlastní plyn v ČR

V roce 2001 rozhodla vláda České republiky o privatizaci českého plynárenství a novým vlastníkem společnosti se stala společnost RWE Gas.

Jak zjistit distributora plynu

Pokud chcete zjistit svého distributora plynu, lze se obrátit na dodavatele, se kterým řešíte běžně veškeré obchodní záležitosti, tedy kterému za plyn platíte. Pro výběr vhodného dodavatele najdete na našich stránkách mnoho nástrojů, včetně kalkulačky plynu, kde si provedete srovnání plynu.
Archiv

Kdo je můj Distributor plynu

Můj dodavatel je ten, kdo mi dodává plyn nebo elektřinu – s kým mám uzavřenu smlouvou o sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu, komu hradím zálohy a kdo mi zasílá vyúčtování dodávky elektřiny nebo plynu. Ve smlouvě a na vyúčtování informace o dodavateli naleznete.
Archiv

Odkud k nám jde plyn

V období od ledna do listopadu 2022 představoval podíl Ruska (potrubní plyn + dovoz LNG) na dovozu plynu do EU méně než čtvrtinu. Další čtvrtina pocházela z Norska, 11,6 % z Alžírska. Dovoz LNG (vyjma Ruska – zejména z USA, Kataru a Nigérie) představoval 25,7 %.

Odkud se bere plyn

Zemní plyn vzniká v přírodě třemi způsoby: biogenicky bakteriálním rozkladem organické hmoty, termogenicky společně s ropou nebo anorganickou cestou během tuhnutí magmatu. Anorganicky vzniklé uhlovodíky byly popsány z oceánských hřbetů v Tichém a Atlantském oceánu.

Kdo prodal zásobníky plynu v České republice

„V mrazivých dnech zásobníky pokrývají více než polovinu dodávek plynu pro celou Českou republiku,“ uvedl dnes Veleba. Zásobníky plynu provozuje v ČR také společnost MND. V rámci složité dohody o výměně majetku se společností RWE koupila skupina E. ON majetek firmy innogy, která dříve patřila právě RWE.

Odkud proudí plyn do České republiky

Dodávky přes Německo tvoří zkapalněný plyn z Belgie a z Holandska a dále plyn z Norska. „Poprvé v moderní historii České republiky se stalo, že jsme se během prvního čtvrtletí roku plně obešli bez dodávek plynu z Ruska. Je to velký úspěch.

Jak zjistit distributora

Distributora může klient najít na vyúčtování za elektřinu, kde by měl být výslovně uvedený. Jestliže si však klient přesto není jistý, může kontaktovat svého dodavatele, který mu tuto informaci sdělí.

Odkud nakupuje plyn innogy

Dodávky ruského plynu do Evropy stále proudí bez omezení. V podzemních zásobnících plynu v Česku na konci letošní topné sezóny zůstává stále ještě 20 % zásob.

Kdo je distributor innogy

Innogy – GasNet: Největší distributor je společnost GasNet, která zásobuje většinu České republiky. Podílí se na cca 86 % distribuci po ČR.

Odkud má Ukrajina plyn

Plynárenství na Ukrajině se rozvíjí na základě ložisek v Dněpro-Doněcké ropné a plynárenské oblasti, v Předkarpatské ropné a plynárenské oblasti a v Černomořsko-Krymské ropné a plynárenské provincii. Největší ložiska plynu se nacházejí v Charkovské, Poltavské a Lvovské oblasti.

Odkud bere ČR plyn v roce 2023

Základem toho jsou, mimo norského plynu, především nové dodávky LNG z Belgie a z Holandska. Ty meziročně vzrostly o 124 procent. Zatímco loni za první čtvrtletí přiteklo z Belgie a z Holandska do Německa 49,2 TWh plynu, letos to bylo 110,3 TWh.

Kde vezme ČR plyn

Česko pro diverzifikaci využívá napojení na plynovody Gazela (napojení na plynovod Nord Stream v Německu), Opal (do Německa) a Jamal (z Ruska přes Bělorusko a Polsko), kterými může plyn proudit oběma směry (buď směrem z Ruska do západních zemí nebo naopak ze západních zemí do Česka).

