Jak dlouho vydrží čínské zelí?

Jak dlouho vydrží čínské zelí?

Jak dlouho vydrzi cinske zeli

Postup při skladování pekingského zelí:

Hlávky uchováváme v bezmrazé místnosti v přepravkách vystlaných textilií. Při dobrých podmínkách takto uskladněné vydrží až do poloviny února (záleží však na konkrétním druhu). Pekingské zelí lze uchovat i v chladničce, kde vydrží čerstvé po dobu cca 14 dní.
Archiv

Jak uchovat čínské zelí

Uskladnění pekingského zelí

Pekingské zelí snese mráz až -5°C. Hlávky uskladňujeme do temného sklepa v bedně nastojato.

Kdy sázet čínské zelí

Čínské zelí nejlépe roste při nízkých teplotách – 15 až 20 C, za krátkého dne, proto se doporučuje výsev od poloviny června do začátku srpna do řádků 25 – 30 cm a po vzejití se jednotí na 15 – 20 cm. Vegetační doba je 8 – 10 týdnů.

Jak zpracovat čínské zelí

Postup přípravy receptu

Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Cibuli zpěníme na rozškvařené slanině, přidáme zelí, sůl a pepř, sojovou omáčku, cukr, vývar a glutasol. Asi 30 minut společně podusíme. Nakonec posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme jako přílohu.

Kdy sklízet čínské zelí

Sklízet začínáme probírkou od září do poloviny října, kdy začínají první hlávky dozrávat. Sklízejí se hlávky plně vyvinuté, uzavřené. Hlávka by měla mít zelenou barvu. Hlávky s nažloutlými vrcholy nejsou ještě zralé.

Jak vypadá čínské zelí

Čínské zelí, neboli také pak-čoi, vypadá ve skutečnosti úplně jinak než zelí pekingské. Netvoří totiž pevnou hlávku, ale listovou růžici z řapíkatých, tmavě zelených listů a více než zelí tak připomíná špenát. Řapíky jsou bílé, dužnaté a listy mohou být hladké nebo zkadeřené.

Jak dlouho vydrží hlávka zelí

Skladovací teplota by měla být těsně nad 0 °C a vlhkost vzduchu by měla být vysoká. Pro delší skladování se obzvláště hodí chladný a tmavý sklep. V chladničce lze zelí skladovat v zásuvce na zeleninu až tři týdny. Řezné plochy na hlávce překryjte potravinářskou fólií, zelí tak v chladničce vydrží několik dní.

Jak dlouho vydrží zelí v lednici

Jak dlouho vydrží ovoce a zelenina čerstvé

Druh V tmavé a chladné spíži V ledničce
Kapusta, zelí 2 týdny 2 – 3 týdny
Houby 2 – 5 dní
Špenát 2 – 3 dny 3 – 5 dní
Chřest 3 – 4 dny 5 – 7 dní

Jak udělat salát z čínského zelí

Zelí nakrájíme na tenké nudličky a pokapeme šťávou z citrónu. Přidáme cukr, olivový olej, osolíme a opepříme. Salát silně promačkáme tak, aby pustil šťávu. Na závěr přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a promícháme.

Jak naložit čínské zelí

Kvašení: Připravenou zeleninovou směsí s kořením proložíme vrstvy listů důkladně vyždímaného čínského zelí a umístíme do plastových nádob (opět zbavíme přebytečné vody), přiklopíme víkem a kimči necháme 1 den kvasit (na slunci) a poté dáme do lednice. Asi po týdnu poloviny zelí nakrájíme a můžeme konzumovat.

Jak se dělá kimchi

Do mixéru dejte nakrájenou cibuli, zázvor, česnek, přidejte vychlazenou kašičku a umixujte na hrubší pastu. Tu přendejte do velké mísy, přilijte rybí omáčku, přidejte najemno nasekané čerstvé chilli papričky a vše dobře promíchejte. Pokud použijete sušené chilli, přidejte pro chuť i trochu mleté sladké papriky.

Na co je dobré čínské zelí

Jako léčivá rostlina (k přípravě šťáv či čajů) se čínské ani pekingské zelí nepoužívá, přesto je prokázán velmi dobrý vliv na trávení a sliznice trávicího traktu, zároveň i zlepšuje metabolismus tuků. Proto jsou oba druhy vhodné při redukčních dietách, zvýšeném cholesterolu, arterioskleróze nebo zánětech střev.

