Kdo musí dělat účetní závěrku?

Kdo musí dělat účetní závěrku?

Kdy musí být účetní závěrka

Řádná účetní závěrka společnosti má být projednána valnou hromadou společnosti nejpozději do 6 měsíců od posledního dne předcházejícího účetního období společnosti. Pokud je účetní období společnosti kalendářní rok, bude nejzažším termínem k projednání účetní závěrky 30. červen 2023.

Kdo sestavuje účetní závěrku

Řádnou účetní závěrku sestavují účetní jednotky k poslednímu dni účetního období; v ostatních případech sestavují účetní jednotky mimořádnou účetní závěrku. Zahajovací rozvahu sestavují účetní jednotky obecně k prvnímu dni účetního období.
Archiv

Kdo musí mít výroční zprávu

Výroční zprávu jsou povinny vyhotovit ty společnosti, které musejí mít účetní závěrku ověřenou auditorem. Podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, a podle zákona č. 513/1991 Sb.

Kdo musí sestavovat konsolidovanou účetní závěrku

Podmínky a povinnosti sestavení konsolidované účetní závěrky upravuje zejména zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Povinnost sestavit konsolidovanou účetní závěrku má účetní jednotka, která je obchodní společností a je ovládající osobou, s výjimkou ovládajících osob, které vykonávají společný vliv.

Co patří do účetní závěrky

Povinnými částmi účetní závěrky jsou rozvaha, výkaz zisku a ztráty a příloha, která poskytuje doplňující informace k dvěma předešlým dokumentům. Přehled o peněžních tocích a přehled o změnách vlastního kapitálu nejsou povinné pro všechny jednotky (stejně tak tzv. "zpráva o platbách").

Kdy je potřeba audit

Jsou to: aktiva více než 40 000 000 Kč, čistý roční obrat 80 000 000 Kč, více než 50 zaměstnanců.

Kdo má povinnost zveřejňovat účetní závěrku

Účetní závěrka standardně obsahuje rozvahu, výsledovku (výkaz zisku a ztrát), přehledy o peněžních tocích a změnách vlastního kapitálu a přílohu. Ve sbírce listin ji musí zveřejnit účetní jednotky zapsané ve veřejných rejstřících, zejména v obchodním, a proto se povinnost týká především společností.

Jak často se dělá účetní závěrka

(1) Účetní jednotky sestavují účetní závěrku k rozvahovému dni, kterým je den, kdy uzavírají účetní knihy. Řádnou účetní závěrku sestavují účetní jednotky k poslednímu dni účetního období a v ostatních případech sestavují mimořádnou účetní závěrku.

Kdy je povinná výroční zpráva

Výroční zprávu schvaluje nejvyšší orgán společnosti, který se musí podle zákona o obchodních korporacích sejít minimálně jednou ročně ve lhůtě stanovené stanovami, nejpozději však do 6 měsíců od ukončení posledního účetního období.

Kdo nemusí zveřejňovat účetní závěrku

Tyto zprávy vyhotovují pouze velké účetní jednotky činné v těžebním průmyslu a v odvětví těžby dřeva, mikro a malé účetní jednotky bez povinného auditu mohou sestavovat účetní závěrku ve zkráceném rozsahu a nemusí zveřejňovat výkaz zisku a ztráty.

Kdy je povinnost konsolidace

Povinnost sestavit konsolidovanou účetní závěrku mají:

malé skupiny účetních jednotek v případě, kdy je některá účetní jednotka ve skupině subjektem veřejného zájmu, střední skupiny účetních jednotek a. velké skupiny účetních jednotek.

Kdy se musí konsolidovat

Za malou skupinu účetních jednotek je považována taková, pro kterou platí, že na konsolidovaném základě nepřekračuje k rozvahovému dni alespoň 2 z uvedených hraničních hodnot: aktiva celkem (netto) vyšší než 100 mil. Kč, roční úhrn čistého konsolidovaného obratu vyšší než 200 mil.

