Jak vypadá larva červotoče?

Jak vypadá larva červotoče?

Jak se pozná červotoč

Jak poznáte, že se do vašeho nábytku dal červotoč Kromě znatelných dírek také podle toho, že se z nábytku sype dřevěný prášek, který za sebou škůdce zanechal v chodbičkách spolu s trusem. V úplném tichu můžete červotoče dokonce i slyšet. Zvuk, který se ozývá při jeho ničení dřeva, se podobá chroupání.
ArchivPodobné

Jak vypadá dřevo napadené červotočem

Červotoč se projevuje tím, že se ve dřevě objevují kulaté dírky o velikosti cca 1 mm. Jedná se o výletové otvory. Těmi vypadávají ven malé piliny, což značí, že larvy se právě prožírají dřevem. Vytvářejí v něm chodby a tím narušují jeho pevnost.

Jak dlouho přežije červotoč

Životní cyklus

Za příznivých podmínek její plný vývoj trvá 9–12 měsíců. Dospělý jedinec žije 1–3 měsíce.

Jak se zbavit červotoč spížní

Skříňky a police doporučujeme vyluxovat, a vytřít horkou vodou s octem. Napadené předměty jiné než potraviny lze zbavit červotočů zmrazením. Stačí je umístit do chladničky (14 dní při teplotě 2 °C) nebo mrazničky (7 dní při teplotě -4 °C), aby došlo k usmrcení všech stádií.
Archiv

Kde žije červotoč

Červotoči jsou obecně vnímáni jako vý-znam- ní techničtí škůdci dřeva a dřevěných výrobků v domácnostech – nábytku, dřevěných podlah, krovů, okenních rámů a dveří apod.

Jak se zbavit červotoče diskuze

Re: Červotoč

Já dírky napřed vyfoukám stlačeným vzduchem, i několikrát a z obou stran, vylétne z toho hodně piliného prachu a možná i ten červotočák. Pak už to jen tmelím. Asi by bylo dobré po aplikaci to dát do igelitového pytle, podobně jak se to dělá s přípravky na dřevokazný hmyz.

Co žere červotoč

Larvy červotoče mají totiž velký apetit a prokousávají se postupně dřevem natolik, že vám z něj zbude jenom drolivé „práchno“. Dřevokazní brouci patří vedle hub a plísní mezi nejčastější biologické škůdce v nábytku. Tento hmyz potřebuje k životu dřevo o vlhkosti nejméně 10 a nejvíce 80 %.

Jak opravit dřevo po červotoči

Na drobné dírky (např. po červotoči) použijeme voskový tmel. Vezmeme žehličku, rozpustíme vosk a smícháme s odpovídajícím barvivem. Po vychladnutí zatlačíme kousky tmelu do děr nožem nebo dlátkem a zabrousíme smirkovým papírem.

Jak na červotoče v podlaze

K moderním způsobům boje proti červotoči patří ozařování dřeva. K tomu se používá ionizující gama záření, které trvá dva dny. Provádí se výhradně v prostorách muzea v Roztokách u Prahy. Záření nepoškodí dřevo, ale zahubí larvy červotoče.

Jak se množí červotoč

Samičky červotoče kladou vajíčka v létě do prasklin a otvorů ve dřevě. V lidských stavbách jde o zpracované dřevo (stavební součásti, parapety, nábytek apod.), v přírodě napadá dřevo v suchém jehličnaté i listnatém lese. Po vylíhnutí se larva začne živit škrobem ve dřevě po 1–3 roky.

Jak se zbavit hmyzu ve dřevě

K hubení hmyzu fumigací se totiž zpravidla využívá kyanovodík nebo sirovodík – a obě tyto sloučeniny jsou prudce jedovaté i pro člověka. Při tomto způsobu hubení se používá silný insekticid, látka, která dřevokazný hmyz usmrcuje. Odstranění dřevokazů natřením můžete použít u nábytku či podlah.