Co se snese s okurkou?

Co se snese s okurkou?

Co nesnáší okurky

Okurky se kromě rajčat nesnáší s bramborami, ředkvičkami, jahodami, kedlubny, kapustou, česnekem, cibulí a zelím. Nevhodnou předplodinou jsou pro okurky zmíněná rajčata, květák, zelí a růžičková kapusta. Okurky jsou prostě primadony, ale i ony mají své spřízněnce.
Archiv

Co zasadit mezi okurky

Dárek na nástěnku

Druh zeleniny Co vysadit vedle
okurka hrách, fazole, kopr, košťáloviny, celer, salát, cibuli, červenou řepu, chřest, fenykl, bazalku, pór
paprika mrkev, kedluben, okurku, rajče
rajče bazalku, mrkev, ředkvičku, červenou řepu, salát, cibuli, česnek, petržel, křen, pažitku

Archiv

Jaké druhy zeleniny nesmíte nikdy sázet vedle sebe

Jestli existuje nějaká zelenina, u které si na kombinace musíte dávat pozor, je to okurka. Špatně se snáší s kdečím. Kromě rajčat jí vadí také ředkvičky, brambory, jahody, kapusta, zelí, česnek.
Archiv

Které plodiny se nesnášejí

Jaké další kombinace nejsou dobrý nápadŘedkvička – nesnáší – okurky, tykev.Celer – nesnáší – kukuřice, brambory, salát.Okurky – nesnáší – ředkev, brambory, rajčata.Pórek – nesnáší – fazole, hrách, řepa, kopr.Špenát – nesnáší – cibule, česnek, červená řepa, okurky.Kukuřice – nesnáší – červená řepa, celer.

Co sázet vedle okurek

Okurka je primadona

Jako sousedy by si okurky určitě vybraly hrášek a fazoli, cibuli, česnek (pórek), pažitku a kopr. Dobře porostou i ve společnosti košťálovin či červené řepy. Jako předplodina nejsou vhodná zmíněná rajčata, květák, zelí a růžičková kapusta.

Jak daleko od sebe rajčata

Nejčastěji je vysazujeme šikmo, a to tak, že kořenový bal s částí stonku položíme do vyhloubené jamky a zahrneme zeminou. Důvodem je to, že rajče bude následně kořenit i ze stonku, čímž se vytvoří silnější a bohatší kořenový systém. Rostliny vysazujeme na záhon ve sponu 80 x 40 – 50 cm.

Co pěstovat spolu

Které rostliny se podporují a pěstujeme je společněOkurky a celer. Společné pěstování okurek nakládaček a celeru přináší oboustrannou spokojenost.Česnek a jahodník.Růže a levandule.Afrikán a brambory, nebo rajčata.Bazalka a okurky.Kopr a mrkev.Křen a brambory.Zelí a celer.

Jak kombinovat rostliny v zahradě

Můžeme na záhony brambor přidat česnek, ale i mátu, a okolo záhonu vysadit aksamitník, měsíček, ale třeba i rozmarýn a tymián. No a k rajčatům nebo přímo mezi ně, vysadíme také česnek, a třeba i cibuli, či lichořeřišnici. Velice vzájemně prospěšná je i kombinace rajčat a zelí.

Co nesnáší brambory

Brambory nesázejte společně s hlíznatými druhy zeleniny, tedy těmi, které rostou pod zemí: bulvový celer, kedlubna, ředkvičky, řepa, tuřín, brambory, křen nebo kořen petržele. Hlávkový salát se nesnese s celerem nebo petrželí.

Co vedle okurek

Okurka je primadona

Jako sousedy by si okurky určitě vybraly hrášek a fazoli, cibuli, česnek (pórek), pažitku a kopr. Dobře porostou i ve společnosti košťálovin či červené řepy. Jako předplodina nejsou vhodná zmíněná rajčata, květák, zelí a růžičková kapusta.

Jak daleko od sebe okurky

Správná meziřádková vzdálenost by měla být cca 100 cm, rozestup jednotlivých okurek na řádku asi 40 cm. Okurky pěstujte jen s jedním stonkem, jinak se rostliny zbytečně vysilují. A jakmile povyrostou a začnou tvořit výhony s úponky, postavte jim pnoucí konstrukci.

Jak přírodně hnojit rajčata

Nastýlka ochrání kořeny a kompost dodá rostlině živiny. Přihnojovat můžete rajčata také mletou rohovinou, která obsahuje vysoký podíl důležitých živin, zejména dusíku. Pořídit si lze i minerální hnojiva, která obsahují důležitý dusík, fosfor nebo draslík.

