Kdy budou volby do Senátu?

Kdy budou volby do Senátu?

Kdy jsou volby v roce 2023

Pro hlasování ve druhém kole volby byl stanoven termín na pátek 27. a sobotu 28. ledna 2023, opět ve stejný čas jako v kole prvním, tedy od 14 do 22 hodin první den a od 8 do 14 hodin den druhý. V tomto kole voliči nedostali hlasovací lístky do poštovních schránek, ale obdrží je přímo ve volební místnosti.

Kdy se konají volby do Senátu

Volby do Senátu Parlamentu České republiky upravuje zákon o volbách do Parlamentu České republiky (č. 247/1995 Sb.). Poprvé se uskutečnily v listopadu 1996, kdy byla zvolena třetina senátorů na 6 let, třetina na 4 roky a třetina na 2 roky. Od té doby se každé 2 roky znovu volí třetina senátorů.

Jaké budou volby v roce 2024

Příští volby do Evropského parlamentu se mají konat od 6. do 9. června 2024 v souladu s Lisabonskou smlouvou. V důsledku brexitu bylo v lednu 2020 rozděleno 27 křesel britské delegace ostatním zemím.

Kdy budou příští volby

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Volby Datum Počet stran
Volby do Poslanecké sněmovny 2010 29. května – 30. května 2010 27
Volby do Poslanecké sněmovny 2013 25. října – 26. října 2013 24
Volby do Poslanecké sněmovny 2017 20. října – 21. října 2017 31
Volby do Poslanecké sněmovny 2021 8. října – 9. října 2021 22

Jaké jsou volby v ČR

Volby v Česku

V Česku se volí do Evropského parlamentu, do krajských zastupitelstev, do obecní samosprávy (obecní zastupitelstva a zastupitelstva městských částí nebo městských obvodů ve městech, kde městské části či městské obvody existují), do Senátu, do Poslanecké sněmovny a prezident.

Která strana vyhrála volby

8 % pro dvoučlenné koalice a 11 % pro vícečetné koalice) překročily čtyři subjekty: vyhrála koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s volebním lídrem Petrem Fialou s 27,79 % hlasů, na druhém místě skončilo hnutí ANO stávajícího premiéra Andreje Babiše s 27,12 %, na třetím místě koalice Piráti a Starostové (Piráti a STAN) …

Kde budou volby do Senátu

Volby do Senátu Parlamentu České republiky 2022
Valdštejnský palác, sídlo Senátu
Stát Česko
Druh voleb parlamentní
Volební termín 23.–24. září 2022 (1. kolo) 30. září–1. října 2022 (2. kolo)

Kdy budou nová zastupitelstva

Volby do zastupitelstev obcí v Česku 2022
Stát Česko
Volební termín 23.–24. září 2022
Předchozí volby 2018
Následující volby 2026

Kdy budou parlamentní volby na Slovensku

Po několika dnech jednání se strany bývalé koalice OĽaNO, Sme rodina, SaS a ZA ĽUDÍ shodli na termínu předčasných voleb na sobotu 30. září 2023.

Jak často se volí

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, a to každé čtyři roky podle zásad poměrného zastoupení.

Kdo vyhrál poslední volby

8 % pro dvoučlenné koalice a 11 % pro vícečetné koalice) překročily čtyři subjekty: vyhrála koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s volebním lídrem Petrem Fialou s 27,79 % hlasů, na druhém místě skončilo hnutí ANO stávajícího premiéra Andreje Babiše s 27,12 %, na třetím místě koalice Piráti a Starostové (Piráti a STAN) …

Jak probíhají volby v ČR

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, a to každé čtyři roky podle zásad poměrného zastoupení. Volí se 200 poslanců. Kandidovat může ten, kdo je starší 21 let, hlasovat ten, kdo je starší 18 let.

Co obnáší práce zastupitele obce

Zastupitelstvo je nejvyšším orgánem obce, standardně tedy rozhoduje o převodech nemovitostí, schvaluje rozpočet, volí starostu, místostarostu či i členy rady, vydává obecně závazné vyhlášky, stanovuje odměny neuvolněným členům zastupitelstva, rozhoduje o spolupráci s jinými obcemi atd.

Jak často jsou volby do Poslanecké sněmovny

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, a to každé čtyři roky podle zásad poměrného zastoupení.

Kdo nemůže být zastupitel

Zastupitelem obce by tak neměl být zaměstnanec obce zařazený do obecního úřadu téže obce či obce, která vykonává působnosti vůči této obci (např. ORP), krajského úřadu nebo finančního úřadu. O slučitelnosti či neslučitelnosti funkcí však rozhoduje primárně zastupitelstvo dané obce.

Kdo platí zastupitelé

Odměňování zastupitelů má ve své kompetenci výhradně zastupitelstvo obce. Ze zákona mají nárok na finanční odměnu měsíčně vyplácenou z prostředků obce uvolnění členové zastupitel- stva a neuvolnění starostové.

Jak se zbavit zastupitele

Funkce zastupitele je neslučitelná například se zaměstnáním v obecním úřadě. A mandát zastupiteli podle zákona o obcích zaniká i s jeho odsouzením k nepodmíněnému trestu. Proto, pokud existuje podezření na nezákonné aktivity členů zastupitelstva, patří mezi nejefektivnější nástroje podání trestního oznámení.

Kdo rozhoduje v obci

Starosta je stejně jako zastupitelstvo, rada či obecní úřad orgánem obce. Pravomoci jednotlivých obecních orgánů v základu upravuje zákon o obcích.

Co dělá rada obce

Činnost rady obce

Rada připravuje návrhy pro zasedání zastupitelstva obce a zákonem o obcích je jí vyhrazeno například: zabezpečovat hospodaření obce podle schváleného rozpočtu. vydávat nařízení obce. stanovit rozdělení pravomocí v obecním úřadu, rozhodovat o počtu zaměstnanců OÚ

Kdy končí mandát

Důvody zániku mandátu vyslovením zastupitelstva obce:

pravomocné rozhodnutí soudu, kterým byl člen zastupitelstva obce odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody; člen zastupitelstva obce přestal být volitelný; neslučitelnost funkcí.

Kdy končí mandát řády obce

platí, že mandát zaniká dnem voleb do zastupitelstva obce či dnem, kdy starosta obdrží písemnou rezignaci člena zastupitelstva obce na jeho mandát).

Kdo stojí v čele obce

Navenek obec reprezentuje starosta, který stojí v čele obecního úřadu.

Kdy končí rada obce

V souladu s ustanovením § 99 odst. 4 zákona o obcích, pokud se starosta či místostarosta vzdá své funkce (míněno funkce starosty či místostarosty) nebo z ní je odvolán, přestává být i členem rady obce.

Jaké vzdělání musí mít starosta

Jak jsem uvedl, dobrým starostou může být absolvent jakéhokoliv oboru, ovšem to předpokládá, že se stále vzdělává. Jistou výhodu oproti jiným profesím mají politologové, ekonomové či právníci, protože ti vědí, co je ve funkci čeká a na co se mají připravit, ostatní musí znalosti získat samostudiem.

Jak odstoupit ze zastupitelstva obce

Dle ustanovení § 55 odst. 2 písm. b) zákona o volbách do zastupitelstev obcí mandát člena zastupitelstva obce zaniká ex lege, tedy ze zákona, dnem, kdy starosta obce obdrží písemnou rezignaci člena zastupitelstva obce na jeho mandát.