Jak proudí plyn do ČR

Plynovody – z východu, severu i jihu

Ty dopravují plyn z Ruska od hranic s Kazachstánem na Ukrajinu a pak dále plynovodem Transgas na Slovensko, do České republiky a následně do Rakouska a Německa. Například druhý jmenovaný Sojuz, dokončený v 70. letech 20. století, může dopravovat až 26 miliard m3 plynu ročně.

Kdy se prodaly zásobníky plynu

"Můžete jim stokrát zopakovat, že plynárenství bylo v České republice zcela privatizováno v roce 2001, že stát prodal jak tranzitní systém, tak i distribuci a zásobníky plynu, a tudíž nemá, jak jim pomoci; pokud jim vymrznou domy, půjdou házet shnilá vejce na úřad vlády, ne na sídla plynárenských firem," upozorňuje …

Která Vláďa prodala zásobníky na plyn

V roce 1998 byla změněna obchodní firma Český plynárenský podnik, s. p., na obchodní firmu Transgas, s. p. K privatizaci poslední rozhodující části majetku státu, se kterým měl právo hospodařit státní podnik Transgas, došlo až v roce 2001. Jednalo se především o tranzitní plynovod a zásobníky plynu.

Které plynovody vedou do ČR

Vedení ropovodní a plynovodné sítě do značné míry předurčuje, na jakých státech je Česká republika ekonomicky závislá. I proto je strategicky výhodné, že se na naše území dostává ropa dvěma různými cestami – starším ropovodem Družba a novějším ropovodem IKL.

Odkud bere innogy plyn

innogy Gas Storage

Nacházejí se v lokalitách Lobodice, Dolní Dunajovice, Štramberk, Třanovice, Tvrdonice a Háje u Příbrami. Podzemní zásobníky plynu plní svojí roli optimalizace plynárenské soustavy, stejně jako bezpečnostní pojistky pro případy nenadálých událostí v dodávce plynu.

Kde odebirat plyn

Seznam dodavatelů plynuInnogy (původně RWE)E. ON.ČEZ.LAMA energy plyn.Elimon plyn.CENTROPOL Energy.Pražská plynárenská

Odkud má Německo plyn

Dodávky přes Německo tvoří zkapalněný plyn z Belgie a z Holandska a dále plyn z Norska. „Poprvé v moderní historii České republiky se stalo, že jsme se během prvního čtvrtletí roku plně obešli bez dodávek plynu z Ruska. Je to velký úspěch.

Kdo je největším konkurentem EU v dodávkách LNG plynu

Největším dovozcem LNG do EU byla Francie, dále pak Španělsko a Belgie. V prvním pololetí roku 2022 byly největším dodavatelem LNG do EU Spojené státy, které pokryly téměř 50 % celkového dovozu. Dovoz LNG z USA se meziročně více než zdvojnásobil.

Odkud k nám teče plyn

V období od ledna do listopadu 2022 představoval podíl Ruska (potrubní plyn + dovoz LNG) na dovozu plynu do EU méně než čtvrtinu. Další čtvrtina pocházela z Norska, 11,6 % z Alžírska. Dovoz LNG (vyjma Ruska – zejména z USA, Kataru a Nigérie) představoval 25,7 %.

Kdo dodává plyn na Ukrajinu

Ukrajina spotřebuje 30-32 miliard m3 plynu ročně. Těžba plynu na Ukrajině se ustálila na úrovni 18-20 miliard m3 ročně. Ukrajina je tedy v současné době v zásobování plynem soběstačná přibližně ze 70 %. Zbytek pokrývá dovoz z Ruska a Turkmenistánu.

Kdo má největší zásoby plynu

Největším producentem zemního plynu jsou Spojené státy s podílem 23,1 % a na druhém místě je pak Rusko s globálním podílem na produkci 17,4 %. Třetím největším producentem zemního plynu je Írán s globálním podílem na produkci 6,4 %.