Jak se projevuje Ucpany EGR?

Jak se projevuje Ucpany EGR?

Jak zkontrolovat EGR

Jak poznat vadný EGR ventilKontrolka motoru: stejně jako u většiny součástí řízení motoru může problém s EGR ventilem rozsvítit kontrolku motoru.Snížený výkon, špatná akcelerace a hrubý volnoběh: pokud je ventil zaseknutý, dochází k narušení poměru vzduchu a paliva ve vozidle, což způsobuje problémy s výkonem motoru.
Archiv

Co se stane když odpojím a EGR ventilu

Odpojení či přímo zaslepení není ekologické, budete produkovat nežádoucí emise, na druhou stranu by Vám měla drobně klesnout spotřeba, tím, že si motor nebude vracet již jednou spálenou směs, nebudete muset pro stejný výkon více přidávat plyn.

Jak vyčistit EGR ventil bez demontáže

Čištění EGR bez demontáže vypadá trochu jinak. Přípravek se aplikuje do sání za chodu motoru. Poté se spálí spolu s nečistotami. Čistič EGR bez demontáže by měl být vstřikován po malých dávkách a otáčky motoru by měly být mírně zvýšeny, jak doporučuje výrobce.

Jak často se mění EGR ventil

Díky tomu významně klesají emise, ale zároveň dochází k zanášení sací soustavy. EGR ventil má podobnou životnost jako DPF filtr, tedy přibližně okolo 180 000 km a obvykle se při jeho čištění mění.

Jak se projevuje zaneseny EGR

Příznaky vadného EGR ventilu

Přepnutí motoru do nouzového režimu. Obtížné nebo zcela nemožné startování za studena. Ztráta výkonu při zrychlování Nerovnoměrný chod motoru.

Jak často čistit EGR

Praxe ukazuje, že vyčištění novějších typů Egr ventilů nemá takový účinek nebo je účinek krátkodobý. Samozřejmě když provádíme čištění ventilu recirkulace spalin musíme taky vyčistit sací potrubí. Čištění se doporučuje provádět cca 60-80 tis. km.

Jak vypnout EGR

Nejsnazším způsobem zaslepení EGR je vložení plíšku na přírubu potrubí vozu, které k EGR ventilu vede. Nejlepší je vložit ho mezi dvě těsnění, aby spaliny neunikali pryč netěsnostmi. Druhou možností je (u ventilů, které jsou ovládány pneumaticky) zaslepení hadičky, která vede k ventilu.

Kdy je otevřený EGR ventil

EGR ventil se otevírá pouze po zahřátí motoru a při jeho nízkém a středním zatížení. Při plném zatížení motoru zůstává ventil zavřený.

Jak se projevuje závada na EGR ventilu

Příznaky vadného EGR ventilu

Rozsvícením kontrolky motoru. Přepnutí motoru do nouzového režimu. Obtížné nebo zcela nemožné startování za studena. Ztráta výkonu při zrychlování

Jak vyčistit EGR ventil

Vyčištění EGR ventilu

K čištění je vhodné použít silný čistič motoru (ze své zkušenosti doporučuji tento čistič motoru), který rozpouští usazeniny a odolné nečistoty. Pokud Vám ventil vyhazuje chybu motoru, tak většinou samotné čištění už nepomůže a je nutné EGR vyměnit případně zaslepit.

Jak vyzkoušet funkčnost EGR ventilu

Hadicu odvetrania urcite vymen, pridáva ti tam falošný vzduch a volnobeh potom kolíše lebo je to až za vahou vzduchu. Skús na tom egr rozhýbať kužel. Môže byt prilepeny.

Jak se dá vyčistit EGR ventil

Vyčištění EGR ventilu

K čištění je vhodné použít silný čistič motoru (ze své zkušenosti doporučuji tento čistič motoru), který rozpouští usazeniny a odolné nečistoty. Pokud Vám ventil vyhazuje chybu motoru, tak většinou samotné čištění už nepomůže a je nutné EGR vyměnit případně zaslepit.

Co způsobí vadný EGR ventil

Nejčastější příčinou selhání ventilu EGR je jeho znečištění, i když v novějších vozech stále více a více dochází k poškození u systémů, které ventil ovládají. Větší znečištění brání práci řídící jednotky, která ventil ovládá až do doby kdy dojde k trvalému poškození jednak mechanickému tak elektronickému.