Jaký je rozdíl mezi účetní závěrkou a uzávěrkou

Samotná závěrka představuje vyhotovení účetních výkazů. Následuje vždy až po uzávěrce, která obsahuje všechny přípravné procesy, potřebné pro vytvoření požadovaných účetních dokumentů pro závěrku.

Kdo kontroluje účetní

Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí ze dne 25.1.2012 výslovně potvrdil, že k povinnostem představenstva akciové společnosti (a obdobně i jednatelů s.r.o.) patří nejenom zajištění vedení účetnictví kvalifikovanou osobou, ale i její řádná a pravidelná kontrola.

Jak často se dělá audit

Auditor, resp. poradenská společnost tak nemusí být pouze někým, kdo jednou za rok provádí povinný audit účetní závěrky.

Kdo nemá povinnost zveřejnit účetní závěrku

Malé a mikro účetní jednotky, které nejsou povinně auditované, nemusejí zveřejňovat výkaz zisku a ztráty (§ 21a odst. 9 zákona o účetnictví), pokud jim to nestanoví zvláštní právní předpis. Jejich povinností je zveřejnit pouze rozvahu a přílohu k účetní závěrce.

Jaké výkazy do sbírky listin

Účetní závěrka se standardně skládá z rozvahy, výsledovky (tedy výkazu zisku a ztrát), přehledu o peněžních tocích a přílohy. Mikro a malé účetní jednotky nejsou povinny zveřejňovat výkaz zisku a ztráty, a zveřejňují tak pouze rozvahu ve zkráceném rozsahu a přílohu k účetní závěrce (opět ve zkráceném rozsahu).

Kam se posílá účetní závěrka

Jak a kam zveřejnit účetní závěrku společnostidatovou schránkou na adresu příslušného rejstříkového soudu.na elektronickou adresu soudu (e-mailem s el. podpisem)prostřednictvím online podání do sbírky listin dostupného přes or.justice.cz.webovou aplikací ePodatelna dostupnou z www.justice.cz.

Kdo vydává výroční zprávu

(1) Účetní jednotky, které mají povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, jsou povinny vyhotovit výroční zprávu, jejímž účelem je uceleně, vyváženě a komplexně informovat o vývoji jejich výkonnosti, činnosti a stávajícím hospodářském postavení.

Kdo musi vyhotovit zprávu o vztazích

Povinnost ovládaných osob zveřejnit zprávu o vztazích

Podle dosavadní právní úpravy v obchodním rejstříku byly povinny vyhotovit a zveřejnit zprávu o vztazích všechny ovládané osoby, pokud neměly uzavřenu ovládací smlouvu.

Co když není schválena účetní závěrka

Pokud účetní jednotka nezveřejní účetní závěrku v rozsahu a v termínu stanoveném zákonnými předpisy, hrozí jí od správce daně pokuta, a to dle § 37a ZoÚ ve výši až 3 % z netto aktiv.

Kdo podléhá konsolidaci

Z výše uvedeného vyplývá, že povinnost konsolidovat se vztahuje pouze na právnické osoby. Konsolidovanou účetní závěrku sestavují všechny společnosti, které jsou tzv. ovládajícími osobami s několika výjimkami.

Kdy musí být konsolidovaná účetní závěrka

V tomto případě je nutné konsolidovanou účetní závěrku sestavit vždy, pokud je subjekt ovládající osobou. Pro skupinu účetních jednotek tedy platí, že v okamžiku, kdy vzniká skupina překračující kritéria v posuzovaném období, vzniká také v posuzovaném období povinnost sestavit konsolidovanou účetní závěrku.

Jak se počítá VH

VH zjistíme, odečteme-li náklady od výnosů: provozní – porovnáním provozních nákladů (50-55) a provozních výnosů (60-64)

Kdo má povinnost ověřit účetní závěrku auditorem

Podle § 20 odst. 1 zákona o účetnictví musí mít účetní závěrku ověřenou auditorem účetní jednotky, kterým tuto povinnost stanoví zvláštní právní předpis (vám to žádný zvláštní předpis nestanoví), a dále velké účetní jednotky s výjimkou vybraných účetních jednotek, které nejsou subjekty veřejného zájmu.