Co je lepší CT nebo magnetická rezonance?

Co je lepší CT nebo magnetická rezonance?

Jaký je rozdíl mezi magnetickou rezonancí a CT

Magnetická rezonance (MR, MRI sken) je druh zobrazovacího vyšetření. Na rozdíl od CT nevyužívá rentgenové záření, ale magnetických vlastností atomů ovlivňovaných magnetickým polem přístroje. Výsledkem je obraz podobný jako při CT vyšetření, více však rozlišuje jednotlivé tkáně, včetně různých struktur mozku.

Co všechno ukáže magnetická rezonance

Vyšetření magnetickou rezonancí (MR) umožňuje lékaři lokalizovat a určit příčinu bolesti, otoku a krvácení v okolí kostí a kloubů. MR může odhalit i velmi malé trhliny a poranění šlach, vazů, menisků a svalů a dokonce i zlomeniny, které nejsou viditelné při běžném rentgenovém vyšetření.
Archiv

Proč se dělá magnetická rezonance

Magnetická rezonance (MR) je zobrazovací metoda, která využívá k zobrazení jednotlivých tkání měření změn magnetických momentů atomových jader vodíku. Obecně lze říci, že MR je až na několik výjimek nejcitlivější metodou pro posouzení morfologie a patologie měkkých tkání – tedy mozku, míchy, svalů, šlach a kloubů.

Kdo může dát doporučení na magnetickou rezonancí

praktický lékař má možnost vydat doporučení k vyšetření magnetickou rezonancí. Není zde žádný právní důvod, proč by to nemohl udělat. Proto bychom Vám doporučili pokusit se ještě jednou dohodnout s Vaší lékařkou. V případě, že by vaše lékařka ani po domluvě svůj postup nezměnila, můžete si na její postup stěžovat.

Kdy rezonance škodí

Žádné škodlivé účinky magnetické rezonance nebyly prokázány. Na základě předběžné opatrnosti se však vyšetření nedoporučuje provádět u žen v prvním trimestru těhotenství. Závažné alergické reakce na kontrastní látky užívané při MR jsou velmi vzácné a pracoviště je vybaveno ke zvládnutí život ohrožujícího stavu.

Kdo nesmí na magnetickou rezonancí

Kdo nesmí podstoupit vyšetření magnetickou rezonancí (MR)

Kdokoliv s implantovaným kardiostimulátorem ("budík na srdce") je zcela vyloučen z vyšetření. Pro takového jedince je nebezpečné i samotné přiblížení se k přístroji. Výjimkou je nový druh kardiostimulátoru, který je tzv. "MR kompatibilní".

Kdy nechodit na magnetickou rezonancí

Pacienti, kteří mají implantovaný kardiostimulátor, kochleární implantát (elektronické naslouchadlo voperované ve vnitřním uchu), neurostimulátor, pacienti s kovovými úlomky v oku a s ferromagnetickým materiálem v těle a taktéž pacientky v 1. trimestru těhotenství nesmí podstoupit vyšetření magnetickou rezonancí.

Jak dlouho se čeká na výsledky z magnetické rezonance

Čekací doba na vyšetření magnetickou rezonancí nebo CT může být jeden týden, ale také až půlrok. Doba se většinou odvíjí od počtu takových přístrojů v kraji.

Jak škodí magnetická rezonance

Žádné škodlivé účinky magnetické rezonance nebyly prokázány. Na základě předběžné opatrnosti se však vyšetření nedoporučuje provádět u žen v prvním trimestru těhotenství. Závažné alergické reakce na kontrastní látky užívané při MR jsou velmi vzácné a pracoviště je vybaveno ke zvládnutí život ohrožujícího stavu.

Co se nesmí před magnetickou rezonancí

Pro většinu vyšetřovaných oblastí na magnetické rezonanci není nutná žádná speciální příprava. A to ani před případnou nitrožilní aplikací kontrastní látky nemusí být pacient nalačno. Výrazný problém mohou působit kovové předměty v kapsách nebo na těle a dále pak syntetické látky, ze kterých je vyrobeno oblečení.

Kdy se dává kontrastní látka při magnetické rezonanci

Přibližně 45minut před vyšetřením je potřeba popíjet kontrastní látku (roztok manitolu v celkovém množství 1,5l). Samotné vyšetření MR trvá přibližně 30min. Pokud jste nositeli jakéhokoliv elektronického nebo kovového implantátu, případně cizího tělesa, neznamená to automaticky, že nemůžete být vyšetřeni na MR.

Co Nedelat po magnetické rezonanci

Vyšetření magnetickou rezonancí nemá žádné zjištěné vedlejší účinky, po vyšetření můžete pokračovat ve svém programu. Pokud by nastaly nějaké komplikace (nevolnost, točení hlavy, slabost), informujte o tomto stavu pracovníky MR, kteří rádi pomohou.