Jaké tresty lze uložit?

Jaké tresty lze uložit?

Za co můžu dostat podminku

Soud může podmíněně odsoudit tehdy, jestliže vzhledem k osobě a poměrům pachatele, zejména s přihlédnutím k jeho dosavadnímu životu a prostředí, ve kterém žije a pracuje, a k okolnostem případu má důvodně za to, že k působení na pachatele, aby vedl řádný život, není třeba výkonu uloženého trestu.

Jaký je v ČR nejpřísnější trest

Trest odnětí svobody je jedním z druhů trestů, které může soud uložit za spáchané trestné činy. Je to nejpřísnější sankce, kterou lze v našem právním řádu uložit a je ji možné uložit pouze za trestné činy, nikoliv třeba za přestupek.

Kdy lze uložit peněžitý trest

Peněžitý trest může soud uložit, jestliže pachatel pro sebe nebo pro jiného úmyslným trestným činem získal nebo se snažil získat majetkový prospěch.
Archiv

Co nesmim udělat v podmince

Soud může uložit např. podrobení se léčení závislosti na návykových látkách, podrobit se programům psychologického poradenství, zdržet se hazardních her, zdržet se požívání alkoholických nápojů, uhradit dlužnou částku atd.

Jaké tresty se mohou v ČR udělit

Systém trestů – úvododnětí svobody.domácí vězeníobecně prospěšné práce.propadnutí majetku.peněžitý trest.propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.zákaz činnosti.zákaz pobytu.

Jak se vyhnout vězení

Seznam možností, jak oddálit nástup trestu:A) Využívat obstrukčního jednání v přípravném i soudním řízení.B) Požádat o odklad nástupu trestu po vynesení pravomocného odsuzujícího rozsudku.C) Požádat o přerušení výkonu trestu již v průběhu výkonu trestu.D) Vyhýbání se nástupu trestu / Útěk.

Za co je výjimečný trest

Výjimečným trestem se rozumí trest odnětí svobody nad dvacet do třiceti let, případně doživotí. Takový trest předpokládá jednak velmi vysokou závažnost trestného činu, dále ztíženou možnost nápravy pachatele a u konkrétního zločinu musí možnost uložení takového trestu trestní zákoník uvádět.

Kdy se ukládá společný trest

Jinou situací ovšem je, dochází-li k uložení takzvaného společného trestu, kdy dochází k pokračování jednoho trestného činu. Soudci mají v takovém případě nelehkou situaci, kdy musí posoudit, zda došlo k opakování stejného trestného činu, či byl již od počátku jasně daný záměr jednoho trestného činu.

Jak funguje domácí vězení

Trest domácího vězení spočívá v povinnosti odsouzeného zdržovat se ve svém obydlí, a to v době stanovené rozhodnutím soudu. Prakticky to vypadá tak, že soud určí odsouzenému, které dny v týdnu a v jaké denní době má povinnost být doma. Tím je zásadně omezena možnost volného pohybu odsouzeného.

Co kdyz Nezaplatim peněžitý trest

Jakmile se stal rozsudek vykonatelným, soud pachatele vyzve, aby peněžitý trest zaplatit do jednoho měsíce. V opačném případě může být trest vymáhán, případně také přeměněn v trest odnětí svobody. Jestliže odsouzený do jednoho měsíce částku nezaplatí, je trest vymáhán podle daňového řádu.

Po jaké době se maže trestní rejstřík

Výmaz z Rejstříku trestů/Zahlazení odsouzenípo dobu tří let, jestliže trest činil nejvíce jeden rok;po dobu pěti let, jestliže trest činil více než jeden rok;po dobu deseti let, jestliže trest činil více než 5 let;po dobu patnácti let, jestliže byl uložen výjimečný trest.

Co je uvedeno v rejstříku trestů

Evidence zejména obsahuje: údaje k osobě odsouzeného, aby nebyl zaměnitelný s jinou osobou (jméno, příjmení, datum a místo narození, rodné číslo) označení soudu, který ve věci rozhodl, spisovou značku trestní věci, datum rozhodnutí číselné označení trestného činu podle příslušných ustanovení v trestním zákoníku.

