Jak se říká Elen?

Jak se říká Elen?

Jaký je význam jména Elen

Je to jméno řeckého původu a znamená „světlo“, „pochodeň“ nebo také jako „nositelka světla". Může také znamenat „soulad, skvost" odvozené ze jména Eleonora.

Kdy má svátek Ellena

Kdy má svátek Elena

dne v letech
16. března 1991-2023

16. 3. 2023

Co znamená jméno Ema

Ženské křestní jméno Ema (užívané také jako Emma) má germánský původ. Vzniklo z německých jmen Erma a Irma, resp. Ermentrud, Erenhild, Irmagard. Překládá se jako "pečovatelka", "pečující", ale také "starostlivá", "milovaná" nebo "veselá".

Co je to Martina

Martina vzniklo z římského slova "Martinus", které je přídavným jménem k Martovi. Překládá se tedy jako "náležící Martovi", "náležící bohu války", přeneseně pak i jako "bojovnice" nebo "bojovná". Ženská podoba k Martin. Latinské Martinus je přídavné jméno k Mars, což je jméno římského Boha války.

Jak rikat Ele

Jméno Elena se vyskytuje i ve variantě Elen. Nemá mužský protějšek. Příbuznými jmény jsou i Jelena nebo Eleonora. Domáckými podobami jména jsou Eli, Elča, Elka, Ela, zdrobněle Elenka nebo Eluška.

Kdy slaví svátek Elenka

Svátek: 4.7., 20.7.

Odkud pochází jméno Elena

Původ a význam jména

Jednalo by se o bulharskou nebo ruskou odvozeninu řeckého jména Helena s výkladem „nositelka světla“. Jméno by vzniklo z řeckého slova „heléne“ v překladu „pochodeň“. Další teorie dávají jménu Elena keltský původ a význam „soulad, svornost“. Odvozují ho od anglického jména Eleonora.

Kdy má svátek Ema

Kdy má svátek Ema

dne v letech
8. dubna 1964-2023

8. 4. 2023

Co znamená jméno Jan

Mužské křestní jméno Jan patří k nejoblíbenějším českým jménům. Pochází z hebrejštiny. Vyvinulo se z hebrejského "Jochanan", které se překládá jako "Bůh je milostivý". Jedná se o složeninu ze slov "Jahve" ("Bůh", "Hospodin") a "chanan" s významem "smilovat se" či "milost".

Co je to Josef

Josef je prastarým biblickým jménem, jehož původ je spojený s hebrejštinou. Pochází z hebrejského jména Jóséph, které dle židovské tradice nosil jeden z patriarchů izraelského národa, syn Jákoba. Jméno se z hebrejštiny překládá jako "Bůh ti dá (dítě)", "Bůh ti dá následovatele", "Bůh ti přidá".

Co to je David

Původ jména není jednoznačný, existuje několik teorií, které vysvětlují jeho vznik. Jedna z nich popisuje jméno David jako odvozeninu hebrejského slova "dód" s významem "miláček" nebo také "strýček". Jméno může pocházet také z asyrského slova "dádu", které se také překládá jako "milovaný, miláček".

Jak říkat Nele

Domácky se jméno užívá jako Neli, Nelinka, Nelka, Nelička, Neliška, Neluška apod. Jméno se jako Nelly či Nelli vyskytuje i v němčině, angličtina jméno zná jako Nellie, Nell nebo Nelly (užívá se i jako domácí podoba jmen Ellen, Hellen aj.).

Kdo má svátek 20 července

Do konce roku zbývá 164 dní. Svátek má Ilja.

Kdo má svátek 245

Do konce roku zbývá 221 dní. Svátek slaví Jana a Vanesa.

Kdy má svátek Eleanor

V českých kalendářích se běžně neuvádí, svátek slaví společně s Lenkou (podoba jmen je čistě náhodná, nemají podobný ani původ ani význam) 21. února.

Co je to Eliška

Ženské křestní jméno Eliška nebo jeho zkrácená varianta Elza pochází z hebrejštiny. Vzniklo zřejmě z hebrejského jména Elíšéwah, které se překládá jako "Bůh je má přísada" či "přísahám na svého Boha". Stejný původ má i české jméno Alžběta (anglicky Elisabeth).

Co znamená jméno Adéla

Ženské křestní jméno Adéla je původu starogermánského. Jedná se o počeštěnou a zkrácenou formu německého jména Adelheid. Významový výklad tohoto jména je vznešená bytost, člověk s vybranými způsoby a ušlechtilou postavou. Adéla se dá překládat jako "vznešená", "ušlechtilá" či "spanilá".

Jak rikat jmenu Jan

Nejužívanější domácí podobou jména je Honza, zdrobněle Honzík či Honzíček. Uplatňují se však i varianty Jenda, Jeník, Jeníček, Janek, také Jéňa, Jeňouš, Janík, Janeček aj.

Jak oslovit Jan

Honzovi zdrobněliny: Honzík, Honzák, Honzin, Honzíček, Hóňa, Honík, Honďula. Janovi zdrobněliny: Janek, Jenda, Jeník, Janík, Janica, Jéňa, Janko, Jano, Janeček, Johanek, Jens, Janis, Jannick.

Jak říkat Pepa

Domácími podobami jména jsou především Pepa, Pepík, Pepíček, také Pepan, Pepin, Pepino, Pepča, dále Jožka, Jožan, Jožánek, Jožínek, Joska, Jozífek aj. Jméno se v různých mutacích užívá po celém světě. Anglickou a francouzskou variací jména je Joseph, zkráceně anglicky pak také Joe.

Co je to Filip

Vzniklo ze dvou řeckých slov, prvním je "philos" ve významu "milovat" a druhým je "hippos", které se překládá jako "kůň". V doslovném překladu jméno Filip tedy znamená "milovník koní". Přeneseně se jméno vykládá i jako "vznešený" či "ušlechtilý", ve starém Řecku totiž koně vlastnili pouze aristokraté.

Jak se dá říkat Davidovi

Domáckými podobami jména jsou Davy, Dava, Dáva, Dóda, Dejv, zdrobněle Davídek.

Jak se řekne italsky David

Ciao, Davide! Tak ahoj, Davide! Io sono Davide. Já jsem David.

Jak se říká Adele

Vlasteneckou podobou jména je Šlechtislava. Dalšími variacemi jména Adéla je Adélka, Adla, Adka či Adél, také Áďa, Áda, Aduš, Ady, Adelajda, Adelinka apod.

Co je to Petr

Vlastní mužské jméno Petr pochází z řečtiny (πέτρος Petros), kde femininum πέτρα petra znamená „kámen“ či „skála“ . V České republice to bylo v roce 2016 třetí nejčetnější jméno.