Jak vyřadit EGR

Nejsnazším způsobem zaslepení EGR je vložení plíšku na přírubu potrubí vozu, které k EGR ventilu vede. Nejlepší je vložit ho mezi dvě těsnění, aby spaliny neunikali pryč netěsnostmi. Druhou možností je (u ventilů, které jsou ovládány pneumaticky) zaslepení hadičky, která vede k ventilu.

Co znamená EGR off

a ve vozidle zajišťuje snížení emisí výfukových plynů. EGR ventilem prochází výfukové plyny a určitá část spalin se vrací zpět do sání. Spaliny se poté sloučí s novou směsí.

Jak vyčistit sání motoru

Při čištění sacího traktu je proces obdobný. Opět se musí motor ohřát na provozní teplotou a následně zhasnout. Do stejného zařízení jako výše (pouze do paralelní tlakové nádoby) se nalije přípravek BG 206, tedy čistič sání, popřípadě ještě účinnější čistič sání BG 211, takzvaný indukční čistič.

Kdy otevira EGR

Proto je EGR ventil ovládán elektronikou motoru, která reguluje otevření ventilu a tím i množství spalin. EGR ventil se otevírá pouze po zahřátí motoru a při jeho nízkém a středním zatížení. Při plném zatížení motoru zůstává ventil zavřený.

Jak Utesnit EGR ventil

EGR ventily nelze opravovat, je nutné vždy vyměnit celý díl. Chybou bývá pokus o vyčištění ventilu. Ten sice krátkodobě pomůže, ale vozidlo stejně musí v brzké době znovu do servisu. Řada automechaniků řeší závadu zaslepením ventilu EGR.

Jak vyčistit turbo bez demontáže

Profesionální sprej na čištění turba pro benzinové i naftové motory od výrobce WYNNS čistí a uvolňuje turbodmychadla bez demontáže. Obnovuje původní sílu turbodmychadla a zajišťuje optimální poměr vzduchu a paliva. Při aplikaci vytváří pěnu, která má dlouhotrvající čistící účinek.

Kdy Dekarbonizovat motor

Obecně se doporučuje provést dekarbonizaci motoru poprvé cca na 60-80 tis. km nájezdu. Ovšem měli jsme případy, kdy byl motor velmi zakarbonován už při 40 tis. km nájezdu, a to právě kvůli tomu, že se jednalo o problémové motory a jízdu pouze po městě.

Jak vypnout EGR přes VAG

Tím nejjednodušším je prosté vložení plíšku na přírubu potrubí, které k EGR ventilu vede. Ideálně mezi dvě těsnění, ať spaliny neunikají pryč netěsnostmi. Další možností, u ventilů ovládaných pneumaticky, je zaslepení hadičky, která k ventilu vede.

Jak poznat špatnou regulaci turba

Odhalit zásadní nedostatky v regulaci turba můžete i bez diagnostiky. Stačí se rozjet na 3 rychlostní stupeň do mírného kopce na plný plyn od 1500 do 4500 otáček. Turbo musí mít plynulý náběh od spodu a plný tah by měl být cítit kolem 2000 otáček.

Jak vyzkoušet regulaci turba

Povolíme dva šrouby na výfukové části turbodmychadla, které upevňují držák podtlakové regulace. Zkontolujeme funkčnost převodu regulátoru variabilního naklápění lopatek tím, že musí páčka geometrického nastavení lopatek jít naprosto lehce a v celé délce pohybu.

Jak předcházet zanesení motoru

V první řadě je dobré často měnit olej, ideálně ještě častěji, než jak doporučuje výrobce. Právě starý olej vytváří nejvíce úsad, takže jeho čerstvost je v boji proti karbonu zásadní. V závislosti na jízdním stylu je dobré interval zkrátit klidně na 10 až 15 tisíc kilometrů.

Jak se zbavit karbonu

Karbonové úsady můžeme odstranit buď mechanicky po demontáži jednotlivých motorových skupin, nebo pomocí přípravků aplikovaných do palivového nebo sacího systému, tedy bez demontáže motoru. Ale to trvá poměrně dlouho. K poškození součástí motoru hrozí také třeba při používaní drátěných kartáčů.