Co je Operátor trhu?

Co je Operátor trhu?

Kdo je Operátor trhu s elektřinou

Operátor trhu s elektřinou je akciová společnost, která zajišťuje fungování trhu s elektřinou a plynem. Vlastní ji stát a možná ji znáte spíš pod zkratkou OTE.
Archiv

Jak funguje OTE

OTE je akciová společnost, která funguje jako operátor trhu s energiemi. Činnost vykonává na základě energetického zákona a povolení od Energetického regulačního úřadu. OTE má na starosti především organizování krátkodobé trhu s elektřinou a plynem.

Co je poplatek OTE

Tento poplatek odráží náklady společnosti Operátor trhu s elektřinou, a. s., (dále jen OTE), která trh s elektřinou v ČR organizuje. Poplatek závisí na množství elektřiny dodané zákazníkům do odběrných míst. Cenu za činnost OTE reguluje stát a její výši pevně stanovuje Energetický regulační úřad.

Kdo je e on

ON je holdingová společnost se sídlem v Essenu, je jedním z předních světových energetických společností se silným postavením na trhu v Evropě. 51°25′30,02″ s. š., 6°59′38,05″ v. d.

Jak funguje trh s elektřinou

Trh s elektřinou je primárně hodinový. Přicházejí na něj jednotlivé elektrárny a nabízejí elektřinu za určitou cenu. Na burze se všechny nabídky seřadí a závěrná elektrárna potom určí cenu i pro ostatní. Ve středoevropském regionu stanovují cenu především uhelné a plynové elektrárny.

Jak nakupovat elektřinu na spotovém trhu

Maloodběratelé, ať v kategorii podnikatelé nebo domácnost, obecně nemohou nakupovat energii přímo na spotovém trhu. Vždy musí využít služeb obchodníka, který je registrován a má pro zprostředkování prodeje energie potřebnou licenci.

Proč se elektřina prodává na burze

Protože nikdy není možné přesně odhadnout spotřebu, je trh s elektřinou na burze využíván k regulaci. Výrobci elektřiny nabízejí elektřinu za různé ceny a podle situace na trhu jsou jejich nabídky využity (nakoupeny) nebo nikoliv (nevyužité elektrárny nesmí do sítě elektřinu dodávat).

Jak prodávat elektřinu za spotové ceny

Odběratel požádá o změnu dodavatele úplně stejným způsobem, jako by přecházel např. od INNOGY k ČEZ nebo EON. Vybere dodavatele, který nabízí spotový tarif, požádá o změnu a to je vše. Odečet spotřeby elektřiny, aby bylo možno účtovat hodinové ceny, se dějí na straně dodavatele.

Co má vliv na cenu elektřiny

Výši ceny silové elektřiny ovlivňuje několik hlavních faktorů: Poptávka a nabídka na trhu. Poměry na trhu pro domácnosti a pro maloodběratele. Hospodářský růst nebo naopak útlum.

Na jakou dobu má ČR zásoby zemního plynu

Těžbě se věnuje 5 společností a těžba kryje přibližně 2 % domácí spotřeby. Zásoby zemního plynu na využívaných ložiskách se odhadují na 2 842 mil. m3 s životností 21 let. V České republice je více jak 2,8 milionů odběratelů zemního plynu, z toho 2,6 mil.

Co je to EG D

Od 1. ledna 2021 bude mít E.ON Distribuce nové jméno a vzhled. Do nového roku vstoupí pod názvem EG.D. Zkratka je odvozena z anglického Electricity and Gas Distribution, tedy distribuce elektřiny a plynu. Tento krok je jedním ze série opatření, která směřují k naplnění požadavků české i evropské legislativy.

Kdo vlastní Egd

Členství v holdingu

Majoritním vlastníkem holdingu je český podnikatel a právník Daniel Křetínský. Jediným akcionářem společnosti epet je společnost EP Energy, a.s.

Jak se stanovuje cena elektřiny na trhu

V případě České republiky se to děje na energetické burze PXE v Praze. Elektřinu vždy vyrábějí ty nejlevnější elektrárny, které jsou dohromady schopny uspokojit poptávku. Cena elektřiny na trhu je pak ta, za kterou elektřinu vyrábí ten poslední (nejdražší) zdroj, který je ještě potřeba k uspokojení poptávky.

