Proč namáčet ořechy a semínka?

Proč namáčet ořechy a semínka?

Proč je důležité namáčet ořechy

Namáčení změkčuje potraviny a usnadňuje i jejich další mixování a krájení – díky tomu můžeme nejen prodloužit životnost svého mixéru, ale také se těšit na neobyčejně krémovou konzistenci, ať už ořechy přidáváte do polévek, dipů, smoothie, dezertů nebo je používáte k přípravě ořechového mléka, másla a mouky.
Archiv

Proč namáčet semínka

Konzumace namočených semínek a ořechů dělá tedy trávení mnohem jednodušším a efektivnějším. Pro tělo je tak k dispozici větší množství živin, které semínka obsahují. Toto pravidlo platí nejen pro mandle, slunečnicová či dýňová semínka, ale i pro všechny ostatní ořechy a semena.
Archiv

Jak dlouho namáčet semínka

Semínka a zrna je třeba nejprve namočit alespoň ve dvojnásobku vody – u těch větších (mungo, cizrna, čočka a podobně) na 12 hodin, u menších (pohanka, quinoa, vojtěška) stačí jenom na 3-5 hodin.

Jak Namacet ořechy

Ořechy stačí namočit do vlažné vody s nerafinovanou solí (na jeden hrnek ořechů cca 2 lžičky). Takto se tzv. inhibitory enzymů neutralizují a vitamíny i minerály pak naše tělo plně využije. Čím déle máme ořechy namočené, tím více omezíme obsah kyseliny fytové.
Archiv

Jak dlouho sušit vyloupané vlašské ořechy

Sušení trvá přibližně měsíc až měsíc a půl, ale i poté je třeba ořechy umístit do otevřených bedniček nebo ještě lépe do síťových tašek (nejlepší jsou síťované pytlíky na cibuli nebo brambory) a zavěsíme do tmavé suché místnosti, kde mohou „dýchat“.

Jak zlepšit chuť ořechů

Namočené ořechy ihned konzumujte, použijte do pokrmů nebo znovu usušte na suché, jen lehce zahřáté pánvi a uschovejte v lednici pro další potřebu. Namáčení zlepší chuť všech ořechů, výjimkou jsou para ořechy, které nám namočené příliš nechutnaly.

Jak často jíst lněné semínko

Jinak se dá koupit v obchodě. Doporučuje se 1 – 2 lžíce denně a přidává se na studenou kuchyni, např. do salátů.

Jak dlouho Namacet kešu

Kešu má jemnou nasládlou chuť, oproti jiným ořechům obsahuje méně tuku a naopak poměrně dost škrobu (12 %), proto dobře funguje jako zahušťovadlo. Namáčení: 2 hodiny (ale může být i přes noc). Namočené kešu je krásně měkké a máslové.

Jak nechat vyklíčit semínka

Při sázení do substrátu stačí semínka namočit na 12 až 24 hodin do vody. Jakmile nabobtnají, puknou a objeví se první klíček, přemístíte je do vlhkého sadbovacího média.

Proč pražit ořechy

Namáčení zpřístupňuje všechny cenné látky, ukryté v ořechách, lidskému organismu. Namáčení zbavuje ořechy kyseliny fytové, která zapříčiňuje špatné vstřebávání živin. Namáčení dělá ořechy lépe stravitelnými. Namáčení zvýrazňuje chuť ořechů.

Kdy se sbírají vlašské ořechy

Hlavní sezona sběru vlašských ořechů se časově kryje s koncem září a počátkem října. Spadané ořechy sbíráme a pokud na sobě mají ještě ochranná pouzdra, musíme je jich zbavit. Následně ořechy sušíme. Nejlepším způsobem je rozmístění plodů na velké síto tak, aby tvořily jenom jednu vrstvu.

Co dělat se Žluklými ořechy

Ořechy by měly být ve vodě louhovány minimálně 24 hodin. Během té doby je dobré vodu vyměnit, stačí 2x-3x. Není to časově nijak náročné, ale výsledek vás určitě překvapí. Ořechy, které tímto způsobem získáte, jsou velmi lahodné a téměř k nerozeznání od těch z nové sklizně.

Jak poznat špatné vlašské ořechy

Zdravý ořech má krásnou čistou přirozenou oříškovou vůni, ovšem ořech žluklý spíše smrdí zatuchlinou. Pokud něco takového ucítíte, určitě to nebudete chtít jíst. Když kousnete do zdravého ořechu, ucítíte většinou jemně nasládlou chuť a krásnou máslovou a křupavou texturu. Zkažený ořech chutná trpce a nahořkle.

