Jak se jmenuje fobie z hlubin?

Jak se jmenuje fobie z hlubin?

Co je to Thalassofobie

Strach z oceánu nebo hluboké, otevřené vody úzce souvisí se strachem z neznámého.
Archiv

Co je to Trypofobie

Trypanofobie (ze starořeckých slov trypano – nebozez nebo vrtat, fobos – strach) je chorobný strach z injekčních stříkaček a jehel, přičemž může představovat závažné zdravotní riziko, neboť některé osoby trpící touto fobií se mohou lékařské péči záměrně vyhýbat a odmítat ji, nicméně dnes již existují možnosti, jak …

Jak se zbavit Nyktofobie

Onemocnění spadá do kompetence psychiatrů. Jako u většiny fobií i zde má léčba dva základní pilíře – psychoterapii a případně podávání léků. Psychoterapie znamená opakovaná sezení s psychiatrem, který se snaží zjistit příčinu pacientových obtíží a postupně ho učí se se strachem vyrovnávat a zvládat ho.

Jak se jmenuje strach z hmyzu

Entomofobie je specifická fobie charakterizována nadměrným nebo nereálným strachem z jednoho nebo více druhů hmyzu a je klasifikována jako fobie podle DSM-5. Více specifické fóbie jsou apifobie (strach z včel) a myrmecofobie (strach z mravenců). Jedna kniha tvrdí, že 6 % všech obyvatel USA touto fobií trpí.

Jak se jmenuje fobie ze Zraloku

Panický strach ze žraloků se jmenuje galeofóbie.

Jak se jmenuje fobie z hadů

Ofidiofobie je abnormální strach (neboli fobie) z hadů. Řadí se mezi zoofobie, jež jsou způsobeny zvířaty. U lidí postižených ofidiofobií vyvolává pohled na hady pocit úzkosti a strachu a nezáleží na tom, zda je v teráriu, televizi, na fotografii či při setkání ve volné přírodě.

Jak se jmenuje fobie z injekcí

Strach z injekcí má dokonce svůj latinský název – trypanofobie. Vyskytuje se u dětí, ale i u dospělých. Aichmofobie, je strach z ostrých předmětů. Strach z odběrů krve tedy není mezi lidmi ojedinělý.

Jak překonat strach ze tmy

Jako jedna z nejúčinnějších se ukazuje kognitivně behaviorální terapie. S psychologem můžete o svém strachu bez obav mluvit, budete zkoušet různé modelové situace a postupně třeba pracovat i na odstranění pomoci v podobě nočního světýlka. Tma je tajemná a neproniknutelná.

Jak se jmenuje fobie tmy

Fobie ze tmy (nyktofobie) není obyčejným strachem, který zažene rozsvícené světlo na chodbě či lampička před spaním.

Jak se nazývá fobie z psů

Kynofobie je specifická fobie charakterizovaná strachem ze psů patřící mezi zoofobie.

Jak se jmenuje fobie z knoflíku

Koumpounofobie. Aby toho nebylo málo, existuje také fobie z knoflíků. Divíte se, čeho se na tak obyčejné věci může někdo bát Lidé trpící tímto iracionálním strachem často popisují, že pohled na knoflíky v nich vyvolává pocit odporu, úzkost nebo naprostou beznaděj.

Jak se jmenuje strach z klaunů

Termín coulrofobie, kterým se označuje chorobný strach z klaunů, pochází z řeckého slova koulron, což znamená chůdy. Výraz kolobathristes představuje člověka na chůdách — na nich klauni dříve v cirkusech vystupovali. „Strach z klaunů může u člověka vzniknout vlivem negativní zkušenosti z minulosti.

Jak se jmenuje fobie ze skoly

Školní fobie je něco, s čím se řada dětí potýká. Jedná se o velký strach ze školy, školního prostředí, třídního kolektivu či nějaké části dění ve škole. Strach je zdravá a přirozená emoce.

Jak se jmenuje fobie z bouřky

Keraunofobie – strach z bouřky, především z blesků.

Jak se jmenuje fobie z Blesku

astrofobii (strach z bouřky) nebo také brontofobii (strach z hromu). Další možnou variantou je tzv. keraunofobie, chorobný strach ze zasažení bleskem. Je třeba uznat, že blesky reálně nebezpečné skutečně mohou být.

Kdy se děti bojí tmy

Strach ze tmy se většinou objevuje ve chvíli, kdy se u dětí začíná rozvíjet představivost, tedy okolo 2 až 3 let věku. Tehdy jsou sice dost velké, aby měly vlastní představivost, ale ne tak vyspělé, aby ji řádně odlišily od reality.

Jak se nebát v noci

Pravidla bezpečnosti v noci

Vezměte si s sebou do tašky pohodlné boty, ve kterých se budete lépe pohybovat, a přes minišaty si v noci přehoďte dlouhý svetr. Oblečení ale není to jediné. Záleží také na tom, jak se tváříte, jak rychle jdete nebo co při chůzi děláte!

Jak se jmenuje strach z lidí

Strach z lidí ve formě sociální fobie

Strach z lidí může být doprovodným symptomem mnoha psychických onemocnění. Nejčastěji se však jedná o jednu z úzkostných poruch, která se nazývá sociální fobie. Sociální fobici mají problematický vztah sami k sobě.

Jak se jmenuje fobie z žil

Příznaky. Když člověk trpící hematofobií vidí krev, nebo na ni pomyslí, začnou se u něho vyskytovat následující příznaky: panika. strach, úzkost.

Co je to Coulrophobia

Coulrofobie (anglicky coulrophobia) je chorobný strach z klaunů. Patří mezi specifické fobie, které se řadí mezi úzkostné poruchy. Jedná se o trvalý a iracionální strach ze setkání nebo jakékoliv interakce s klauny, úzkost mohou vyvolat i pomůcky, které klauni používají (červený nos, klobouk, chůdy…).

Jaké jsou nejčastější fobie

Nejčastější jsou údajně fobie ze zvířat – nejvíce Čechů se bojí pavouků, hadů nebo myší. Na druhé příčce následuje strach z výšky, kterým trpí okolo čtrnácti procent lidí. Třináct procent Čechů zažívá klaustrofobii neboli strach ze stísněných prostor.

Jak se jmenuje strach ze tmy

Fobie ze tmy (nyktofobie) není obyčejným strachem, který zažene rozsvícené světlo na chodbě či lampička před spaním.

Jak na Separacni Uzkost u dětí

Každé dítě si obdobím separační úzkosti ve svém životě musí projít. Lékaři obecně doporučují ho na odloučení od matky nebo jiné blízké osoby postupně připravovat. Pokud už však dítě prochází složitým obdobím separační úzkosti, je důležité věnovat mu dostatek času, pochopení, lásky a fyzického kontaktu.

Jak se jmenuje fobie z moře

Jedná se o druh fobie označovaný jako thalassofobie.

Co je to Chromofobie

Chromofobie je vzácná psychiatrická porucha, při které má daný jedinec bezdůvodný strach z určité barvy nebo barev. Podobně jako u jiných fobií mívá postižený jedinec náhled na nesmyslnost strachu, ale není schopen jej překonat.