Jak dlouho vydrží čerstvé zelí

Jak dlouho vydrží ovoce a zelenina čerstvé

Druh V tmavé a chladné spíži V ledničce
Kapusta, zelí 2 týdny 2 – 3 týdny
Houby 2 – 5 dní
Špenát 2 – 3 dny 3 – 5 dní
Chřest 3 – 4 dny 5 – 7 dní

Jak uchovat cerstve zelí

Pro skladování je optimální teplota 1 až 2°C a vysoká vlhkost vzduchu (95 %). Ideálním prostředím pro delší skladování je chladný a dobře větraný sklep. Hlávkové zelí můžeme vedle sklepních prostor uskladnit také v pařeništi nebo zazimovací jámě a to tak, že jej ukládáme s kořenovými baly, které zahrneme zemí.

Jak se pozná zkažené zelí

Na zelí je patrná zelená plíseň

To začne plesnivět. Pokud se plíseň objeví pouze v horní části na kameni a nezasáhne do zelí samotného, nic není ztraceno. Stejně tak určitě za plíseň nepovažujte tradiční bílý škraloup, který se při kvašení standardně vytváří. Je třeba ho ale pravidelně odstraňovat.

Co s čínským zelím

Pekingské zelí se používá především na saláty, protože při tepelné úpravě listy okamžitě vadnou. Do čínských smažených jídel (základ k rýži nebo nudlím) přidávám jenom spodní bílé části nakrájené na drobné nudličky, a to až ke konci smažení, aby zůstaly křehké.

Jak nakrájet čínské zelí

Z hlávky zelí odstraňte viditelně poškozené vnější listy, které jsou často ovadlé nebo popraskané. Čím hlouběji půjdete, tím budou listy čerstvější. Hlávku rozřežte na poloviny, poté na čtvrtky a z každé pak jedním podélným řezem odstraníme košťál. Jednotlivé čtvrtky půjdou už jednoduše nakrouhat.

Jak ochutit čínské zelí

Zelí nakrájíme na tenké nudličky a pokapeme šťávou z citrónu. Přidáme cukr, olivový olej, osolíme a opepříme. Salát silně promačkáme tak, aby pustil šťávu.

Jak dlouho vydrží kimchi

Kimchi vydrží v lednici až 6 měsíců, po otevření jej spotřebujte do 3 dnů.

Na co je dobré kimchi

Při kvašení se tvoří zdravé bakterie, které pomáhají udržovat funkční a zdravou střevní mikroflóru. Kimchi tedy funguje jako probiotikum, čistí střeva od odpadů a toxinů a stimuluje lepší vstřebávání živin. Navíc obsahuje vlákninu, která stabilizuje střevní pohyby a brání vzniku zácpy.

Jaký je rozdíl mezi pekingským a čínským zelím

Základní rozdíl mezi pekingským a čínským zelím je ve struktuře rostliny. Pekingské zelí vytváří hlávky, čínské zelí jsou volné listové příp. řapíkaté růžice. I z toho vyplývají základní chuťové rozdíly.

Jak dlouho vydrží zelí v Zeláku

Zkvašené zelí nám vydrží až do jarních měsíců příštího roku. Když se v místnosti se zelím zvýší teplota nad 10°C (zejména k jaru), je nezbytné, abychom zelí přendali do čistých sklenic a umístili ho v chladničce. Tam v temnu a pod tekutinou vydrží tak dlouho, dokud z něj nepřipravíme některý z pokrmů, které máme rádi.

Proč se kazí kysané zelí

Nepřítomnost vzduchu. Zelí je potřeba důkladně udusat. Pokud má samo málo šťávy, musíme přidat převařenou a zchladlou vodu se solí. Zelí je potřeba zatížit, aby při bouřlivém kysání nezůstal jeho povrch na suchu.

Jaké vitaminy má čínské zelí

Čínské zelí je zelenina s nízkou energetickou hodnotou. Obsahuje vlákninu, malé množství bílkovin, vitaminy a minerální látky, především vitamin C, dále je zdrojem vitaminů skupiny B. Z minerálů můžeme jmenovat draslík, hořčík, vápník, železo a menší množství sodíku.

Co to je kimchi

Kimčchi (korejsky 김치, někdy pod vlivem angličtiny přepisováno kimči) je tradiční korejská příloha k jídlu. Jde o pikantní křupavý salát připravený z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí. Nepodává se jako hlavní jídlo, ale v misce jako příloha ke každému jídlu dne.