Co léčí lněné semínko

Lněné semínko je vynikající přírodní projímadlo, léčí sliznice, můžeme ho použít při zácpě, průjmu, zánětu žaludku a střev i dvanácterníku. Dále tlumí kašel, chraptivost a záněty. Zevně můžeme lněné semeno aplikovat ve formě obkladů, pleťových masek a kloktadla.

Na co je dobré lněné semínko

Dnes je lněné semínko dostupné ve formě semen, olejů, prášku, tablet, kapslí a mouky. Lidé jej používají jako doplněk stravy k prevenci zácpy, cukrovky, vysokého cholesterolu, srdečních chorob, rakoviny a několika dalších onemocnění.

Kdy začít sázet semínka

Během února a března je totiž ideální čas začít si předpěstovat určité plodiny. Nováček sice tuto dobu promeškal, ale může se připravit na příští rok, aby opět nezaspal. Na svém parapetu již od února můžete začít předpěstovat plodiny nebo zkusit klíčivost semínek. S předpěstováním či zaséváním začínáme již v únoru.

Jak hluboko zasadit semínka

Takže třeba hrách a fazole se dávají cca 4 cm pod zem (normálně je tam zapíchnu dvěma prsty), rajčata, papriky nebo okurky vysévám cca 0,5 cm pod zem a pidi semínka, jako třeba kedlubny, mrkev nebo zelí jen popráším zeminou, aby se semínka při zálivce nevyplavila.

Co způsobí žluklé ořechy

Jsou žluklé ořechy nebezpečné Dvojné vazby v kyselinách se mohou v kontaktu s kyslíkem přeměňovat a následně tvořit nežádoucí látky jako jsou peroxidy, aldehydy a ketony. Žluklé ořechy mohou způsobit nejrůznější potíže jako je plynatost, průjem nebo bolesti břicha.

Jak dlouho vydrží vyloupané ořechy

Vyloupané vlašské ořechy by měly v lednici bez problémů vydržet minimálně 3 až 4 měsíce. Protože ale mají tendenci pohlcovat pachy z ostatních potravin, což je jistě nežádoucí, skladujte je v lednici ideálně v uzavíratelné vzduchotěsné nádobě. Chladné prostředí zabrání žluknutí ořechů a déle uchová jejich čerstvost.

Jak správně jíst lněné semínko

Lněné semínko namelte až těsně před použitím například v mlýnku na kafe. Mleté nebo drcené semínko se přidává do jídla a nápojů, např. na vafle, lívance, palačinky, sladké knedlíky, dortíčky, do kaší, jogurtů, tvarohu, ale i do těsta, salátů, pomazánek, polévek, džusů a koktejlů. Slouží i jako efektní ozdoba jídla.

Jaká je denní dávka lněného semínka

Doporučená denní dávka a jak ho konzumovat

Denní dávka lněného semínka by neměla překročit dvě polévkové lžíce. Pokud konzumujeme celé lněné semínko, je nutné jej dobře rozkousat nebo mírně pomlít čí rozdrtit, jinak je z těla vyloučeno a žádná z jeho živin se do organismu nedostane.

Jak často užívat lněné semínko

Za bezpečnou dávku lněných semínek lze podle něj v této souvislosti považovat asi dvě polévkové lžíce (60 gramů) denně.

Kdy začít jíst lněné semínko

Obecně se doporučuje začít užívat lněné semínko od 30. týdne těhotenství. Vyzkoušejte odvar z lněného semínka, který se doporučuje také pro podporu tvorby mateřského mléka. Nebojte se užívání lněného semínka konzultovat také se svým ošetřujícím lékařem, případně gynekologem.

Jak hluboko sázet semínka

Sází se tedy do hloubky velikosti semene. Pokud je například semeno velké půl centimetru, sází se do hloubky půl centimetru pod povrch. V případě, že máte malá semena o velikosti jen půl milimetru (nebo dokonce ještě menší), můžete je jen rozsít po povrchu a mírně zatlačit do substrátu.

Jak dlouho trvá než vyklíčí semínko

Klíčení konopí trvá z pravidla 2-8 dní.

Velmi čerstvá semínka, mohou pustit kořínek již během několika prvních hodin po namočení, standartní doba je ale okolo 6-8 dní.