Proč je u nás nejdražší elektřina

Proč máme v ČR elektřinu tak drahou, když ji vyrábíme levně Výrobní náklady našich jaderných bloků, které nemusí pálit drahý zemní plyn a nepotřebují drahé emisní povolenky, jsou opravdu mnohem nižší než tržní ceny. Cena ale není primárně určována výrobními náklady ale poptávkou a nabídkou, tedy trhem s elektřinou.

Jak funguje spotový trh

Spotový trh je trh, kde jsou cenné papíry, komodity nebo zahraniční měna obchodovány „na místě“ – spotově – a ihned doručeny kupujícímu. Pojem „spotový“ se také používá k popisu současné ceny komodity, např. zlata a stříbra, stejně jako obchodu, který je dokončen okamžitě, a nikoli v budoucnu.

Jak funguje Spotovy trh

Spotový trh má za úkol vyrovnávat odchylky mezi nakoupeným množstvím a spotřebovaným množstvím elektřiny a plynu účastníků trhu. Zkrátka, když obchodník nakoupí více energie, než kterou prodá svým zákazníkům, prodává přebytek na spotovém trhu a naopak nakupuje, když energie má málo.

Proč je v Česku dráha elektřina

Podobně jako ceny elektřiny nyní určují nejdražší zdroje, tak naopak při nízké poptávce jsou ceny stlačovány dolů levnou výrobou z fotovoltaických a větrných elektráren. Jakmile jsou už postaveny, tak jsou jejich proměnné výrobní náklady velmi nízké, ještě nižší než u jaderných zdrojů.

Kdo vykupuje elektřinu z FVE

Jako výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů energie můžete uzavřít smlouvu o povinném výkupu s dodavatelem, který je na vašem distribučním území státem stanoven jako povinně vykupující. Podporu získáte za celkový objem elektřiny dodané do distribuční sítě a bude vám vyplácena povinně vykupujícím.

Co s přebytky z fotovoltaiky

Během provozu fotovoltaické elektrárny se měří přebytky energie, kterou nestihne dům spotřebovat, a ty následně automaticky předehřívají vodu, místo aby odcházely do distribuční sítě. Dle velikosti vašeho solárního řešení a způsobu využívání teplé vody můžete být s teplou vodou plně samostatní.

Kdo vykupuje přebytky z fotovoltaiky

Když se rozhodnete prodávat přebytky elektřiny ze své fotovoltaické elektrárny (zelená elektřina), musíte sehnat někoho, kdo od vás elektřinu vykoupí. Takzvaný výkupce s vámi podepíše smlouvu o výkupu nadbytečné energie. Konkrétní podmínky pro obchod se zelenou elektřinou si určuje každý výkupce individuálně.

Jak se bude vyvíjet cena elektřiny 2023

Ceny elektřiny v roce 2023 se pravděpodobně budou stále držet poměrně vysoko a jejich pokles se dá očekávat teprve v roce 2024. Ačkoliv cena elektřiny na burze již šla dolů, u maloobchodních cen to zatím neplatí a ještě hned tak nebude.

Jaká bude cena elektřiny v roce 2023

Aktuální průměrná cena elektřiny 2023

Aktuální průměrná cena elektřiny se pohybuje okolo 5,93 Kč/kWh (aktualizace únor 2023). Konkrétní ceny se mohou od sebe dost lišit dle místa a dodavatele. V současné době cena elektřiny mírně klesá a lze si zajistit ještě nižší ceny.

Kdo prodal zásobníky na plyn

Většina zásobníků plynu v Česku přechází ode dneška zpět pod německý koncern RWE. Firma to oznámila ČTK. Krok podle ní souvisí s dohodou o výměně aktivit obnovitelných zdrojů mezi skupinami RWE a E.

Jak dlouho vydrží plyn v ČR

Podle aktuálních odhadů vystačí globální zásoby ropy a zemního plynu zhruba 50 let, uranu 100 let a uhlí 150 let.

Co to je distribuce

Distribuce je veškerá činnost spojená s pohybem zboží od výrobce ke konečnému spotřebiteli v místě určení. Tato složka marketingového mixu představuje souhrn činností všech subjektů, kteří se podílejí na zpřístupnění hotových produktů konečným uživatelům prostřednictvím tzv. distribučních cest.