Jaký je život ve vězení

Jeho život je do značné míry řízen denním rozvrhem v daném zařízení, pravidly stanovenými zákonem a nařízeními ředitele věznice. Jeho možnosti rozhodování o vlastním chování jsou omezené také neustálou přítomnosti několika spoluodsouzených, nedostatkem soukromí a intimity.

Co jedí ve vězení

„Věznice má pestrý jídelníček s denním příjmem ovoce a zeleniny, zastoupeny jsou i ryby, uzeniny a sladké pečivo. Pokud jsou jídla dávkována podle obvyklých norem, nelze jídelníčku nic vytknout.

Jaké tresty může udělit soud

peněžitý trest. propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty. zákaz činnosti. zákaz pobytu.

Jaké jsou druhy trestu

Současná právní úprava zná tyto druhy trestů: odnětí svobody, domácí vězení, obecně prospěšné práce, propadnutí majetku, peněžitý trest, propadnutí věci, zákaz činnosti, zákaz pobytu, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, ztrátu čestných titulů a vyznamenání, ztrátu vojenské hodnosti, vyhoštění.

Jak se dostat z vazby

Obviněný sám (i když nejlépe prostřednictvím obhájce) může žádat o propuštění z vazby. O takové žádosti musí být bezodkladně, nejpozději do pěti pracovních dnů, rozhodnuto. Je-li žádost zamítnuta, může proti tomuto zamítavému rozhodnutí obviněný (nejlépe prostřednictvím obhájce) podat stížnost.

Za co můžu dostat domaci vězení

Trest domácího vězení nelze uložit za jakýkoliv trestný čin. Uložení trestu domácího vězení je možné pouze u přečinů, tedy u všech nedbalostních trestných činů nebo u úmyslných trestných činů, na které zákon stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující 5 let.

Jak zaplatit trestní příkaz

ODPOVĚĎ: V trestním příkazu se tyto údaje neuvádějí. K zaplacení peněžitého trestu budete písemně soudem vyzván, kdy kromě písemné výzvy od soudu dostanete poštou také složenku znějící na plnou výši pokuty (25.000,- Kč) spolu s příslušným číslem účtu a dalšími údaji pro platbu pokuty (variabilní symbol apod.).

Co je uvedeno v Rejstříku trestů

Evidence zejména obsahuje: údaje k osobě odsouzeného, aby nebyl zaměnitelný s jinou osobou (jméno, příjmení, datum a místo narození, rodné číslo) označení soudu, který ve věci rozhodl, spisovou značku trestní věci, datum rozhodnutí číselné označení trestného činu podle příslušných ustanovení v trestním zákoníku.

Kde žádat o vymaz Rejstříku trestů

Žádost o zahlazení odsouzení a tedy výmaz z rejstříku trestů se podává k soudu dle trvalého bydliště odsouzeného. Žádost o výmaz z rejstříku trestů je bez poplatku. Soud následně žádost o výmaz prozkoumá a v případě splnění podmínek rozhodne o zahlazení odsouzení.

Jak udělat výmaz z Rejstříku trestů

Žádost o zahlazení odsouzení a tedy výmaz z rejstříku trestů se podává k soudu dle trvalého bydliště odsouzeného. Žádost o výmaz z rejstříku trestů je bez poplatku. Soud následně žádost o výmaz prozkoumá a v případě splnění podmínek rozhodne o zahlazení odsouzení.

Co se stane když nenastoupím do vězení

Jestliže odsouzený nenastoupí na výzvu ve stanoveném termínu k výkonu trestu, hrozí mu trestní stíhání za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což lze uložit trest odnětí svobody na dobu až dvou let.

Jak to vypadá ve vězení

Obvyklou zábavou jsou televize, karty, posilovna. Oběd je ve věznicích obvykle vydáván už před polednem, po něm vězni často mají osobní volno či vycházky. Část z nich se přesouvá do speciálních místností, kde se setkávají s blízkými, pokud mají povolenou návštěvu. Večeře bývá časná.

Kdy se může volat z vězeň

Odsouzený má právo na použití telefonu ke kontaktu s osobou blízkou. V zájmu nápravy odsouzeného nebo z jiného závažného důvodu lze odsouzenému povolit použití telefonu ke kontaktu s jinou osobou, než je osoba blízká. Náklady spojené s použitím telefonu hradí odsouzený.