Co se může sázet po rajčatech

Rajčata a ředkvičky, cibule, mrkev či fazole

Kořenová zelenina s rajčaty o živiny soupeřit nebude, takže i ona je vhodnou plodinou spodního patra. Fazole bychom měli vysadit raději keříčkové, protože klasické popínavé budou po rajčatech šplhat.

Které bylinky se nesnesou

Bylinky, které se vyplatí pěstovat společně

Majoránka – podobně jako tymián je vhodná ke všem druhům bylinek i ostatních rostlin. Dobromysl + kopr a fenykl – všechny tyto bylinky se podporují v růstu navzájem a nekonkurují si. Kopr + pažitka – vedle sebe na vlhkém a slunném stanovišti, nekonkurují si.

Co kombinovat s hortenzií

Hortenzie mají tu výhodu, že se výborně kombinují s naprostou většinou zahradních rostlin. Skvěle působí v doprovodu kvetoucích trvalek, okrasných trav i vedle jiných dřevin. Stejně tak jim sedí jednodruhová výsadba ve stylové nádobě na terase, kterou mohutné květy doslova ovládnou.

Jak poznat že je okurka zralá

Plod sice nemusí být zrovna hořký, ale je už mnohem hůř stravitelný. "Zralá čerstvá okurka je hladká, tuhá, s pevně napjatou slupkou. Barva záleží na druhu, pohybuje se od světle zelené až po temně mechovou. Bílé žíhání či skvrny nebývají na závadu.

Jak hluboko koření okurky

Okurky mělce koření (jejich kořeny sahají do hloubky přibližně 15–20 cm), avšak rozrůstají se do velké plochy, proto není vhodné pod nimi pěstovat jinou zeleninu. Na proschnutí povrchu substrátu rychle reagují tím, že vadnou, zemina by tedy měla být stále vlhká. Okurky též mnoho vláhy odpaří velkými listy.

Jaké hnojivo použít na okurky

Asi nejjednodušším způsobem přihnojování okurek během vegetace je použití známého a osvědčeného hnojiva Cererit. Jedná se o bezchloridové granulované hnojivo se stopovými prvky (NPK (+MgO, +S) 8-13-11 (+2, +15) s B, Cu, Mo a Zn) určené k výživě ovoce, zeleniny, chmele a okrasných rostlin.

Co skodi Rajcatum

Ani rajčatům se totiž nevyhýbají nemoci a obtíže.Plíseň na listech.Plíseň na plodech rajčat.Mšice na listech.Molice na listech.Suchá hniloba konců plodů – výživová porucha z nedostatku vápníku.Svilušky.Trásněnky.septorióza rajčat.

Co pěstovat po okurkách

Co zasadit po okurkách

Na zahradě po okurkách můžete zasadit kopr, kmín, koriandr, petržel. Pohodlně si zde přijdou na své rajčata, lilky, physalis, ale i hrách, fazole, cizrna a další luštěniny. Po okurkách je přípustné vysadit kukuřici, šťovík, mátu, meduňku.

Které bylinky sázet vedle sebe

Dobromysl + kopr a fenykl – všechny tyto bylinky se podporují v růstu navzájem a nekonkurují si. Kopr + pažitka – vedle sebe na vlhkém a slunném stanovišti, nekonkurují si. Petržel + meduňka – dělá jim dobře propustná půda, navzájem se pozitivně ovlivňují.

Jaké bylinky do stínu

pažitka, oregano, anýz, majoránka, máta, petržel. Na výplň záhonu šalvěj, kopr, citrónový tymián, stříbrný citronový tymián, kerblík, mateřídouška. A na střed záhonu rozmarýn, kozlík, libeček, šalvěj. Tento samý postup můžeme použít i na výsev do truhlíku, či jiné nádoby určené na výsadbu bylinek.

Kdy dát hortenzie ven

Kdy zasadit hortenzie, na podzim je nejvhodnější doba pro výsadbu hortenzií, po níž následuje jarní výsadba. Cílem je poskytnout tomuto keři dostatek času na vytvoření zdravého kořenového systému před květem. Nevysazujte Hortenzie v letních vedrech.

Jaký substrát pro hortenzie

Hortenzie jsou kyselomilné rostliny, dobře rostlou v půdě s obsahem rašeliny. Rašelinu můžete nahradit hrabankou nebo dřevěnou štěpkou a borkou z jehličnanů (proč nepěstujeme s rašelinou si přečtete zde).

Jak často sbírat okurky

Plody sbíráme každé 2 až 3 dny, není však od věci nahlédnout do „houštiny“ každý den, vždy se tam nějaká ta větší okurka ukrývá a za další den až dva už by nabyla příliš velkých rozměrů. Snáze se sklízí nakládačky pěstované vertikálně, prostě na plody lépe vidíme a máme k nim lepší přístup.